Планетарни миксери

Показване на 7 резултата

Производителите на професионални кухненски уреди непрекъснато подобряват своите продукти и повишават ефективността на работата им – това в пълна сила важи и за често използваните планетарни миксери. В днешно време тези устройства, които са своеобразен вид стационарен кухненски смесител, са широко използвани.

Какво е особеното при планетарните миксери?

Тези уреди, както всички стационарни модели, имат основа, върху която е фиксиран модул с електродвигател и работни елементи. В него е включена и купа за продукти. Основната характеристика на това кухненско оборудване е свързана с въртенето на самите смесителни елементи и тяхното движение спрямо фиксираната купа. Този процес на смесване е много по-ефективен в сравнение с обикновените миксери.

Първоначално планетарните миксери са били предназначени само за професионална употреба. Те се използват активно в различни заведения за обществено хранене. По-късно обаче на пазара се появяват и полупрофесионални и домакински модели на такива устройства. Полупрофесионалните планетарни миксери имат приложение в малки заведения за обществено хранене, както и в дома. Домакинските уреди от този вид са малки и се използват само в обикновените кухни в дома.

Предимства на професионалните планетарни миксери:

  • Те са мощни и с голяма производителност, което ги прави удобни за заведения за хранене, пекарни и цехове за хляб, печива и др. Тези планетарни устройства се справят със задачите си много по-бързо, като качеството не страда. Определено са по-продуктивни и по-мощни. Специалният дизайн и принципът на действие осигуряват възможност за интензивно движение на бъркалката, поради което сместа се получава много по-бързо.
  • Лесни са за използване и пестят време. Благодарение на тяхната гъвкавост, докато например месят тестото, може да се върши друга работа в кухнята. Купата им се изважда и при необходимост се нагрява.
  • Работят напълно самостоятелно след като им бъде зададен режима или програмата.
  • Отличават се с универсалност. Уредите се предлагат с различни приставки, които позволяват да се разбиват и смесват всякакъв вид продукти.
  • Впечатляват с красивия си и ергономичен дизайн. Устройствата се вписват перфектно в интериора на всяко работно помещение..

Винаги трябва да се спазват определени критерии при закупуването на планетарен миксер, за да може да се използва на 100 процента ефективно.

Ето на кои фактори следва да се обърне специално внимание:

  • Материал на корпуса. От това зависи надеждността и издръжливостта на устройството. Уредите, изработени от неръждаема стомана, са един от най-добрите и практични варианти. Металът не се износва, той е достатъчно здрав и устойчив на външни натоварвания. Пластмасовите устройства са по-евтини, но значително по-малко издръжливи.
  • Уредът може да е стандартен или с допълнителни елементи. Във втория случай той се трансформира в сокоизстисквачка или резачка за зеленчуци.
  • Обем на купата. Планетарните миксери според своите цели се различават по размер на купата. Капацитетът на контейнера се избира в съответствие с предназначението на устройството. За заведение за обществено хранене най-добрият вариант би бил планетарен миксер с купа от 10–30 литра. Ако се търси устройство за цех, то тогава се избира уред с вместимост на купата от 40-50 литра и повече. Професионалните модели имат купи и до 120-140 литра.
  • Брой програми и скорости. Контролната система може да бъде както механична, така и сензорна. Всеки вид има свои собствени характеристики и предимства. Сензорните системи са по-информативни и четими, механичните са по-надеждни.
  • Допълнителни функции. Устройствата със затопляне, таймер, различни режими на смесване значително разширяват функционалността на оборудването.

Тъй като планетарният миксер е доста голям, той ще изисква определено място в кухнята или в производственото помещение. Това налага прецизно да се предвиди къде ще бъде разположен за максимално ефективно използване. Не бива да се забравя, че тези устройства според монтажа са 2 основни вида: настолни и подови.

Почистването на планетарния миксер е важно, за да може да служи за дълъг период от време. Уредът трябва да се ползва единствено и само след предварително запознаване с инструкцията за неговата безопасна работа.