Как да се справим с липсата на работна ръка в ресторанта?

Как да се справим с липсата на работна ръка в ресторанта?

Как да намерим и да поддържаме качествен персонал в ресторанта / заведението

Днес в ресторантьорската индустрия добрия персонал е труден за намиране и за задържане. Дори преди пандемията, набирането и задържането на работна ръка отдавна са основни болезнени точки за собствениците и управителите на ресторанти.

Пандемията от COVID-19 доведе до огромни промени в ресторантьорството. Много ресторанти бяха принудени да затворят, а други трябваше да вземат решение да освободят обучения си персонал или да го намалят.

До май 2020 г. индустрията в този бранш в световен мащаб е спаднала с 5,9 милиона работни места, а броят на работните места в ресторантите е намалял със 75%. 17% от ресторантите бяха затворени завинаги, а съкратените служители трябваше да намерят нови начини да свържат двата края.

Сега, когато ресторантите се отварят отново и гостите се втурват да ги посещават, съществува глад за работна ръка. Налице са сериозни предизвикателства при намирането на персонал в тази сфера. Доста ресторанти увеличиха цените на менюто, за да оцелеят.

И така, как се справят собствениците на ресторанти при пазар с недостиг на работна ръка?

В основата на ресторанта е страхотната храна и отличното обслужване, но без екип нищо не може да се реализира. Разбира се не на последно място е важно и професионалното кухненско оборудване.

Ето няколко начина за преодоляване на недостига на работна ръка и постигане на успех при нейното дългосрочно наемане.

1 насока: Наемане обратно  на същите хора за работа в ресторанта.

COVID-19 изостри огромния основен проблем в ресторантьорския бизнес. Заплатите в сектора са твърде ниски и служителите не се чувстват оценени за работата си или стимулирани да останат дългосрочно. И сега, въпреки че индустрията се възстановява, много служители в ресторантите завинаги се отказаха от работа там. Но работодателят може да се опита да ги върне обратно с по-атрактивно заплащане и бонуси. Така ще може да работи заведението отново на същото добро ниво.

Преди всичко служителите ценят добрите заплати, обезщетенията в здравеопазването и професионалното развитие. Всичко това трябва да бъде предложено на тях. Въпреки че се изискват по-големи предварителни инвестиции, то акцентът на тези аспекти създава дългосрочни служители и се избягна текучеството, което носи доста проблеми.

Нека да отбележим, че и преди появата на COVID, ресторантьорският бизнес се затрудняваше в наемането (и задържането) на персонал, по-специално на готвачи и сервитьори.

2 насока: Нужно е да се осигури добра професионална подготовка за работещите в ресторантите.

Твърде много кухни и недостатъчно готвачи – това е основен проблем. Прогнозира се, че търсенето на готвачи ще нарасне с 6% през следващите 10 години, което е по-бързо от средното за всички останали професии.

Набирането на нови служители е трудна задача, тъй като ресторантьорството се слави с ниска репутация за качеството на работното място. В тази работа има много стрес, малко обезщетения за служителите и често ниски заплати. Тези дългогодишни проблеми оказват значително влияние върху удовлетвореността на работното място.

Добрата новина? Недостигът на работна ръка може да се подпомогне с осигурени професионални курсове, които дават повече познания и изискват творческо мислене, постоянство, търпение.

Собствениците и мениджърите на ресторанти трябва да бъдат готови да променят мисленето си и до известна степен бизнеса си, за да привлекат и да се придържат към качествени служители. Те трябва да стимулират своите служители не само финансово, но и в професионална насока. Възможностите за кариерно израстване са добра мотивация за всеки член на персонала.

3 насока: По-малко, но по-качествен персонал – това е отлично решение за справяне при недостиг на работна ръка.

С по-малко персонал ресторантът няма да пострада. Да, клиентите на заведението мразят да чакат по-дълго от очакваното, независимо дали става въпрос за маса, за хранене или плащане. Може предварително обаче да се обясни, че ресторантът е с по-малко служители и всичко във времето става малко по-бавно.

Наистина много ресторанти в цялата страна са с по-малко служители. Но добре организираният персонал ще може да се справи и дори да е по-малко на брой. Това изисква обаче отлична организация и голяма степен на гъвкавост в работния процес.

4 насока: Печалбата в ресторанта може да се свие за сметка на по-високата заплата на работещите.

С по-малко служители също може да има добри приходи, постъпващи в един ресторант. Но печалбата е добре да я намалите, за да оцелеете.

Средната печалба на ресторанта може а се прогнозира да падне някъде около 5%. С очакваното увеличение на разходите за труд, с увеличаване на заплатите, ресторантьорите могат да запазят ценните си служители, за да продължат напред и да не страдат от липса на работна ръка. Не бива да се забравя, че днешният персонал на ресторанта е мотивиран да се възползва от възможни работни позиции, които предлагат конкурентно възнаграждение, бонуси за работа и безопасна работна среда.  При стандартна минимална работна заплата на персонала плюс бакшиши, то служителите е твърде вероятно да напуснат ресторантьорството напълно. Така че, печалбата е важна, но обърнете повече внимание на възнагражденията на своите служители.

За да се преборят с настоящия недостиг на работна ръка, ресторантите стават все по -конкурентни, като предлагат обезщетения на служителите и нови модели на компенсации. Ако ресторантът ви не отговаря на очакванията на работната сила, персоналът може лесно да напусне и веднага да намери по-добър вариант.

5 насока: Ограничаване на текучеството на работното място.

Наличният ресторантски персонал никога не е по-ценен, когато сте в криза за работна ръка. Смяната на почасови служители вече струва скъпо и когато на пазара има по-малко търсещи работа, времето, изразходваните пари и загубените приходи от наемане на нови хора се увеличават.

Преди да започнете да набирате нов персонал, се съсредоточете върху това какво ви е причинило напускането на служител във вашия ресторант. Направете всичко възможно да сведете до минимум текучеството. Има различни средства за това.

  • Не само заплатата е важна, но и микроклиматът на работата.
  • Създайте програма за служители, която ги мотивира с награди.
  • Организирайте тиймбилдинг за служителите си. Така ще формирате чудесен екип.

Когато служителите на ресторанта се чувстват подкрепени от работодателя си чрез добро заплащане, бонуси, награди и обезщетения, те са по-щастливи и могат да дадат всичко от себе си.

6 насока: Възползвайте се от технологиите.

Помислете за автоматизация в ресторанта. Може би свързвате термина „автоматизация на ресторанта“ с изображения на сложни роботи, които готвят и сервират храна вместо служители. Но автоматизацията на ресторантите не се свързва само с роботи. Тя всъщност включва всички процеси, които свеждат до минимум човешката намеса. По принцип автоматизацията има за цел да улесни работата на персонала. Когато изпитвате недостиг на служители, автоматизираните процеси могат да ви помогнат да спестите най-големия си ресурс (персонал на ресторанта) за най-важните задачи. Така се постига рационализиране на процесите в кухнята.

Ако желаете ние да ви помогнем в автоматизацията на процесите в кухнята можете да се свържете с нас от тук : https://profektakitchen.com/zapitvane-za-oferta/

7 насока: Време е за онлайн поръчки.

Онлайн поръчките са форма на автоматизация, която вероятно вече използвате. Тази форма освобождава време за вашия персонал и елиминира продължителните телефонни разговори.

Софтуерът за поръчки като мобилно приложение позволява на вашите клиенти да поръчват от мобилните си телефони, което означава, че се облекчава работата на персонала до известна степен в ресторанта. Това спестява време за вашия персонал и увеличава удовлетвореността на клиента. Идеално решение е да се включите в голямо мобилно приложение на национално ниво, което доставя храна онлайн.

8 насока: Изготвянето на кратко и стегнато меню също помага при недостиг на работна ръка.

Ограничете менюто си. Колкото повече елементи от менюто предлагате, толкова повече труд е необходим за получаване, приготвяне и комбиниране на съставки. Опитайте се да създадете по-кратко меню, за да намалите натоварването на служителите си, докато изпитвате недостиг на работна ръка. Започнете,  с анализ на текущото си меню и определите най- търсените и рентабилни ястия. Запазете често поръчваните продукти, с които е известен вашият ресторант, и премахнете артикулите, които се поръчват само от време на време. По този начин също се премахнат всички елементи от менюто, които изискват задълбочена подготвителна работа и множество стъпки за готвене.

Можете дори да спестите труд, като добавите предварително приготвени или полуфабрикатни храни към менюто си. Има готови висококачествени супи, сосове и предястия, които имат чудесен вкус. Те определено могат да намалят времето за работа във вашата кухня с недостатъчен персонал. Обърнете се към консервирани и замразени плодове и зеленчуци  0 те са здравословни и пестят доста време.

Като заключение: изисква се от ресторантьорите отлична стратегия при недостиг на работна ръка в един ресторант. Но има и безброй решения, които може да помогнат.