Инфрачервени отоплители

Инфрачервените отоплители – решение без конкуренция

Инфрачервените отоплители – статията визира какво представляват и какво е тяхното предназначение?

Много хора са запознати с предимствата на инфрачервените отоплители. Те не изсушават въздуха, консумират по-малко енергия и осигуряват зонално отопление. Топлината след включването им се усеща незабавно, докато при други видове отоплителни уреди се изисква време, за да се усети промяна в температурата.

Въпреки това, когато се избира инфрачервен отоплител, внимателният купувач има пред себе си  редица въпроси. Възможна ли е да има вреда от инфрачервената светлина? Безопасно ли е да се използва като лампа?

Какъв е принципът на работа на инфрачервените отоплители?

Инфрачервеният диапазон е от дълги вълни, които са невидими за човека, но се усещат като топлина. Това излъчване почти не се абсорбира от въздуха, така че по-голямата част от енергията се предава директно на хора и предмети в зоната на покритие на инфрачервения отоплител. Този принцип на действие се нарича директно нагряване, докато конвекцията, се отнася до индиректното нагряване. Всички знаем от училище, че при нагряване топлият въздух се издига, а студеният, съответно, слиза надолу. Също така не е тайна, че в обществени сгради с много високи тавани по-голямата част от консумираната енергия се изразходва за отопление на ненужно пространство под тавана. Но един инфрачервен отоплител ще се справи добре с този проблем.

Въпреки че инфрачервените отоплители принадлежат към сравнително нов клас отоплителни уреди в сравнение с класическите, за толкова краткото време от съществуването им на пазара, се появиха огромен брой области за тяхното приложение. Тези устройства, нека отбележим в началото още, са проектирани за много дълъг експлоатационен живот и са с добра гаранция. Самите  лампи са създадени за непрекъсната работа и не могат да прегреят. Тоест, те са напълно пригодени за отопление на всякакви зони.

Според предназначението си основните видове инфрачервени устройства могат да бъдат разделени на:

  • промишлени – използват се основно за индустриални помещения, складове, хангари, работилници, спортни съоръжения на закрито и на открито, стадиони, ресторанти и заведения за хранене на открито и други;
  • битови – имат своя роля в къщата, апартамента, гаража, оранжерията, градината, лятната вила, терасата, беседката, терариума и други.

 

В допълнение към решаването на описания по-горе проблем, за търговски и промишлени помещения, инфрачервеният отоплител е единственият начин за създаване на локално отопление. Тоест, само с негова помощ е възможно да се поддържат различни температурни режими в отделни части на помещението и да спре отоплението в определени зони. Чрез поставяне на устройствата в конкретни точки се постигат значителни икономии на ел. енергия поради липсата на необходимост от ненужно отопление на цялата площ. Не бива да се подценява и факта, че тези уреди се ползват ефективно в закрити и в открити площи.

Несъмнено заради конструкцията си инфрачервените отоплители са станали много по-често използвани като алтернативни източници на топлина и за битови цели.

Всеки инфрачервен отоплител се състои от:

  • корпус,
  • нагревателен елемент,
  • рефлектор с топлоизолация,
  • монтажна скоба,
  • термостат и сензор за автоматично изключване (контролен блок).

Най-популярният тип инфрачервен нагревател е електрическият. Поради отличния баланс на ефективност и издръжливост, той се използва, например, големи гари до малки гаражи.

Нека разгледаме по-отблизо компонентите в уреда за отопление.

Корпусът му може да бъде изработен от стомана и алуминий, както и от различни видове термоустойчива пластмаса или стъкло. Благодарение на тази схема електрическият инфрачервен отразява лъчението в желаната посока.

Самите отоплителни елементи могат да са: халогенни лампи, керамични лампи или микотермични панели. А рефлекторът за насочено разпределение на топлината. е изработен от съвременни материали с максимална отразяваща способност. Той е инсталиран зад нагревателния елемент и е снабден с допълнителна топлоизолация, за да предпази корпуса на уреда от прегряване.

Към днешна дата изборът на такива уреди е много голям, като на сайта https://profektakitchen.com/otoplenie/infracherveni-lampi/  потребителят може да направи перфектен избор на подходящ отоплител според своите изисквания.

  • Инфрачервени отоплители тип висяща лампа

Те са предназначени за тераси, балкони, могат да се ползват  за къмпинг – в палатката или кемпера. В същото време устройствата са най-доброто решение за допълнително отопление на определена зона.

Халагенната лампа в тях е с приблизителен живот от 5000 часа. Тези уреди са с ниска загуба на енергия тъй като електричеството се преобразува в топлина на 96%. Предоставят изключителен комфорт. Наличните модели на сайта са с уникален дизайн, който спомага за  увеличава на отопляемата площ.

  • Инфрачервени вертикални отоплители

Те заемат малко място. Самите халогенните системи са много по безопасни и по-евтини от алтернативите на течен газ. Подобно на висящите могат да се ползват на различни места.

  • Инфрачервени хоризонтални отоплители

Тези лампи могат да бъдат окачени на стена или да висят от тавана. Предоставят топлина и комфорт по време на ползване. Те са с 230V захранване, лесни са за монтаж и могат да бъдат използвани и в закрити помещения и палатки. Като размери се предлагат малки и големи лампи.

  • Инфрачервен отоплителен чадър

Уредът е изключително адаптивен, той е с регулируема височина и накланяща се глава. Така може да се използва максимално ефективно. Дава комфорт, топлина и приятна, мека светлина.

  • Инфрачервена отоплителна лампа с маса

Тази лампа е предназначен за отопление на градини, тенти, чадъри и различни открити пространства. Тя е с IP44 стандарт за защита. Дизайнът тип бар маса с функция за отопление е невероятно привлекателен за заведения на открито и вили.

Инфрачервените отоплители имат доста предимства, а именно:

1.Те отопляват въздуха в помещенията индиректно, чрез нагряване на повърхности, което води до

мека комфортна топлина и постоянна температура.

2.Инфрачервеното оборудване не е причинява циркулация на въздуха в затворено пространство.

3.Точковото и зоновото отопление позволяват създаване на изключителен комфорт на самото място.

4.Устройствата работят абсолютно безшумно.

5.Монтажът на тавана ги прави почти невидими и освобождава място в долната част на стаята.

6.Осигуряват надеждна защита срещу студ в отворени и затворени пространства.

7.Притежават висока степен на рентабилност без загуба на комфорт. Отклонението от

температурата на въздуха с 1 ° C дава около 5% пестене на енергия.

8.Времето за достигане на зададената температура е минимално.

9.Запазва се топлината в долната част на помещението.

10.Тези инфрачервени уреди са абсолютно безопасни при експлоатация.

11.Инсталирането на устройствата е лесно и удобно.

12.Когато се използват на открити площи лампите създават уют през зимните месеци.

13.Необходимостта от тяхната поддръжка е минимална.

14.Нивото на топлинен комфорт може да бъде създадено по лично желание, както в различни зони на стаята, така и на открито.

Вярваме, че от предоставената изчерпателна информация напълно сте се убедили в преимуществата на инфрачервените отоплители. Съвременните модели, предлагани от „Профекта Кичън“ са компактни, с красив дизайн, лесни за инсталиране, с едногодишна гаранция и по-икономични от своите предшественици. Правилното използване на инфрачервените отоплители ще Ви позволи да оцените всичките им предимства, както и направиха вече много от нашите клиенти.