Оборудване за Магазини

Притежанието на магазин, в който се предлагат хранителни стоки е доходоносна инвестиция, към която са ориентирани не малко, хора, решили да изградят свой собствен бизнес. Трудно е да си представим пълноценната работа на такъв магазин, без подходящо висококачествено и модерно оборудване. Това, което трябва да знаете, ако и вие сте решили да се занимавате с това е, че закупуването на оборудване, ще погълне внушителна част от бюджета, с който разполагате. Ето защо е важно предварително и внимателно да обмислите всеки детайл и да определите точно от какво се нуждаете.

Основни насоки, при избора на оборудване за магазини

Преди да се впуснете в търсене на необходимото оборудване, трябва да решите какъв формат на магазина планирате да отворите. Днес има основно два вида магазини за хранителни стоки:

 • Магазин на самообслужване – този формат е по-търсен и предпочитан в наши дни. Той може да бъде малък минимаркет, или голям супермаркет, в зависимост площта на помещението, с което разполагате или което сте наели;
 • Магазин във формата „продавач-купувач“ , който се среща много по-рядко напоследък. Обикновено това е малък магазин, в който купувачът се обслужва изцяло от продавача.

Разбира се, изборът на оборудване за който и да е от два вида магазини няма да ви затрудни много, тъй като между тях няма съществена разлика. Най-общо казано, цялото оборудване за хранителни магазини може да бъде разделено на 3 групи:

 • Търговско оборудване;
 • Спомагателно оборудване;
 • Офис оборудване.

Всеки един тези видове по един или друг начин влияе върху работата на магазина, като осигурява благоприятни условия за работа на обслужващия персонал, а също така и комфорт за клиентите, по време на пазаруването им в магазина. Истината е, че и в двата случая, без наличието на висококачествено и модерно оборудване, магазините трудно биха могли да функционират.

Преди да пристъпите към оборудването на магазин, трябва да вземете предвид и още някои основни неща, като:

 • Площта на помещението, която включва зоната, в която ще са разположени витрините и рафтовете с предлаганите стоки;
 • Площта на складовите и сервизните помещения, където ще се съхраняват продуктите;
 • Наличието на зона, където клиентите могат да оставят личен багаж и от където ще могат да вземат кошница за пазаруване.

Какво магазинерско оборудване ни е необходимо

Основното оборудване за един магазин включва всичко, което помага за продажбата на предлаганите в него стоки. В това число влизат хладилно оборудване за магазини (хладилници, фризери, хладилни витрини, шкафове, сандъци и плотове), стелажи за съхранение стоките в склада и излагането им в залата, оборудване за касовите зони и още други универсални уреди, които са необходими в един магазин. Цялото това оборудване е еднакво функционално, независимо дали ще го използвате за хранителен магазин, оборудване за месарски или рибен магазин, оборудване за зеленчуков магазин и т.н.

Хладилните витрини са неизменна част от оборудването на един хранителен магазини. Средната температура, поддържана в тях варира от 1 до 7 градуса по Целзий, като тя е напълно достатъчна за запазване свежестта на продуктите;

Хладилните шкафове са необходими както в зоната за продажба, така и в склада. Днес на пазара се предлагат три вида хладилни шкафове:

 • Среднотемпературни, които поддържат температура от 1 до 12 градуса по Целзий;
 • Нискотемпературни, с температура до -18 градуса по Целзий;
 • Комбинирани шкафове, които разполагат с две отделни хладилни и фризерни отделения.

Фризерните ракли могат да се монтират, както в търговската зала, така и в складовото помещение. При тях съществуват модели с прозрачни и непрозрачни врати, като те се предлагат в среднотемпературна версия(от -10 до 10 градуса по Целзий) и нискотемпературна версия (от -45 до -10 градуса по Целзий). При избора им е добре да обърнете специално внимание на климатичния клас;

Рафтове / стелажи – това оборудване е от съществено значение за прегледното и удобно излагане на продуктите в зоната за продажба. За магазин за хранителни стоки са необходими метални и комбинирани сгъваеми стелажи, докато за магазините на самообслужване освен тях се използват и стенни модели;

Касата и везната са неразделна част от търговското оборудване на всеки хранителен магазин. В зависимост от мащаба му те могат да бъдат няколко или единична бройка;

Касов апарат – в съответствие със законите на страната, търговските обекти са длъжни да инсталират касови апарати. Това оборудване е предназначено не само за взаимодействие с клиентите, но и за прехвърляне на данни към данъчната служба. Когато избирате касов апарат, трябва да обърнете внимание на скоростта на отпечатване на касовите бележки, наличието на фискално устройство и лекота на използването му. Освен тях обърнете внимание на удобството на работа с клавиатурата и добрата визуализация на картината на екрана.

Към основните елементи от търговско оборудване за магазин, има още други допълнителни елементи, които ще улеснят работата на персонала и пазаруването на клиентите. В най-общи линии това са кошници и колички за избраните продукти, стелажи с опаковъчни чували, складови колички за транспортиране, опаковъчни маси, съдове за поставяне на някои продукти и т.н. Разбира се, не на последно място, важно е да се инсталират и климатични системи, които да осигурят комфорт и да спомогнат за съхранението на продуктите, извън хладилниците при подходяща температура.