Неутрално оборудване

Неутрално кухненско оборудване

Всеки собственик на заведение за обществено хранене знае, че качеството на приготвените ястия зависи от компетентния избор на оборудване. Неутралното оборудване е един вид „скелет“ на всяка професионална кухня. Именно то се използва за съхранение на съдове, уреди, храна. То е в помощ на персонала в кухнята при готвене и почистване на съдовете и приборите.

Никое заведение за обществено хранене независимо дали става дума за  ресторант, кафене, столова или заведение за бързо хранене не може да развива дейност без работни маси и миещи вани,. Материалът, от който са направени, зависи от тяхното предназначение. Най-често се използва неръждаема стомана, защото тя е хигиенична, неутрална към храните и устойчива на корозия.

Според състоянието на неутралното оборудване се преценява чистотата и спазването на санитарните норми в конкретното заведение за хранене или търговски обект. Реално то е разнообразно спрямо функциите си и включва: маси, колички, стелажи, шкафове, надстройки и др.

Стелажите са особено важни. Те помагат за ергономично използване на кухненското пространство, като осигуряват на готвачите и обслужващия персонал удобен достъп до храна, прибори и посуда, необходими за ежедневната им работа. Съвременният дизайн позволява лесно да сглобяват и разглобяват стелажите. Решетъчните рафтове са лесни за почистване, не корозират и издържат на доста голямо разпределено натоварване – до 300 кг на рафт.

Незаменими в професионална кухня са и разнообразните колички. Количките за тави и табли подпомагат работата на заведенията за хранене и цеховете за приготвяне на някои видове храни. Те са с различен брой рафтове за лесно транспортиране на голям брой тави и табли, Изключително практични са сервитьорските колички с 2 и 3 рафта за транспортиране на храна. Те са изработени от неръждаема стомана и трайна пластмаса и разполагат със здрави гумирани колела, които могат да се въртят на 360 °, за да преместват лесно количката над всеки под, без да го повредят. По принцип количките за сервиране не са задължителни, но значително подобряват скоростта на работа в професионалната кухня.

Металните  шкафове от неръждаема стомана се използват за съхранение на хляб, хлебни изделия, както и други хранителни продукти, които не изискват специална настройка на температурата. Също така в тях могат да се прибират съдове и уреди, които не се използват, за да бъде пространството максимално оптимизирано за работа. Същата роля имат етажерките и надстройките.

Шарнирнияг шкаф има две врати и е идеален вариант за монтаж в заведения за обществено хранене и производствени помещения. Конструкцията е здрава и компактна и прави невъзможно навлизането на насекоми и гризачи в шкафа. Рафтовете са подвижни и могат да се преместват на височина.

Самата обработката на съставките за готвене и сладкарските изделия изисква поне две или повече производствени маси в кухнята. Предлагат се на пазара и такива с мивка, което е изключително удобно при работа.

Изключително практични от хигиенна гледна точка за всяко заведение за хранене и търговски обекти са диспенсърите с течни препарати или дезинфектанти. Те могат да бъдат механични и електрически.

Когато се избира необходимото неутрално оборудване, винаги трябва да се вземе предвид спецификата на обекта, квадратурата на помещението и финансовия ресурс.  Както и не бива да се подценяват санитарните правила и разпоредби, действащи при заведения за обществено хранене (ресторанти, кафенета, барове) и търговски обекти.