Оборудване за Заведение за Бързо Хранене

Оборудване за Заведение за Бързо Хранене

Откриването на заведение за бързо хранене в днешно време е доста печеливш бизнес. Подходящ е за предприемачи, които не разполагат с голям първоначален капитал, за да се впуснат в отварянето на по-голямо заведение. За приготвянето на различни аламинути и полуготови храни, е необходимо наличието на професионално оборудване за бързо хранене, което погледнато излиза много скъпо, но всъщност цената на отделните уреди е доста приемлива.

Каква е разликата между ресторант и заведение за бързо хранене

Ресторантите са заведения, в които се предлагат различни ястия и десерти, приготвени от професионални готвачи. Клиентите на ресторанти получават първокласно обслужване от квалифицирани сервитьори, които използват специални форми на сервиране. Ресторантите разполагат с богато меню от различни салати, предястия, основни блюда и десерти, както и лист с различни алкохолни напитки.

Заведенията за продажба на бързо хранене могат да бъдат стационарни, (такива, в които храната се продава в павилион на улицата или на открит щанд в търговски център) и мобилни(представляващи оборудвани малки микробуси или колички, разположени в парка, на улицата или на друго обществено място).

Заведенията за бързо хранене предлагат ограничен тип асортимент от храни, като например полуфабрикати, които обикновено са замразени и се приготвят на момента. Освен това в тях се предлагат и готови пакетирани стоки, десерти, напитки и други. Основната форма на обслужване в този тип заведения е самообслужването.

Ако сте решили да откриете собствено заведение за бързо хранене, е важно да знаете, че тези дейности включват не само бързото приготвяне на храна, но и нейното представяне. Ето защо, за да се развивате пълноценно този вид бизнес, е добре да отворите истинска закусвалня, в която да създадете приятна атмосфера за бъдещите си клиенти. В едно с това трябва да подберете подходящо меню и всичко да бъде направено по такъв начин, че посетителите да харесат вашите предложения и обстановката.

Кои са основните аспекти, при откриването на заведение за бързо хранене

Какво оборудване е необходимо за заведение за бързо хранене

Независимо от концепцията на заведението за бързо хранене, трябва да знаете, че съществува така нареченото универсално оборудване, без което трудно бихте могли да организирате работата по приготвянето на ястията, които ще предлагате. Основните уреди и машини, от които ще имате нужда, за отваряне на заведение за бързо хранене са:

  • Микровълнова печка е един от най-необходимите уреди в едно заведение за бързо хранене. Освен за бързото притопляне на вече готови ястия, тя ще ви послужи и за бързото размразяване на различни храни и полуфабрикати;
  • Хладилникът е още един основен уред, във всяко едно заведение. В него не съхраняват всички използвани в кухнята продукти, заготовки, готови продукти и напитки;
  • Фризерът служи за дълготрайно замразяване на различни месни или зеленчукови продукти. Това се налага, защото собствениците на заведения купуват пилета, месоу риба и зеленчуци на едро, а всички те е важно да се съхраняват при определени условия;
  • Електрическа печка също е важна част от оборудването на заведение за бързо хранене. Тя служи за печене на различни ястия с месо или риба и други. Печката може да бъде, както електрическа, така и с газови котлони, които са доста по-бързи и икономични;
  • Контактен грил (Тостер) ще ви бъде необходим за приготвянето на топли и хрупкави закуски.

В зависимост от концепцията на заведението за бързо хранене, може да се нуждаете и от по-специфично оборудване за закусвалня, като машина за хот дог, уред за палачинки, грил за пиле, машина за понички, оборудване за направата на дюнер, скара за кюфтета и т.н.

Допълнително оборудване за заведение за бързо хранене

В едно с всички изброени уреди и машини, при откриването на заведение за бързо хранене ще се нуждаете и от допълнително оборудване, което включва:

  • Кухненско оборудване, като маса за готвене, шкафове, етажерки, рафтове и други, като всички те трябва да са съобразени с размера на кухненското помещение;
  • Допълнителни уреди и прибори, като прибори за готвене и хранене, чинии, купи, ножове, лъжици и други;
  • Оборудване за миене на съдове, като в зависимост от обема на готвене могат да се купят една или две съдомиялни машини;
  • Опаковъчни торбички, салфетки, съдове и прибори за еднократна употреба за клиентите и т.н.;
  • Аспиратор, вентилационна система за поддържането на оптимална температура, нормална влажност на въздуха отвеждане на дима и неприятните миризми, при готвене. За да инсталирате качествена вентилационна система, най-добре е да се обърнете към професионална фирма, като ProfektaKitchen. Ние не само ще ви посъветваме коя система да изберете, но и сами ще я проектираме и монтираме, като спазим всички нормативни изисквания.

В заключение трябва да се отбележи, че закупуването на професионално оборудване за отваряне на заведение за бързо хранене се прави, само след внимателно планиране и определяне концепцията на заведението.