top saveti za podhodyashto oborudvane za podgotovka zelenchukorezachki

ТОП съвети за подходящо оборудване за подготовка (зеленчукорезачки)

С появата на устройства като зеленчукорезачки ежедневната работа на готвачите за нарязване на зеленчуци, плодове и някои други продукти е много по-лесен процес. Когато се изисква всеки ден да има нарязани голямо количество зеленчуци за салати, гарнитури, то използването на такива резачки може значително да намали ръчния труд и да увеличи ефективността и скоростта на работа в едно заведение за хранене.

На какво трябва да се обърне специално внимание при избор на оборудване за подготовка от този вид в професионалната кухня?

На първо място се препоръчва да се използват професионални електрически зеленчукорезачки в заведенията за бързо хранене, ресторантите с по-голям брой места и кетъринг компаниите. Закупуването на такива уреди с по-ниска производителност е оправдано само за сравнителни малки ресторанти, кафенета, пицарии, сладкарници и кулинарни магазини. Производителите препоръчват зеленчукорезачки с по-ниска мощност за заведенията за обществено хранене, ако го посещават средно от 20 до 80 души. Колкото повече клиенти има, толкова по-мощна нека да бъде резачката за зеленчуци. Тогава тя ще осигури бързо всяко необходимо количество.

Днес електрическите резачки за зеленчуци се различават значително като производителност. Те са от три основни типа – малки до 60 кг, средни от 60 до 250 кг и големи над 250 кг.

Съвременните зеленчукорезачки осигуряват висококачествени и разнообразни по форма и размер продукти с минимален процент отпадъци. Те се различават от тези за дома не само с по-голямата си производителност, но и с това, че са предназначени за ежедневна употреба в продължение в рамките на  няколко години. Това се отнася за всеки тип професионално оборудване, но е особено важно за електромеханичното оборудване, тъй като движещите се части се износват доста по-бързо. Дизайнът на елементите, изборът на материали, мощността на двигателя – всичко това трябва да гарантира здравина и издръжливост при интензивно и често не твърде внимателно използване на оборудването. Следователно, частите на качествените професионалните зеленчукорезачки е нужно да са изработени от метал (неръждаема стомана, анодизиран алуминий за безопасен контакт с храната) и плътна устойчива на удар пластмаса.

Когато се избира този специален уред за предварителна обработка, то трябва да се акцентува на следните 2 точки: опции за рязане на машината и брой на дисковете (ножовете), предлагани към нея.

Ако резачката за зеленчуци е оборудвана с ограничен брой режещи дискове, тогава тя няма да може значително да улесни работата в ситуации, където се изисква разнообразно рязане. Съвременните професионални зеленчукорезачки могат да бъдат оборудвани с повече от 40 различни вида дискове, така че изборът на правилния тип и размер на рязане на продукта няма да затрудни готвачите дори в случай на промяна в асортимента на предлаганите ястия в заведението.

За да се гарантира отлично нарязване, ножовете на този уред трябва да бъдат остри и периодично да бъдат заточвани. Дори и да се използва висококачествена ножарска стомана, предназначена за продължителна и интензивна употреба, с течение на времето остриетата изискват допълнително заточване. Ако това не бъде направено, тогава не само ще се снижи качеството в процеса на рязане, но и ще се увеличи натоварването на двигателя и другите части. С една дума, ще  е налице по-бързо общо износване на машината. В допълнение, след няколко години употреба, при периодично заточване, остриетата ще се износят и размерът на среза ще се различава от този в началото, когато е закупен уредът. В този случай също е по-удобно да се сменят остриетата, отколкото да се закупи изцяло нов диск.

Реално зеленчукорезачките са проектирани да намалят времето, отделено за рязане на зеленчуци. Ето какво гласи общата препоръка от специалистите в бранша за избор на този уред с .определена производителност: той трябва да изпълнява ежедневното натоварване (кг зеленчуци) възможно най-бързо, оптимално за 1, максимум 2 часа. Ако резачката за зеленчуци работи по-интензивно, това няма да бъде толкова ефективно  и може да доведе до ускорено износване на оборудването. Освен това ще се увеличи риска от прегряване на двигателя. И въпреки че много съвременни машини от този вид за предварителна подготовка са оборудвани с термичен сензор в намотката на двигателя и термично реле, което автоматично изключва двигателя, за да се избегне прегряването, все пак трябва да правилно да се избере резачката за зеленчуци според конкретния обем работа, въз основа на горната препоръка. Използването на зеленчукорезачки с ниска производителност за голям обем на обработка ще бъде неефективно поради чести спирания по време на нейната работа поради прегряване.

В допълнение към параметъра производителност като кг/час, някои производители посочват за всеки такъв уред за обработка за каква натовареност на заведението за обществено хранене (човек / ден) е предназначена. Тази цифра няма нищо общо с техническите параметри в описанието, но въпреки това е насочваща за избора, тъй като се основава на реалния дългогодишен опит на сътрудничество на производителя с различни заведения за хранене.

Когато се избира между зеленчукорезачки  с почти еднакво ниво на производителност, сходен брой на дисковете и при равни други условия (като лекота на работа, почистване, използвани материали), трябва да се даде предпочитание на устройство с по-висока мощност на двигателя. „Резервът“ по отношение на мощността не само допринася за безпроблемната работа, но също така ще позволи готвачът лесно да се справи при по-голямо натоварване, например, прекалено твърди зеленчуци, което ще увеличи експлоатационния живот на машината.

Зеленчукорезачките с малка и средна производителност (до 350 кг/ ч) се изработват в настолна версия, докато такива с голяма производителност (и съответно големи като външен вид) обикновено са проектирани за пода или са инсталирани на мобилна стойка.

Зеленчуците могат да бъдат подавани в контейнера ръчно (с тласкач или лост) или с автоматична фуния, където те се зареждат в големи количества.

Обемът на контейнера е един от факторите за добра производителност. Колкото по-голям е той, толкова повече зеленчуци могат да се заредят наведнъж, което пести време.  Освен това някои ножове за зеленчуци позволяват да се нарежат на кубчета варени зеленчуци (картофи, моркови, цвекло), както и меки плодове (банан, ягоди, киви) и други меки храни (като варени яйца). Необходимо (но не и единственото) условие за това е да има ниска скорост на въртене на диска (300-400 об / мин).

Изводът е само един: зеленчукорезачката може да бъде изключително добро решение за всяка професионална кухня. Тя е проектирана така, че дори нов служител може да работи с лекота. Всеки ресторантьор, ако иска да подобри производителността и ефективността на кухнята си, то идеалният инструмент в това отношение е резачката за зеленчуци е.

„Профекта Кичън“ предлага чудесни уреди за предварителна обработка на продуктите за готвене, в това число и резачки за зеленчуци. Първото нещо, което трябва да имате предвид, когато разглеждате на сайта тези уреди https://profektakitchen.com/  е да сте наясно кое точно устройство най-добре  отговаря на нуждите на вашето заведение за хранене! Всеки модел е подходящ за различен набор от задачи, така че помислете за какво ще го използвате най-много, когато вземате крайно решение за покупка.

Ясни са всички предимства на наличието на професионално оборудване за рязане на зеленчуци за работа в модерната професионална кухня. Не бива да се забравя, че закупувайки професионална машина за нарязване на зеленчуци, автоматично изчезва необходимостта от наемането на допълнителен персонал, чиято работа трябва да бъде платена, както и да им се осигури работно облекло и елементарно разпределение на работно място, което също може да създаде проблем при вече създадена добра организация в кухненското пространство. Покупката на модерна зеленчукорезачка ще спести време, пространство, пари и ще намали риска от проблемен „човешки фактор“.

В заключение следва да се напомни още веднъж, че използването на кухненски уреди за дома в професионалната сфера е неоправдано. При тяхната ниска цена, не може да се очаква необходимата производителност, качество и надеждност. За разлика от тях професионалните зеленчукорезачки са предназначени за ежедневна, интензивна работа в продължение на няколко години.