Оборудване за Кафе

Кафенето е едно от най-посещаваните заведения. Там е мястото, където хората обикновено се срещат с приятели или организират своите бизнес срещи с клиенти или сътрудници. Правилният избор на оборудване за кафене е много важно и трябва да започне с изготвяне на бизнес план, като към този процес трябва да се подходи професионално. Списъкът с необходимите уреди и пособия трябва да бъдат проучен предварително, за да се определи какви средства ще са необходими за закупуването им.

Основни критерии, при избора на оборудване за кафе

В едно добро кафене ароматните напитки се приготвят от професионалисти, с помощта на функционални и професионални машини. Качеството на кафето, неговото разнообразие и вкус са тези, които определят оценката на заведението. Голямата конкуренция в този сектор, особено в големите градове не бива да се пренебрегва и заслужава внимание, защото този тип заведения присъстват във всеки квартал, търговски център, парк и т.н. На тази основа оборудването за приготвяне на кафе трябва да бъде добро и да разполага с голям набор от функции. Основните неща, които трябва да направите, преди да пристъпите към избора на оборудване за вашето кафе са:

  • Вземете предвид броя на местата за клиентите. Така ще определите максималното натоварване на кухненското оборудване и капацитета на шкафовете. От това зависи и изборът на мебели за заведението;
  • Определете зоната за кухнята, защото това пряко засяга конфигурацията на кухненското оборудване. В по-малките помещения например, технически няма да можете да подсигурите всичко необходимо и ще се наложи да пожертвате нещо или да изберете по-малки уреди, като хладилници, печки и други.
  • Изчислете производителността, за да постигнете баланс между качеството на храната и скоростта на готвене. Така ще разберете дали си струва да плащате допълнително за по-функционални и мощни модели уреди.
  • Направете меню и вземете решение за броя на елементите, които то ще съдържа.

Освен кафе, в кафенетата обикновено се предлагат и голям избор от напитки и различни храни, като торти, сладкиши, кифлички и сандвичи. По този начин собствениците се стремят да привличат повече посетители и така значително да увеличат приходите си. Ето защо, отваряйки кафене, трябва да знаете, че една кафемашина не е достатъчна и ще ви е необходимо и оборудване за производство и съхранение на печени изделия. Така че, за оборудване на кафе сладкарница или кафе бар, ще трябва да закупите няколко кафемашини, а за приготвянето на различните ястия от менюто ще ви трябва специални уреди, като барбекюта, скари, тестомесачки, дозатори, миксери, блендери, форми за печене на сладкиши и други.

Какво оборудване трябва за кафене

В списъка с оборудване за кафе влизат няколко основни уреди и множество допълнителни, в зависимост от концепцията на заведението.

Кафемашината е основен инструмент за приготвяне на кафе, капучино и други топли напитки. Принципът ѝ на работа се състои в запарване и варене на суровите кафени зърна. Производителността на кафемашината определя размера на печалбата. Производителите на тези уреди предлагат голямо разнообразие от модели, на добре познати марки, с широк набор от функции. В този случай специалистите препоръчват да закупите по-скъпо оборудване и да сте спокойни за неговата функционалност и дълга експлоататция, отколкото да ви се налага да го смените след няколко месеца;

Кафемелачка – въпреки че повечето съвременни кафемашини вече са снабдени с функция за смилане на кафените зърна, кафемелачката е задължителна за всяко кафене. За да се увеличи обемът и скоростта на приготвяне на напитката, трябва да се избере мелница от индустриален тип, като най-добре е тя да съответства на обема и вида на кафемашината;

Омекотител за вода е неизменна част от оборудването за едно кафене, защото нискокачествената вода значително намалява експлоатационния живот на техническото оборудване в заведението и характеристиките на крайния продукт. Разбира се, никой компетентен специалист не би използвал вода от чешмата, тя трябва не само да се филтрира, но и да се омекоти. В случая омекотителят премахва тежките соли и метали от водата и така се получава вкусно и безвредно кафе;

В допълнение, към основното оборудване за едно кафене, спадат още други различни уреди. В най-общи случаи това са електрически кани за варене на вода, микровълнова печка, сокоизстисквачка, миксер за млечни шейкове, ледогнератор, блендер, фурна и конвектомат за приготвяне на различни печива, хладилници за съхранение на отделните продукти и други.

Мебелировка, охладителни и вентилационни системи

Мебелировката също е част от оборудването на всяко заведение. Тя включва маси и столове за посетителите и гише или барплот, на което клиентите получават и заплащат, това, което са консумирали. Салонът за продажби трябва да бъде оборудван така, че да обслужва посетителите и да рекламира качествено продуктите от менюто на кафенето.

Витрината е част от кафе оборудването, като тук се използват не обикновени, а топли и хладилни шкафове. Освен тях в мебелировката влизат и стелажи за съхранение на хранителни продукти в склада или кухнята, както и хладилен шкаф.

Част от оборудването на едно кафене е и проектирането на подходяща вентилационна система, през която въздухът в помещенията циркулира и осигурява прохлада за клиентите, особено през топлия сезон.