Настолни уреди

Показване на 1–24 от 60 резултата

Видове

В професионалната кухня се използват най-разнообразни настолни уреди. Тяхното предназначение е различно, но имат нещо общо помежду си – те са важни в процеса на приготвяне и съхранение на храната.

В статията днес ще обърнем специално внимание на 3 вида настолни уреди, които служат за топлинна обработка на храната.

Котлони

Това са уреди, които са задължителни за кухнята на ресторанта. Приготвянето на супи, яхнии, кремове и месо изисква класическа топлинна обработка и обикновено се реализира на котлони. Те са много сходни по дизайн, но имат редица фундаментални функционални разлики. Общите характеристики на дизайна им включват:

  • използва се нагрята плоска повърхност, изработена най-често от метал за готвене: чугун, стомана или неръждаема стомана
  • принципът на загряване може да е с газ или електричество отдолу с регулируема температура

По отношение на външния си вид и функционалността котлоните са наистина много разнообразни. Те могат да са с една или няколко плочи, проектирани така, че да служат за приготвяне на голям брой порции едновременно за възможно най-кратко време. Нагревателните елементи, положени под плочата могат да загряват цялата повърхност равномерно. Важно е да се знае, че те са пригодени за професионална употреба и това ги отличава съществено от котлоните, които са предназначени за дома.

Бен мари

Един от най-търсените и практични настолни уреди в професионалната кухня е бен мари. Той се използват за поддържане на температурата или за затопляне на готови вече ястия. Това настолно оборудване позволява да се оптимизира работата на кухненския персонал и да се ускори обслужването на клиентите поради:

  • способността да се приготвят ястия предварително, преди пиковото натоварване
  • настройване на желаната температура
  • поддържане на ястието в оригиналния му вид: храната е топла и не изсъхва

Загряването на повърхността в уредите бен мари, които са най-различни като модели, става за сметка на вградения електрически нагревател. Устройството има функция за регулиране на температурата. Те винаги се изработват от неръждаема стомана, което гарантира съответствие с хигиенните стандарти и лесна поддръжка. Ястията се поставят в чинии или в гастрономически контейнери. Производителите предлагат модели бен мари с едно, две, три нива, с различна мощност на нагревателя и работна повърхност.

Важно е да се закупи такова бен мари за професионалната кухня, което да съответства на нуждите на ресторанта. Качествените уреди от този вид са високо полирани, функционални елегантни нагреватели с модерен дизайн.

Фритюрници

За правилното приготвяне на пържени картофи, понички, зеленчуци и риба, пилешки крилца и други панирани храни са необходими специални настолни уреди. Става дума за фритюрници. По време на процеса на пържене в тях се консумира голямо количество олио, но пък обемите на приготвените порции са големи. Един професионален електрически фритюрник може да се справи с тази задача в кухнята на ресторант идеално. Тези уреди могат да бъдат с различни размери, също единични и двойни. Разходите за труд с с яхната употреба определено ще намалеят.

Това оборудване е доста лесно за използване. Например, пържените картофи присъстват във всяко меню на заведение за хранене. Те се приготвят с много олио. Спецификата на пърженето в олио е такава, че най-удобно е това да става с помощта на фритюрници, които улесняват максимално процеса на пържене, което го прави бърз и безопасен. Тоест, може лесно да се приготви голямо количество готов продукт за кратко време.

Използването на фритюрник ще привлече нови и редовни клиенти, благодарение на уникалния вкус на приготвените ястия. Обобщено: професионалният фритюрник е неразделна част от оборудването на ресторант, пицария, бистро и всяко заведение за обществено хранене.

Разбира се, че има и други настолни уреди, които могат да бъдат от полза за професионалната кухня. Те, със сигурност, са в плюс в работата на всяко заведение за хранене. Но, все пак, нужно е първо да се закупят тези, които най-често се ползват и оптимизират работния процес.