Професионална Конвекторна Фурна

Какво е конвекторна фурна?

Професионалната конвекторна фурна е усъвършенстван вид уред, който се използва широко в ресторантите, пекарните и кетъринг бизнеса, както и в домакинствата. Той работи на принципа на конвекция, като използва вентилатори и система за циркулация на горещ въздух, за да осигури равномерно и бързо готвене на храната.

В тази статия ще разгледаме защо професионалната конвекторна фурна не бива да бъде сравнявана (или приравнявана) с обикновената фурна. Ако сте любопитни да разберете как да направите избора между двете, следващите редове са точно за вас. 

Разликата между обикновена и конвекторна фурна

  1. Принцип на готвене: Обикновените фурни използват просто загряване от горе или отдолу и рядко осигуряват равномерно разпределение на топлината. Конвекторната фурна използва вентилатор, за да циркулира горещ въздух в цялата камера, което води до равномерно готвене на храната.
  2. Време на готвене: Заради по-ефективното и равномерно готвене, конвекторните фурни обикновено съкращават времето на готвене, което е от съществено значение в професионалните кухни.
  3. Температура: Конвекторните фурни могат да работят при по-ниски температури, което означава спестяване на енергия и по-ниската вероятност за прекалено изсушаване на храната.
  4. Готварски възможности: Конвекторните фурни предлагат голямо разнообразие от готварски възможности, включително печене, пържене, грил, размразяване и дори сушене на храна.

Какво можем да готвим в конвекторна фурна?

  1. Печива и хляб: Конвекторната фурна е идеална за приготвянето на хрупкави хлябове, кифли и сладкиши. Равномерното разпределение на топлината осигурява перфектната кора и текстура на тези изделия.
  2. Месо и риба: Месото и рибата се пекат равномерно и запазват своята сочност. Можете да готвите пиле, свинско, говеждо или рибни ястия с лекота.
  3. Зеленчуци: Зеленчуците запазват своите вкус и текстура. Можете да ги печете, гриловате или приготвяте здравословни ястия с пара.
  4. Пици и пайове: Конвекторната фурна е отличен избор за печене на пици и пайове, тъй като позволява равномерно изпичане.

Професионална или обикновена конвекторна фурна да изберем?

Изборът не е лесен, но зависи основно от нуждите и целите на собствения ви бизнес: 

  1. Професионална конвекторна фурна: Ако работите в ресторант, пекарна или кетъринг бизнес, професионалната конвекторна фурна предоставя по-голям капацитет и надеждност. Те са създадени да издържат на интензивна употреба и често имат по-напреднали функционалности.
  2. Обикновена конвекторна фурна: За домашна употреба или малки кухни, обикновената конвекторна фурна може да бъде подходяща и по-икономична опция. Те също могат да предоставят изключителни резултати при приготвянето на храна, но с по-малък капацитет и по-базови функции.

Обикновените конвекторни фурни са подходящи за домашна употреба и за хоби-готвачи. Те предлагат всички основни функции за приготвяне на разнообразни ястия и са по-достъпни по цена.

При избора на конвекторна фурна е важно да се обърне внимание на марката, обема, функционалностите и гаранцията. Независимо дали изберете професионален или обикновен модел, този уред ще ви осигури възможността да готвите вкусни и качествени ястия с лекота и радост.

Изборът на конвекторна фурна е важен за успешното приготвяне на храна и постигане на желаните резултати. Независимо дали сте професионален готвач или страстен кулинар в домашната си кухня, конвекторната фурна може да подобри качеството на вашите ястия и да ви предостави широк спектър от възможности за творческо готвене.