Барово Оборудване

Комфортът в един бар не се изразява само в приятния интериор или забавната програма. За посетителите му най-важни са доброто и бързо обслужване и наличието на качествени напитки и вкусна храна За да им осигурят всичко това, служителите на заведението трябва да разполагат с подходящо и качествено бар оборудване. При избора на професионално барово оборудване, трябва да се имат предвид много фактори и да се изберат надеждни и производителни уреди, които могат да издържат на голямо натоварване. Евтините уреди не издържат на ежедневната и дългосрочна употреба, което води до по-бързата им амортизация.

Изисквания, при избора на барово оборудване

Преди да изберете подходящо оборудване за вашия бар, първо трябва да обърнете внимание на някои основни детайли, като:

  • Площта на заведението;
  • Неговата концепция;
  • Броя на местата за посетители;
  • Степента на натоварване на кухненското оборудване.

По този начин ще можете да определите какво оборудване ви трябва, какви средства са ви необходими за неговото закупуване и да пресметнете до каква степен и в какви срокове, ще можете да възвърнете направената инвестиция.

Какво оборудване за барове е необходимо

Баровете са заведения, в които се сервират различни топли и студени напитки, алкохолни и безалкохолни коктейли, както и различни салати, хапки или сандвичи, които обаче съставляват малка част от тяхното меню. Кои са основните уреди, с които трябва да разполага всеки професионален барман:

Блендер – неговата задача е бързо да смила, смесва и разбива съставките за алкохолни и безалкохолни коктейли, както и за сосове и кремове. Когато избирате индустриален блендер, обърнете внимание на вида на конструкцията му. Едногруповите блендери са подходящи само за домашна употреба, а за бар трябва да изберете дву- или тригрупов блендер;

Миксер за коктейли – той се използва за приготвянето на млечен шейк. Тази напитка е популярна не само сред децата, но и сред възрастните. Висококачествената електротехника ще ви помогне да придадете вълшебен вкус на коктейлите;

Кафемашина – това е един от най-важните и съществени елементи за един бар. Професионалната кафемашина приготвя винаги превъзходно кафе, а прясно смлените кафени зърна, позволяват на клиента да се наслади на всеки аспект от вкуса и аромата му;

Ледогенератор – това е задължителен елемент във всеки бар, тъй като ледът е незаменим компонент от всички безалкохолните напитки и гамата от коктейли;

Професионална сокоизстисквачка – тук трябва да се избере подходящ модел, като се обърне внимание на производителността, нивото на шума, наличието на механизъм за пресоване, скоростта на работа и наличието на функция за обратен ход (с нея почистването на сокоизстисквачката е много по-удобно);

Охладител за сокове – той се използва за охлаждане на соковете в бара. Тези устройства се различават по обема на резервоарите за сок, техния брой и наличието на функция за автоматичен контрол на температурата за всеки контейнер;

Машина за приготвяне на сладолед – изборът ѝ зависи от вида на сладоледа, който планирате да продавате, като най-популярни са моделите за мек сладолед;

Кегератор – в бар, където се предполага, че се продава наливна бира, е необходимо да се инсталира охладител за бира – кегератор, за да се поддържа оптималната температура на напитката.

И след като знаем кои са основните уреди за приготвянето на различни напитки и коктейли в един бар, нека обърнем внимание и на оборудването в самото заведение.

Бар мебели

Професионалният барплот съчетава предния модул, горния модул със стъклодържатели и задния модул, където се съхраняват бутилките с алкохол. Работната зона на плота е разположена по-ниско от зоната, на която се обслужват клиентите. Това пространство се използва за инсталиране на оборудването и уредите, с които работи бармана. Част от бар оборудването е разположено в бюфетната линия, като оптималното разстояние между предната и бюфетната линия е 80 см.

Бар станцията е алтернативна версия на бар оборудване. Тя представлява малък комплекс, в който са разположени мивка, места за съхранение на бутилки, плодове, подноси, чаши, лед и други. Използването на такава станция спестява много повече място в избраното помещение и ускорява процеса на приготвяне на различните коктейли и закуски.

Климатик

И докато барплотът е централното място в един бар, където гостите сядат близо до него, идват да вземат своите напитки или за да платят сметката си, те не биха се чувствали комфортно, ако в заведението няма климатизация. Инсталирането на климатик или сплит система трябва да се предвиди, още при проектирането на помещението, за да се вземат предвид неговият размер, местоположението на бара, максималната заетост и т.н. За целта най-добре е да се свържете с професионална фирма, която да поръча и изготви оценка. Това могат да направят и специалистите от ProfektaKitchen, които да проектират и инсталират всичко, от което има нужда вашия обект.

Хладилник

Хладилникът е неизменна част от всяко заведение. За да стоят студени бутилираните напитки, както и за съхранение на готовите продукти на бара, е необходимо закупуването на хладилно оборудване. По правило, то се различава от обикновените кухненски хладилници по размер и начин на сортиране и съхранение на продуктите.

Професионални съдомиялни

Професионалните съдомиялни служат за автоматичното измиване на съдовете и почистването им от мръсотия. Удобството на тези инсталации се състои в извършването на голямо количество работа, за кратко време и липсата на необходимост от наемане на персонал за миене на съдове.

Баровото оборудване трябва да бъде съобразено и с храната, която ще се предлага в бара. Ако планирате в менюто си различни мезета или друго нещо за хапване, ще са ви необходими, например слайсер, фритюрник, грил скара и други.