kak da otvorish restoranta nanovo sled karantina

Как да отвориш ресторанта наново след локдаун

Един от първите признаци за преминаване на кризата и възвръщане към обичайния начин на живот е отварянето на обществените заведения. За да стане това перманентно, съществуват определени правила и ограничения, които трябва да спазвате. Никой не може да каже със сигурност колко дълго ще продължи извънредното положение, колко още пъти ще започва и свършва. При всички случаи, животът продължава и отварянето на ресторантите е част от това.

Дълбоко почистване

Подгответе се за пролетно почистване. Независимо дали по време на карантината не сте стъпвали в ресторанта си или сте почиствали редовно, основното почистване е Ваш приоритет номер едно в момента. По-важното е да не го правите един или два дни преди отварянето на ресторанта, а поне две седмици предварително.

Преди да започнете почистването, разчистете мястото – измийте всички останали съдове в кухнята, тенджери и тигани; в залата за гости – съберете столовете на една страна или в отделно помещение, за да почистите тапицерията. Свалете всички пердета и ги изперете. Използвайте метли с дълга дръжка, за да махнете праха и паяжините от стените и ъглите, дори да Ви се струват чисти. Не забравяйте за тавана и полилеите. С влажен парцал почистете горната страна на шкафовете и повърхностите.

Не хвърляйте силите си с първото почистване. Починете си час и се върнете. Ще откриете, че по местата, които сте почистили, отново има прах. До този момент той е бил във въздуха и сега се е уталожили. Почистете го и едва тогава използвайте препаратите за дезинфекция. За да може един препарат да е ефективен по време на епидемия, той трябва да съдържа поне 70% алкохол. Кърпите се перат след всяко използване, така че се заредете с повече.

Сега вече можете да почистите електроуредите и шкафовете отвътре. Измийте отново съдовете и приборите. Отървете се от храната с изтекъл срок на годност, както и от всяка остатъчна миризма. Не забравяйте за съдомиялната и мивката. Подовете и санитарните възли трябва да се мият по два пъти на ден, особено след като ресторантът официално отвори врати.

Проверка на оборудването

След като почистването приключи и всички повърхности са сухи и чисти, включете хладилниците и фризерите си. Изпробвайте изправността на котлоните и фурните. Дръжте ги включени, за да се изпарят остатъчните вещества от препаратите, така че да не се смесят с храната. В началото можете да видите дори пушек. Проветрете добре.

Направете проверка на всички лампи в залата за гости, проверете дали тръбите за водата са изправни, свържете се с техник, ако е нужно. Отделете достатъчно време за всеки етап, така че да не останете неприятно изненадани в последния момент.

Свежа и чиста храна

Свържете се със старите си доставчици и се заинтересувайте дали още имат договор с предишните фирми и производители и дали ще могат отново да работят с Вас. Ако Ви се наложи да търсите нов доставчик, това може да се отрази и на самото меню. Колкото до храната, ако преди мерките за чистота са били високи, то сега Вашите служители ще трябва да вложат двойно по-голямо старание. Здравните специалисти препоръчват да миете с гъба и веро дори бурканчетата и консервите, преди да ги наредите в склада.

Социална дистанция

Може би това е най-трудната точка дотук. Не само защото обслужването е по-трудно, но и защото броят на клиентите Ви рязко ще се намали. Ще трябва да пренаредите масите си така, че между два съседни стола да има разстояние от метър и половина. Масите ще трябва да се почистват след всеки клиент, което означава край на покривките. Снабдете се с хартиени менюта за еднократна употреба и сложете акцент върху плащането с карта (ако клиентът има възможност). Не слагайте резени цитрусови плодове в коктейлите или по ръба на чашите.

Сложете бариера между персонала и клиентите там, където е възможно. Назначете сервитьор да контролира потока на пристигащите, за да не станат струпвания. Ако имате втора врата, изпращайте гостите през нея, за да не се засичат с новодошлите. Дръжките на вратите се почистват постоянно. Това вероятно ще е почти невъзможно по време на работа, затова винаги дръжте край вратата препарат за дезинфекция на ръце, който клиентите да използват. Докосването до една и съща бутилка е опасно, затова някои заведения имат дозатори, които са поставени върху статив с педал в долната част.

Последни в списъка за социална дистанция са термокамерите. Те обикновено се слагат над входа, далеч от климатиците (защото постоянно ще ги активират). Нужен Ви е отделен компютър със съответния софтуер, за да следите дали в заведението иска да влезе човек с висока температура. Ако попаднете на такъв клиент, не привличайте внимание, защото има голяма вероятност той да не знае за състоянието си или да е просто настинка.

Обучение на персонала

Проведете инструктаж за правилно миене на ръцете, носене на предпазни маски или шлемове, както и ограничаването на контактите с клиентите. Сервитьорите трябва да застават на безопасно разстояние от масата, да взимат бързо поръчката и да избягват да докосват клиентите. Когато сервират чинии, трябва да носят ръкавици. Филтрите на маските и самите ръкавици трябва да се сменят на всеки два часа, за да бъдат ефективни.

Грижете се за здравето на персонала си. Мерете температурата им всеки ден. При най-малък признак за висока температура, пратете ги вкъщи. Ако се наложи, наемете допълнително хора да запълнят бройката.

Внезапни проверки

Следете новините, както и най-новите инструкции за предпазни мерки. Така ще бъдете подготвени в случай на внезапна проверка. Когато инспекторът се появи, покажете му пункта за дезинфекциране на ръце и графика на персонала за почистване. Демонстрирайте как обслужвате клиенти.

Реклама

Тъй като в момента хората прекарват голяма част от времето си в социалните мрежи, това е идеалното място да разгласите, че отново отваряте врати. Обявете го на страницата си, сложете хаштаг, за да могат повече хора да видят съобщението и стартирайте обратно броене. За да предизвикате по-голям интерес, предложете талон за отстъпка на първите 50 или 100 клиенти.

Поощрителни табели

Насърчавайте клиентите си да спазват мерките за безопасност. Сложете табела пред ресторанта си, която да указва правилната дистанция. Докато чакат реда си, е препоръчително хората да носят маски. Залепете стикери върху огледалата на мивките с упътване за миене на ръце. Можете да сложите табели и в стаите за почивка на персонала, за да им напомняте да перат работното си облекло на висока температура и винаги да дезинфекцират ръцете си.

По света

Ако искате да знаете как се справят колегите Ви по света и да вземете пример, ще Ви е любопитно да узнаете за кабините за двама, изградени от метален скелет и стъклени прозорци. В Азия по-често срещани са преградите с прозорче, които разделят масите на две. Някои преграждения са по-сложно конструирани, зигзагообразни, за по-голяма безопасност. Други ресторантьори разчитат повече на указателните стикери, с които са облепили подовете си. Стрелките показват на клиентите откъде да минат и къде да застанат, за да осигурят безопасност както за себе си, така и за останалите.

Храна за вкъщи

Ако досега не сте ползвали PVC кутии, обмислете варианта да предлагате храна за вкъщи на клиентите си. Възможно е хората да са твърде изплашени, за да седнат на маса в едно помещение, въпреки всички мерки за безопасност, но все още да искат да пробват от менюто Ви. Специфичното при храната за вкъщи е, че не трябва да я сипвате директно от тигана в кутията, за да не я стопите и за да не изгорите ръцете си.