Карвинг идеи за тикви

Карвинг идеи за тикви

Какъв празник е Хелоуин без тикви! Ако никога не сте се занимавали с карвинг, днес ще ви обясним откъде да започнете и какви чудеса могат да направят с тикви като се ползва техниката карвинг.

Карвинг (от английски carving) е древно изкуство за художествено изрязване на материали от дърво, камък, лед, сапун и особено на зеленчуци и плодове. С последните се прави както красива декорация за маса, така и могат да бъдат изработени ексклузивни подаръци.

Има няколко предположения откъде произхожда това интересно изкуство. Според едно от тях, историята на карвинга на зеленчуци и плодове започва преди около 700 години в Тайланд. Като подготовка за един от основните празници,  Loy Kratong (Фестивал на плаващите фенери), една от кралските прислужници, на име Naang Noparmart, решава да опита да направи своя Кратонг по-красив, за да угоди на краля. Тя използва живо цвете като шаблон, за да изреже точно същото цвете от зеленчуци и плодове.  Друга версия сочи, че карвингът на зеленчуци и плодове идва от древен Китай. С една дума може да се твърди, че неговата родина е Изтокът.

Карвинг идеи за тикви
Карвинг идеи за тикви

Днес техниката карвинг на зеленчуци и плодове се преподава в много  училища и университети по целия свят. За целта се използват специални инструменти. Важно е да се разбере, че ножовете, първо, трябва да са удобни, и второ, здрави и остри, за да се постигне възможно най-висок резултат. Ножовете и белачките е необходимо да бъдат изработени от високоякостна неръждаема стомана. Дръжката им може да бъде дървена или пластмасова. Има огромно разнообразие от инструменти за карвинг на сайта на фирма „Профекта Кичън“, които може да разгледате ТУК.

Но преди да разкажем как се прави фенер от тиква за Хелоуин, нека си отговорим на въпроса – защо се изрязват точно тикви за фенери?

Представяме ви кратка легенда на тази тема.

Време е за нашия главен герой. ирландеца Джак. На негово име е кръстен и тиквеният фенер Jack-o-lantern или Светещия Джак.

Всичко започва с една стара-стара легенда, която е с доста вариации, но ние няма да проследяваме всички, а ще се опитаме да обобщим.

Имало едно време един фермер на име Джак. Според някои сведения той е бил ирландец, което според общоприетото мнение го определяло като доста сприхав и мързелив човек. Вместо да отглежда реколта, Джак се скитал по кръчмите, тормозел съседи или дори крадял от тях. Не е изненадващо, че по време на един негов набег той бил заловен от съселяните си.

И така, когато Джак избягал от ядосаната тълпа, той срещнал дявола.  Ирландецът му предложил сделка – ако дяволът го спаси, той щял да му помогне да превземе местната църква. Дяволът се съгласил. Джак го помолил да му даде сребърна монета, за да се спаси от преследвачите си, те щели да се сбият помежду си за нея и Джак щял се измъкне от тази бъркотия.

Дяволът му я дал и хитрият Джак пъхнал монета в джоба си, където освен всичко друго имало и кръст. Така че дяволът бил принуден да изпълни всички желания на Джак. В това число никога и при никакви обстоятелства да не отвежда Джак в ада!

След 1 година земният живот на Джак приключил. Обаче мошеникът не бил допуснат в рая, но той не можел да бъде и в ада.

Така Джак останал на земята, тъжен и неспокоен. Когато паднала нощта, си направих тиквен фенер. Но нямал огън да запали фенера, и само дяволът, като подигравка, му хвърлил няколко въглена от ада. Джак ги сложил във фенера и оттогава броди по света в очакване на Страшния съд.

Зловеща история, нали?

Тази легенда за Джак достигнала до САЩ през 19-ти век и така се появил нов обичай: да се изрязват и палят тиквени фенери на Хелоуин. Смята се, че те символизират също душите на починалите хора.

А сега да се върнем в 21-век и на начина за изрязване на тикви за фенери.

Основната трудност в този случай е изборът на тиква.

Най-подходящите за тази цел са така наречените “свински тикви”. Те обаче са с дебела и твърда кора. Специалистите по карвинг са на мнение, че най-подходящи за случая са тиквите  от американските и английските сортове: Howden, Evergold и Wee be little. Те са оранжеви на цвят и имат леко набраздена лъскава кора. Някои пък харесват сорта тикви Baby boo. Те са  с бяла кора и също стават за карвинг.

Представяме ви самите етапи, които са важни в процеса на изрязване на тиквата за направата на фенера!

1.Измийте тиквата, избършете я и я поставете на равна повърхност.

2.Отрежете първо капаче с дръжката от тиквата, разрезът трябва да върви под ъгъл, така че по-късно капачето да не падне. Е, може да се упражните да изрежете горната част като звездичка или шестоъгълник.

3.Изстържете тиквата от семките през дупката. Махнете и част от пулпата – дебелината на стените, особено на мястото, където ще бъде “лицето”, трябва да бъде не повече от 2 см.

4.Поставете шаблон върху най-плоската и гладка кора на тиквата. Използвайте специален остър карвинг инструмент, за да очертаете шаблона по контура. Забележка: ако имате забележителен артистичен дар, можете да пропуснете тази точка. Просто вземете маркер и нарисувайте очи, нос, уста и други орнаменти върху тиквата.

4.Очертайте  контурите с маркер внимателно. Използвайте малък остър нож, за да отделите кората от местата, които трябва да се изрежат.

5.Сега е ред да направите процепите или дупките. Това не е лесно и внимавайте да не се порежете. Избършете остатъците от маркера с течност, съдържаща алкохол: може да ползвате  водка или  Chanel № 5.

6.Напълнете тиквата с вестници и я оставете да изсъхне. Може да сменяте вестниците на 2-3 часа, за да изсъхне по-лесно.

7.Поставете вътре свещ или (по-безопасно) лед гирлянда.

8.Затворете с изрязаното капаче. Може да сложите на тиквата също фосфоресцираща боя, за да е още по-страховита в тъмното.

Тиквата е универсален продукт за декорация: тя може да бъде не само красиво изрязана, но и боядисана с акрил, маслени бои, лак за дърво! Позволена е украсa с мъниста, камъчета, слама,кожа, а най-добре е да бъде оставена неоцветена, за да покаже естествения си цвят. Възможностите са безкрайни!

Тиквата е прекрасен дар от природата и винаги може да се опитате да си направите фенер за Хелоуин. Ако не сте фенове на този празник, то също е възможно да използвате тиква, която е изрязана с орнаменти и фигурки, като красива есенна декорация за двора или дневната.

Интериорни композиции със стилизирани тикви ще радват окото повече от една седмица. За да създадете уникална декорация с тиква, имате нужда от цветни паднали листа, сезонни плодове и ярки панделки. Така се оформя позитивна есенна композиция. И няма нужда да се притеснявате, че не сте експерт по карвинг. Ще се справите. Може да развалите няколко тикви, но накрая ще се получи добре. Пазете обаче пръстите си.

Позволете си да се вдъхновите от историята за Джак и си направете фенер от тиква за Хелоуин или за своя есенна декорация. Време е да развихрите въображението си!