Машини за вакуумиране

Показване на 6 резултата

Какво е вакуумно опаковане?

Вакуумното опаковане е модерен начин за съхранение на хранителни продукти. Използването му е уместно в кухните на заведенията за хранене и в цехове за производство на храни. Действието на вакуума се основава на образуването на пространство, в което няма въздух. И това става с помощта на специални уреди за вакуумиране. Така срокът на годност на храната се увеличава значително. В секцията се предлагат както уреди за вакуумиране, така и такива, които вакуумират и опаковат едновременно храни.

За какво служат вакуум машините ?

Вакуум машините са много полезни както за ежедневно използване така и за периодично ползване, тъй като не изискват някакво специално обслужване. Професионална вакуум машина е тази която служи за професионалната кухня и обикновенно е изработена от по-качествени материали направени да издържат повече време.

Лесно ли се използват ?

Обикновенно ползването на вакуум машините е улеснено и може да се използват от всеки. Няма специфики и дори има машини които предлагат улеснено използване.

Какви са различните типове ?

Има вакуум машини които служат само за вакуумиране, както и такива които ползволяват директно опаковане. Някой служат за опаковане на месо, риба и др. като има и специфични уреди за ползване с течности като течни храни, сокове и др. Ползването на професионална машина за вакуумиране ще спомогне за по-дългия срок на съхранение на храната.

Намаляването на разхищаването на храна и избягването на нейното разваляне е важно за всяко заведение за обществено хранене и по тази причина се използват вакуум машини. Вакуумно затворените продукти могат да издържат 3-5 пъти по-дълго от такива, които не са запечатани по този начин. В същото време имат и по-добър вкус, тъй като вакуумната опаковка елиминира повечето от факторите на разваляне. Така вакуумираните  продукти се съхраняват ефективно и дълготрайно в хладилник или фризер. Може да се интересувате и от : Оборудване за Магазини.

Как работи една вакуум машина?

Тя изсмуква въздуха от зоната около продуктите, които се опаковат, а след това запечатва отворената част на торбичката със запечатваща лента. При липса на контакт с въздуха, в резултат на вакуумирането, продуктите се окисляват по-малко и бактериите, които се нуждаят от кислород, не се размножават на повърхността им.

Без съмнение, това е професионално оборудване, което е важно за както за всяко заведение за хранене, така и за цехове за производство и обработка на храни.

Ето и основните предимства на вакуум машините:

  • Запазва се идеално качеството на храната: Чрез премахване на въздуха от торбичката, се спира развитието на бактерии.
  • Постига се по-висока степен на свежест за по-дълъг период от време на вакуумираната храна.
  • Пести се време и труд: Вакуумно запечатаните порции изискват по-малко внимание при готвене със sous-vide, отколкото при други методи за готвене. Просто се поставя храната в баня с гореща вода и се изпълняват други задачи, докато се готви. Дори и да не се прилага технологията sous-vide, може да е полезно да бъдат опаковани отделни порции.
  • Икономисват се пари: Вакуумната опаковка значително увеличава срока на годност на продуктите, което намалява отпадъците и се спестяват пари. Срокът на годност на много видове храни се увеличава драстично.

Практически всяка храна може лесно да се опакова с вакуум уред – меса, зеленчуци, твърди плодове и насипни храни. Има обаче няколко изключения, които или изискват повече внимание, или изобщо не подлежат на опаковане под вакуум.

  • Броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле и ряпа могат да се вакуумират, но първо трябва да се бланшират.
  • Гъбите, чесънът и меките/непастьоризирани сирена като бри и рикота не трябва да бъдат херметически затворени. Тези продукти могат да съдържат анаеробни бактерии, които се развиват във вакуумната торбичка.

Преди да се ползва вакуум машината храната е нужно да се охлади поне до стайна температура, тъй като бактериите ще се развият при по-високи температури.

За да се избере най-добрият професионален уред за вакуумиране за конкретния бизнес, трябва да се помисли дали трябва да е камерен или безкамерен. Тоест, добре е да се отговори и на следните въпроси:

  • Какъв капацитет ще е необходим?
  • Независимо ли ще се вакуумират течности или течни храни?
  • Какъв бюджет може да се използва за закупуване на уреда?

Камерните вакуум машини са най-подходящи за заведения за хранене и цехове, които изискват висок капацитет на опаковане и където трябва да се опаковат мокри продукти (месо, риба) или течности. Те са скъпи, но осигуряват много по-добра производителност и гъвкавост от безкамерните. Трябва да се добави още следното: наистина камерните машини за вакуум са по-скъпи, но пък опаковките за тях са много по-евтини, отколкото за безкамерните. Следователно, ако се изисква висока производителност, първоначално високата цена на камерната вакуумна машина бързо ще се изплати.

Безкамерният уред за вакуумиране е отличен избор, ако ще се ползва от време на време и ако няма да вакуумират мокри храни и течности. Той е много по-евтин от  другия и вакуумира страхотно, но му липсва гъвкавостта и производителността, характерни за първия вид.

В същото време на пазара в този сектор се предлагат и вакуум машини, които едновременно вакуумират и опаковат продуктите. Те се ползват при храни като месо, риба и др. Но има и такива, които са профилирани единствено и само за течности като течни храни, сокове и др.