Перално стопанство

Цена без ДДС   - 3.632,07 лв.
Цена с ДДС - 4358.48 лв.
Цена без ДДС   - 238,17 лв.
Цена с ДДС - 285.8 лв.
Цена без ДДС   - 185,90 лв.
Цена с ДДС - 223.08 лв.
Цена без ДДС   - 3.507,93 лв.
Цена с ДДС - 4209.52 лв.
Цена без ДДС   - 814,35 лв.
Цена с ДДС - 977.22 лв.
Цена без ДДС   - 625,67 лв.
Цена с ДДС - 750.8 лв.
Цена без ДДС   - 731,02 лв.
Цена с ДДС - 877.22 лв.

Организация на работа в перално стопанство

Организирането на прането в ресторанта или хотела е важна стъпка, която изисква сериозни инвестиции и внимателно обмисляне. Основният аргумент “За” – са икономиите (в краткосрочен план) и възможност за контрол на процеса (веднага след покупката).

Днес на пазара може да се намери пълен комплект перално оборудване. Сред водещите производители са Италия, Швеция), Испания, Германия)и други.

Развитието на конкуренцията в областта на малкия бизнес диктува непрекъснато повишаване на нивото на комфорт и обслужване на клиентите. Не съществува заведение за хранене с висок рейтинг без отлична хигиена. Тези два аспекта вървят ръка за ръка. Ако кухнята не е почистена и организирана правилно, готвачът не може да работи добре в такова пространство. Оказва се, че всичко в кухнята и залата за хранене трябва да е идеално чисто и на мястото си. И тук на помощ идва богат асортимент продукти, което оформят едно перално стопанство. Резултатът от почистването, освен усилената работа, зависи от него. Този вид оборудване включва: перални, сушилни, гладачни маси, каландри, сушилни машини и др.

Уреди

Основната роля несъмнено имат пералните машини. Те задават ритъма за работа на цялото друго оборудване, така че тук е особено важно правилно да се изчисли необходимата мощност. Планирането на разход за закупуване на перално стопанство не е никак лоша идея. Дори да е сравнително по-евтино като част от цялото оборудване в заведението за хранене, то ще се изплати във времето.

Освен планиране на този разход е важно да се отдели площ за пералното стопанство в обекта. За да се организира по правилния начин, е необходима квадратура – дори тя да е 5 кв.м., например в един среден или малък ресторант, Тоест, трябва да бъдат разположени на определена площ пералня, сушилня, гладачна маса и спомагателно оборудване за прането. Последното включва кошове, в които се поставят покривки, работни дрехи, кърпи, памучни салфетки и пердета. Кошовете могат да бъдат различни като обем, те са много практични и с тях се избягва хаоса в пералното помещение. Обикновено за по-голяма функционалност кошът за мръсно пране, е с голям брой дупки по стените и на дъното с цел по-добра вентилация.

По-евтиното пералното оборудване изисква по-честа поддръжка и ремонт, за да работи. Покупката на резервни части и консумативи е малко вероятно да зарадва собственика. По тази причина си заслужава да се инвестира в по-скъпо оборудване, което няма да изисква за по-дълъг период от време нови разходи. Ясно е ,че при организирането на перално стопанство всеки детайл е важен.

Освен основното конкурентно оръжие сред ресторантите – изисканата кухня, то на второ място е  безкомпромисната чистота. Наистина не е никак лесно да се осигури перфектен вид на покривки и салфетките, когато им се налага непрекъснато да контактуват с доматени сосове, шоколадови  сладкиши, мазни сосове и други „лакомства“. Човешкият фактор отстъпва на професионалното оборудване и прогресивните технологии във всяко едно направление. Много по-удобно и правилно решение е да се  ползва модерна техника, която е с достатъчно мощност и капацитет, съответстващи на заведението за хранене.

И нещо особено важно!

Пералната зона се нуждае от отлична вентилация за отстраняване на излишната топлина / влага. Така се възпрепятства появата на мухъл и лоши миризми.

Когато се избира перално оборудване, трябва да се отдаде предпочитание на онези модели, които ще бъдат най-удобни и надеждни при експлоатация. Така те могат значително да ускорят работния процес и да улеснят  обслужващия персонал.