Оборудване за Пицарии

Пицата е изключително популярна, най-вече заради невероятния си вкус и лесния начин на приготвяне. Ще я намерите в менюто както на павилионите за бързо хранене, така и в кварталните пицарии или по-големите ресторанти, които предлагат италианска кухня.

За да стане едно такова заведение популярно в целия град, най-важна естествено е пицата, която ще бъде основното ястие в него. Ако и вие мечтаете за собствена пицария, но не знаете откъде да започнете, то основното за приготвянето на вкусна, хрупкава и ароматна пица, освен уменията на майстора пицар е и подходящото оборудване. Професионалните уреди са малко по-скъпи, но въпреки това не е препоръчително да се пести от тях, защото само добре подготвени ще можете да сте конкурентноспособни на колегите си в този бизнес.

Основни насоки при откриването на пицария

Всеки бизнес започва с изготвянето на проект и избора на формат. Без значение дали искате да отворите ресторант-пицария, малка пицария със зала за 20-30 гости или павилион, където да продавате пица на парче. Въз основа на избрания формат се предприема втората важна стъпка по пътя към стартирането на бизнеса, а именно избора на подходящо оборудване. Нека да разгледаме възможностите, при всеки един формат.

  1. Най-скъпо би ви струвал проектът на ресторант-пицария. За него ще се нуждаете от помещение, кетъринг оборудване и мебели, отговарящи на идеята на ресторанта. Менюто на ресторанта се отличава с разнообразието от ястия и тяхната изтънченост. Това означава, че ще имате нужда от готвач, администратори и сервитьори. Отварянето на ресторант включва решаване на много въпроси, но с добра идея ресторантьорският бизнес почти винаги се изплаща.
  2. Проектът да отворите кафе-пицария ще ви бъде много по-евтин. Причината е, че в кафенетата се изисква по-малко персонал, интериорът може да бъде по-опростен, а оборудването по-евтино. Конкуренцията при този тип заведения обаче е много по-висока. Ако можете да предложите на клиентите си нещо ново, вкусно и оригинално, средният период на възвръщане на вложените в оборудване пари ще бъде много по-кратък.
  3. Пицария на колела или павилион за пица на парче е тип заведение, чиято цена е значително по-ниска в сравнение с предишните два формата. За него ще са ви необходими само помещение за кухня, минимално оборудване и място за раздаване на храната. Този вариант е подходящ за тези, които не разполагат с достатъчно начален капитал, но все пак са се насочили именно към този вид бизнес.

И след като се запознахме и анализирахме спецификата на различните формати, можем да се насочим към избора на оборудване за пицария.

Какво оборудване за пицария ни е необходимо

Фурната е един от най-важните елементи в оборудването на една пицария. Тук трябва да отбележим, че не става дума за обикновена фурна, а специализирана фурна за пица. Същите се предлагат в много разновидности, в зависимост от вида на използваната за работа енергия.

Фурните на дърва са подходящи, за малки уютни пицарии, чийто капацитет е за около 20-30 души. Тези пещи работят с въглища, на дърва или със специално гориво, което се предлага във вид на брикети. В такива фурни пицата става изключително ароматна и хрупкава, а дървото ѝ придава невероятен опушен вкус. При избора на такъв вид фурни трябва да обърнете внимание на материала от който са направени, а именно на тухлата, която трябва да е висококачествена и огнеупорна. Ако тя е с лошо качество, експлоатацията на фурната няма да е дълга, а пещта ще трябва да се ремонтира.

Друг вид фурни, това са газовите, които са доста по-икономично решение. Причината е, че при тях загряването и приготвянето на пицата се извършва на газ. Основният недостатък при тях са високите изисквания за безопасност на такава пещ.

Електрическите фурни за пица са най-популярният и безопасен вариант за всички пицарии. Хубавото при тях е, че се предлага голямо разнообразие от модели и можете да изберете най-подходящия за вашата пицария.

Освен фурна, оборудването за пицарии включва също така и други спомагателни уреди, които улесняват работата на майстора пицар. Основните са машина за месене на тесто, машина за пресяване на брашно и тесторезачка, кухненска везна и други. С тях производителността на пицарията ще бъде още по висока, защото те спестяват време.

Друг необходим уред, в оборудването на пицария е машината за разточване на тесто, която автоматизира и улеснява процеса на разточване и замества точилката и ножа. Това улеснява работата на готвача, ускорява процеса на готвене и придава на пицата хубава, добре оформена и равномерна дебелина.

Важно място в технологичното оборудване на една пицария заема също и хладилното оборудване. В зависимост от мащаба на производството е необходимо да се инсталират два или повече хладилника за съхранение на продуктите и готовите пици.

Освен основните мешини, към кухненското оборудване спадат и някои уреди за готвене, които значително улесняват и ускоряват технологичният процес на една пицария. Сред тях са белачка и резачка за зеленчуци, месомелачка, блендер, ножове различни скари, шпатули за обръщане, четки за фурна и други.

В интернет, разнообразието на оборудване за пицарии е голямо. При избора му всичко зависи от вашия избор и бюджет. В ProfektaKitchen се стремим да доставяме най-качественото оборудване на възможно най-добри цени.