polezni suveti pri oborudvane za restoranti kafeneta

Полезни съвети при оборудване за ресторанти кафенета

Статията разглежда аспекти при оборудване за ресторанти и кафенета.

Изборът на оборудване за дадено заведение за хранене е индивидуален въпрос, но главно зависи от предназначението му. И още в началото трябва да се подчертае, че не трябва да се пестят финансови средства с цел икономии (това не означава, че е нужно да се закупи най-скъпото). Винаги има рискове, когато се отваря за първи път заведение, защото липсва опит какво е нужно за работата и доколко ще бъде полезно за развитието на бизнеса.

И не бива да се забравя: всяко ресторантско оборудване, респективно за кафене,  трябва да е рентабилно и да се закупува едва след като са направени всички изчисления.

Професионалното оборудване за ресторанти и кафенета като цяло изисква значима финансова инвестиция. Точни изчисления за него може да има като се вземат предвид следните фактори:

 • Брой на местата в помещението, с вариант за места отвън през топлите месеци: преброяването на местата ще определи максималното натоварване на кухненското оборудване и капацитета на уредите, мебелите и посудата.
 • Правилно проектиране на работната кухненска зона: тя влияе пряко върху пълния комплект кухненско оборудване. Например, в малки пространства просто не може технически да се вмести абсолютно всичко необходимо, така че винаги се жертва нещо или се избират, например, по-малки хладилници, фурни и т.н. Не бива да се забравя, че  персоналът трябва да се движи свободно из кухнята. Ако пространството е твърде ограничено, по-добре е да има още при проектирането идея за повече ергономични мебели, които са подходящи оборудване за кафенета и ресторанти.
 • Изчисляване на производителността на труда: без това не може, защото е нужно да се постигне баланс между качеството на храната и скоростта на готвене. Така ще има яснота по въпроса дали си струва да се заплаща допълнително за по-функционални и мощни уреди.
 • Изготвяне на предварително меню: оказва се, че то до голяма степен предопределя дали има нужда от специално оборудване: например, барбекюта, скари и т.н. Има храни и напитки, които се приготвят по традиционен начин, но  винаги това може да стане и по-бързо като се използват високотехнологични уреди за готвени

Съвременните ресторантьорски системи за приготвяне на храната са многофункционални и съчетават няколко процеса едновременно. Това спестява значително място. Въпреки това ресторантьорите, които не са склонни да плащат за най-новите и модерни технологии, ще трябва да са наясно, че кухнята днес не е това, което беше.

Реално има разлика между професионално кухненско оборудване и такова за дома. Ето съществените отлики.

 • Първо, професионалните уреди са много по-големи от домашните. В кухнята на ресторанта често се приготвят до десет пържоли едновременно или да съхраняват няколко десетки килограма риба във фризера, а такива обеми не са необходими за дома.
 • На второ място, пространствата са различни, което е свързано с обема на работата. Важно е да има удобни и ергономични решения и в двата случая, но не бива да се забравя, че днес има системи за кухня в ресторанта, които са многофункционални.
 • Трето, голямото, сложно и скъпо оборудване трябва да бъде изключително надеждно и издръжливо. Докато в дома може да работим със среден клас уреди за готвене, но в заведения за хранене е недопустимо.

Собствениците на ресторанти и кафенета трябва да знаят, че има определени изисквания към оборудването:

 • Да бъде от доказан производител;
 • Да има дълъг експлоатационен живот;
 • Да отговаря на санитарните стандарти;
 • Да е направено от висококачествени материали;
 • Да има гаранция и осигурено сервизно поддържане.

Важен съвет: трябва да се следят как вървят цените при оборудването за ресторант и кафе. Нормално е да има стари модели, нови технологични решения, дизайни и предложения. Всеки собственик трябва да бъде наясно с цените на предлаганото оборудване и да знае къде и кога може да го закупи по-изгодно, но без това да влияе на качеството. Става дума за текущи промоции, карта за лоялни клиенти и други бонусни програми.

Когато има изготвена концепция за формата на заведението, е нужно да се започне анализ на менюто, тъй като някои първоначални идеи може да се окажат неуспешни.

Работното кухненско помещение на ресторанта и кафенето е сложна структура, там всичко трябва да бъде разположено възможно най-удобно и ергономично; нищо излишно, само най-важното.

Например, малко кафене ще се нуждае от бар плот с машина за приготвяне на кафе, миксер, вграден хладилник, сокоизстисквачка, пасатор, лед машина и кухненски комбайн.

Освен това има 3 важни въпроса, които се нуждаят от отговор още в началото: каква е планираната първоначална инвестиция, какво заведение ще се открива и какви приходи се очакват в рамките на първите 3, 6, 12 месеца.

Оборудването за ресторанти и кафенета се обособява в следните категории:

Както казахме в началото на статията, цената на професионалното оборудване на ресторанти и кафенета изисква стабилни финансови вложения, така че има няколко варианта.

 • Закупуване на ново оборудване

Идеален вариант, ако началният капитал позволява. Но поне оборудването за вентилация и климатизация трябва да е ново, ако няма възможност за всичко.

 • Закупуване на използвано оборудване

Сравнително добро решение, ако липсват пари за отварянето на ресторант или кафене. Има много фирми, които продават специализирано използвано оборудване. Преди продажбата стоките се почистват, проверяват се дали работят, но все пак то е с амортизация. Важно е да не е прекалено голяма.

Използваното оборудване ще издържи по-малко от новото, но ще бъде достатъчно за набиране на средства за закупуване на ново. Важно е при покупката му да има, все пак, някаква гаранцията. Дори използваният инвентар има гаранционен срок.

Но в перспектива трябва да се мисли, че то трябва да бъде сменено с ново, с последваща модернизация. След като приходите от заведението се увеличат, то ще  бъде много по-лесно да се мисли за неговата смяна. Това определено ще даде тласък на бизнеса.

 • Под наем. Винаги има възможност да се наеме и дори да се получите безплатно оборудване – при сключване на дългосрочни договори с доставчици на продукти или франчайз.

Съвет! Понякога е по-изгодно да се купува ново оборудване, отколкото да се работи с постоянно повреждащи се устройства, които изискват често ремонт. Това оказва пряко влияние върху качеството на храната и напитките, влияе на персонала и в крайна сметка не се постига висока степен на клиентска удовлетвореност. С една дума, печалбата е малка или дори може да липсва.

В помощ на начинаещите и действащи ресторантьори, консултантите на „Профекта Кичън“  винаги се отзовават с ценни съвети, относно нужното оборудване за ресторант или кафене. Те могат да изготвят списък с всичко необходимо за отваряне на заведение за хранене. Това е безценна помощ, която би спестила не само пари, но и много нерви в бъдеще.

Свържете се  с екипа на „Профекта Кичън“, за да получите точен отговор на поставените въпроси. И за всичко, което ви притеснява. Така ще имате по-добра представа за това, което предстои да свършите.  Вашият бизнес ще да бъде оптимизиран и надежден в процеса на работа.

Независимо дали имате нужда от цялостно решение “до ключ” – от бизнес план до стартиране на ресторант – или закупуване на отделни елементи от оборудване за професионални кухни – „Профекта Кичън“ има готовност да предостави всичко: високо-качествено оборудване и готварски принадлежности  на най-добрите цени, които носят голяма добавена стойност в бизнеса. Специалистите на фирмата винаги намират индивидуален подход към всеки клиент, съобразявайки се с неговите желания и финансови възможности. Доверието е взаимно.