Вентилация и климатизация

Модерните кафенета, барове и ресторанти, грижещи се за своите клиенти, трябва да демонстрират не само безупречна работа в кухнята и високо ниво на обслужване, но и да осигурят комфортна обстановка. Един от основните компоненти на комфорта е поддържането на оптимален микроклимат в помещенията. При избора на конкретно техническо решение за климатизация и вентилация на кафене, бар или ресторант трябва да се вземат предвид архитектурните особености на помещенията, интериорния дизайн, цената на климатичната и вентилационната система, геометричните параметри на залата за посетители и много други фактори. Но най-важното е да се изчисли производителността и характеристиките за нужната климатична и  вентилационна система за помещенията. Това дава после сигурност при експлоатацията.

Правилно организираната вентилация и климатизация в ресторант, кафене или бар е важна и неразделна част от успеха на този вид бизнес.

Вентилационната система доставя чист въздух както в кухнята, така и в залата за посетители.

Вентилацията трябва да поддържа подаването на свеж въздух в залите за посетители и в обслужващите и административните помещения, да отвежда отработения въздух, както и да премахва излишната топлина, дим и миризми от готвене. Висококачествената вентилация предотвратява развитието на мухъл и плесен, поддържа най-здравословните условия в помещенията на ресторанта.

Следователно професионалното изчисляване на вентилационната система за кафене, бар или ресторант в съответствие с нормативните изисквания за качеството на въздуха и обмяната на въздух е задължително за всеки проект.  Смукателните чадъри. ликвидират мръсния въздух и неприятните миризми, като създава комфортен микроклимат в кухнята. Те се монтират над уредите за топлинна обработка. Има различни конфигурации смукателни чадъри, които са подходящи за професионални кухни.

Климатизацията в заведенията за хранене е толкова важна, колкото и вентилационните системи. При компетентно изчисляване на капацитета на климатичното оборудване и правилното му инсталиране, е възможно да се създадат най-благоприятните условия за престой на хората. Климатикът трябва да работи във всички интериорни зони на ресторанта, така че заведението да е комфортно не само за клиентите, но и за персонала на ресторанта, пицарията или кафенето.

Климатичната система (според заданието за проектиране) осигурява оптимални температурни показатели на въздуха в заведения от ресторантски тип (кафенета, барове) през цялата година. Съвременни климатични системи се изискват във всички помещения. Висококачествените климатици позволяват да се направи микроклиматът на всяко помещение максимално приятен за хората, което е много важно за магазините и ресторантите.

Само експерти  могат правилно да изчислят мощността на необходимата система, да изберат функционално и надеждно оборудване за нея.

Климатизация на ресторанта включва следните климатични зони: кухня, салон, склад, перално помещение, тоалетна и офиси за администрацията.

Изброените климатични зони с различни характеристики имат свои собствени изисквания към климатичната система. Също така трябва да се помни, че климатичната система на кафене,  ресторант, бар или магазин трябва да бъде проектирана в строго съответствие със санитарните норми и правила, които определят необходимите изисквания.

За залата на ресторант най-вероятно е подходяща сплит система от касета или канал. Инсталиран зад окачен или фалшив таван, той няма да наруши съществуващия интериор. Обикновено тези климатици се поставят в центъра на стаята, като по този начин създават най-равномерен температурен фон.