избор на барбекю - грил

Избор на барбекю / грил на дървени въглища или газ

За разлика от електрическите и газови модели, барбекюто на дървени въглища е предназначено за онези, които предпочитат да се насладят на опушения вкус на месото и зеленчуците. Ще се изненадате колко много клиенти ще привлечете с простички думи като „на пещ“ или „въглища“. Хората обичайно правят асоциация с голям празник в родното си село, семейна вечеря в градината, апетитна хрупкава коричка и сочно месо на конци.

Но кое е по-полезно и добро за нас когато правим избор на барбекю / грил ?

Барбекю на дървени въглища

Предимства на дървените въглища

На първо място, това е вкусът – когото и да питате, ако човек е свободен да избира, той ще се спре винаги на дървени въглища. На второ място е контролът на печенето.

Грилът може да има различни зони на печене, като струпате въглените от едната страна и оставите другата „хладна“, така че месото да си почива, но да продължи да попива опушения вкус. Същото можете да направите със зеленчуците.

Като цена, барбекюто на дървени въглища е далеч по-изгодно, тъй като не разчита на ток или на газ, за да се захранва, а също така няма излишни кабели и бутилки, които да пречат. Повечето модели имат колелца и барбекюто може да се мести навсякъде.

Макар да загряват по-бавно, дървените въглища пекат храната на много по-висока температура. Именно тя прави коричката хрупкава, а сърцевината оставя сочна и богата на вкусове. Не на последно място, грилът на въглища се поддържа много по-лесно. Нужно е само да смените ръждясалите и износени части с нови и това е.

Богато разнообразие можете да намерите в нашата категория : Барбекю на дървени въглища

Видове барбекю на дървени въглища

Всички уреди от тази категория са метални, но някои модели имат дървени дръжки. По-популярните варианти са на височината на човешки ръст, докато има и такива с крачета. Ще попаднете и на портативни („бездимни“) барбекюта.

  1. Сферични – това са най-разпространените модели. Като повечето модели, те са на височината на човешки ръст, поставени са върху триножник и имат колела за по-лесно позициониране. Покритието е емайлирано, скарата има дръжки, почиства се лесно, а капакът е с ергономична дръжка. Този вариант е идеален за тесен семеен кръг, но не и за професионална кухня.
  2. барбекю на газПравоъгълни – формата им предоставя по-голямо пространство за работа. Тялото е от стомана, а скарата е чугунена за по-равномерно разпределяне на температурата. Някои модели имат шкаф от долната страна за по-лесно добавяне на нови въглища и почистване на насъбралата се пепел. По-луксозните варианти имат скара на две нива, вграден термометър и странични крила за чинии или тавички.
  3. Локомотив – това е най-яркият пример за професионално барбекю на дървени въглища. Предлага се с три скари, система за опушване и собствен комин. Има термометър и осигурен контрол на вентилацията. Печенето е директно или индиректно. Скарите са емайлирани и височината им може да се регулира. Малката скара се използва едновременно с голямата или като източник на допълнителна топлина. Съществува опция за масивна метална тенджера, която виси над малката скара и чието предназначение е да държи храната топла и сочна.
  4. Мини барбекю – силно напомня на сферичното барбекю, но повече прилича на керамично яйце с термометър на капака. Ползва се както за печене, така и за опушване. Температурата се регулира чрез чугунен клапан на върха. Мини барбекюто е подходящо за кухни, които не разполагат с необходимото пространство, но имат ястия в менюто си, които изискват опушен, дървесен аромат.

Бонус съвет – Как да си направите грил сами?

Когато барбекюто е неразделна част от предлаганото меню и разполагате с необходимото пространство за целта, можете да обмислите варианта да си направите барбекю сами. Едно от нещата, които трябва да вземете предвид, е колко то ще прилича на пещ.

При най-обикновените барбекюта имате три стени с издадени навътре тухли, върху които се поставят скарата за печене и тавата, върху която ще са въглените. По-сложните имат форма на арка, като долната част е разположена близо до земята, позволявайки ви да слагате дърва.

Закритите барбекюта имат собствен комин и служат както за опушване, така и за печене на хляб.