Карвинг идеи за тикви

Карвинг идеи за тикви

Какъв празник е Хелоуин без тикви! Ако обичате да изрязвате страшни форми с децата или да украсявате дома си със светещи фенери за празника, ще ви обясним откъде да започнете и какви чудеса могат да се направят с тикви, като се ползва техниката карвинг. 

Карвинг – красиво изкуство от Изтока

Карвинг (от английски carving) е древно изкуство за художествено изрязване на материали от дърво, камък, лед, сапун и особено на зеленчуци и плодове. С последните може не само да се направи красива декорация за маса, но и да се изработят ексклузивни подаръци за близки приятели и роднини.

Има няколко предположения откъде произхожда това интересно изкуство. Някои изследователи твърдят, че родината на карвинга със зеленчуци и плодове е Китай, но много повече свидетелства го приписват на Тайланд.

Стара история от преди 700 г., например, разказва за кралска прислужница на име Naang Noparmart, която искала да впечатли своя господар. За да се подготви за един от основните празници в Тайланд – Loy Kratong (Фестивал на плаващите фенери), тя решила да направи своя Кратонг (фенер) още по-красив. Тя използвала живо цвете като шаблон, за да изреже точно същото цвете от зеленчуци и плодове.

Тъй като подобна традиция се среща и в други съседни на Тайланд страни, може да се твърди, че карвингът води началото си от Изтока.

Днес техниката карвинг на зеленчуци и плодове се преподава в много училища и университети по целия свят. За изрязването на красиви форми се използват специални ножове (карвинг инструменти). Най-важното изискване за тях е първо, да бъдат удобни, и второ, да са здрави и остри, за да се постигне възможно най-висок резултат. Ножовете и белачките е необходимо да бъдат изработени от висококачествена неръждаема стомана, а всичко останало е въпрос на предпочитания.

Как изглеждат инструментите за карвинг и какви възможности за декорация предлагат, може да видите в онлайн магазина на “Профекта Китчън”.

Фенери от тикви за Хелоуин
Изрязването на забавни и страшни фенери за Хелоун има дългогодишна история и е незаменима част от празника.

Jack-o-Lantern – защо изрязваме тикви за Хелоуин?

Има безброй легенди за традициите на празника, но само една отговаря на въпроса защо се изрязват точно тикви за Хелоуин. Ще ви разкажем историята на ирландеца Джак и защо именно той се превръща в кръстник на тиквения фенер Jack-o-lantern. У нас е известен, като “Светещият Джак”.

Имало едно време един фермер на име Джак. Бил доста сприхав и мързелив човек. Вместо да отглежда реколта, Джак се скитал по кръчмите, тормозел съседи и дори крадял от тях.

По време на един от неговите набези, той бил заловен от разгневените си съселяни, но се отскубнал и избягал. По пътя обаче срещнал дявола. Хитрият ирландец веднага му предложил сделка – ако дяволът го спаси от ядосаната тълпа, Джак щял да му помогне да превземе местната църква. Дяволът се съгласил, а Джак го помолил да му даде сребърна монета. Преследвачите му щели да се сбият помежду си за нея и той щял се измъкне от бъркотията.

Дяволът му дал поисканото, но Джак пъхнал монетата в джоба си, където държал и кръст. Така дяволът бил принуден да изпълни всички негови желания. В това число никога и при никакви обстоятелства да не отвежда Джак в Ада!

След 1 година земният живот на Джак приключил. Мошеникът не бил допуснат в Рая, но не можел да отиде и в Ада. Джак останал на земята, тъжен и неспокоен. Когато паднала нощта, си направил тиквен фенер, но нямал огън да го запали. Дяволът, като подигравка, му подхвърлил няколко въглена от Ада. Джак ги сложил във фенера и оттогава броди по света в очакване на Страшния съд.

Зловеща история, нали? Тази легенда за Джак достигнала до САЩ през 19-ти век и така се появил нов обичай: да се изрязват и палят тиквени фенери на Хелоуин. Смята се, че те символизират също душите на починалите хора.

Jack O Lanterns Pumpkin Halloween
Карвинг техниките могат да помогнат за създаване на уникална тиква за Хелоуин с много въображение.

Съвременни карвинг техники

Да се върнем в 21-и век и да разгледаме някои от най-разпространените начина за изрязване на фенери. Но първо да изберем правилната тиква!

Най-подходящи, заради кръглата си форма, са т. нар. свински тикви. Недостатъкът им е, че са с дебела и твърда кора, което затруднява изрязването. Затова специалистите по карвинг препоръчват тиквите от американски и английски сортове: Howden, Evergold и Wee be little. Те са оранжеви на цвят, имат леко набраздена лъскава кора, която е значително по-тънка и мека. Подходящи за карвинг са и тиквите с бяла кора от сорта Baby boo.

Ето и етапите за направа на перфектния тиквен фенер за Хелоуин!

  1. Измийте тиквата, избършете я и я поставете на равна повърхност.
  2. Отрежете първо “шапката” – това е капачето в горната част, където е дръжката. Разрезът трябва да върви под ъгъл, така че по-късно капачето да не падне. Използвайте въображението си и го оформете в кръг, звездичка или шестоъгълник.
  3. Отстранете семките от тиквата, като ползвате отвора. Махнете също част от пулпата и намалете дебелината на стените, като ги изстържете. Добре е мястото, на което ще се намира “лицето”, да бъде с дебелина не повече от 2 см.
  4. Поставете шаблон върху най-плоската и гладка кора на тиквата. Използвайте специален остър карвинг инструмент, за да очертаете шаблона по контура. Разбира се, ако имате забележителен артистичен дар, може да пропуснете тази точка. Просто вземете маркер и нарисувайте очи, нос, уста и други орнаменти върху тиквата.
  5. Използвайте малък остър нож, за да отделите кората от местата, които трябва да се изрежат.
  6. Сега е ред да направите процепите или дупките. Това не е лесно и внимавайте да не се порежете.
  7. Остатъците от маркера можете да избършете с течност, съдържаща алкохол: например, водка или парфюм.
  8. Напълнете тиквата с вестници и я оставете да изсъхне. Може да сменяте вестниците на 2-3 часа, за да изсъхне по-лесно.
  9. Поставете вътре свещ или (по-безопасно) лед гирлянда.
  10. Затворете с изрязаното капаче. Може да сложите на тиквата също фосфоресцираща боя, за да е още по-страховита в тъмното.

Интериорните композиции със стилизирани тикви ще радват окото ви повече от седмица. А за да обогатите декорацията, може да ползвате също цветни паднали листа, сезонни плодове, мъниста, камъчета, слама, ярки панделки и всичко, което ви подскаже въображението. Възможностите са безкрайни и няма нужда да се притеснявате, че не сте експерт по карвинг. Ще се справите!

Вдъхновете се от историята за Джак и пресъздайте незабравимия дух на празника с най-хубавия тиквен фенер за Хелоуин – вашия!