сладкарски принадлежности

Списък на най-необходимите сладкарски принадлежности

За да разберем кои са едни от най-необходимите сладкарски принадлежности първо ще разгледаме подробно какво представлява приготвянето на десерти и що за бизнес е сладкарският бизнес.

Бизнесът със сладкарски изделия е един от най-вървежните, тъй като няма нужда от реклама. Всеки познава сладкото опиянение на карамелизирания сироп, тръпката от мириса на прясно изпечени лешници, пухкав млечен шоколад, ванилия, ягоди, кафе, ром и още каквото душата ви пожелае. Тук всеки може да открие нещо за себе си, било то ореховки, масленки, соленки за всеки ден или торти, пасти, тарталети, мъфини за всички специални моменти. Хората винаги ще намерят повод за какво да празнуват, стига да получат любимия си десерт.

За да можете и вие да превърнете сладкарския си цех в подобно магнетично, специално място, то ще се нуждаете от правилните сладкарски принадлежности.

Да запретнем ръкави

Преди да пристъпим към списъка, нужно е да знаете, че всяко сладкарско изделие преминава основно през три етапа на приготвяне – замесване на тестото (+ крема, заливката, фондана), изпичане и украсяване. За всеки един от тези етапи са ви нужни отделни сладкарски принадлежности, включително подходящи хладилници за охлаждане на тесто и съхранение на торти, както и витрини, на които да ги изложите.

Приготвяне

Тестото се приготвя предимно в метална купа – на ръка или с машина за месене. Купите се различават по дълбочина и ширина, някои са с незалепващо покритие. За по-мекото тесто обичайно се ползва фолио, точилка и търпение.

Тук намират място мерителните чаши за брашно и захар, сито, мерителни кани за течности и мерителни лъжици. Някои сладкари предпочитат да използват за всичко кухненски кантар и мини стъклени купички. Металните принадлежности са по-издръжливи, но променят вкуса на определени продукти, докато пластмасовите са по-чупливи, но можете да ги използвате в микровълновата.

Сладкарска принадлежност - четчица

Кои са нужните сладкарски принадлежности?

Бъркалките (тел) имат различна форма и големина, някои са конструирани като ръчни миксери. Включете в сметките си и силиконови шпатули. Точилките са предимно дървени, макар да има още метални и мраморни, в това чистло модели с незалепващо покритие.

Нож за рязане на тесто и четка със силиконови влакна за глазурата са също много търсени. За сладките ще откриете специални форми, „печати“, тавички, шприцове. Самите шприцове могат да са с метален накрайник или форма. Професионалистите използват пош за еднократна употреба, тъй като е универсален и е подходящ както за тесто, така и за украса.

За прецизни сладкарски изделия използвайте хартиени или силиконови подложки за печене с предварително разграфени форми (подходящи за сладки макрон), а също кръгли и правоъгълни подложки за разточване и рязане.

Сладкарски принадлежности - канички за мерене

Печене

Тук са важни два елемента – подходящите тави и правилната фурна. В зависимост от това дали печете сладки или блатове за торти, можете да избирате между единични фурни за тестени изделия (за пица) или на нива (с вентилация). Конвекторните модели също са много търсени.

Правоъгълните тави са алуминиеви или стоманени, с незалепващо или релефно покритие. Формите за кекс и блатове са различни по дълбочина и някои имат разкачащ се пръстен. Формите за хляб и багети са правоъгълни и могат да са алуминиеви, стоманени или силиконови.

В сладкарските цехове се ползват за кейкове и козунаци. Тавите за мъфини са с различна големина и брой на отливката, като се предлагат и варианти с фолио за еднократна употреба. Препоръчително е да ползвате диспенсър/дозатор за тесто.

Украса

Най-приятната и най-удовлетворителна част от създаването кулинарен шедьовър са последните щрихи. След като блатовете/сладките изстинат върху специалната решетка, те се разрязват, дооформят и поставят върху решетка за глазура (с ваничка отдолу) или въртяща се стойка за торти. Стойките са най-често кръгли, има и квадратни, дори автоматизирани. Използва се шпатула, пош и инструменти за детайлна декорация или тубички с издължен накрайник за заливката.

Всички видове сладкарски принадлежности можете да намерите на нашия сайт тук : https://profektakitchen.com/gotvarski-prinadlezhnosti/prinadlezhnosti-za-sladkarstvo-i-pekarstvo/ 

Когато подреждате витрината с готовите изделия, печивата се подреждат в тави или широки буркани със стъклен капак. Тортите, пастите и тарталетите са нареждат в хладилни витрини, като по-тежките винаги са най-отдолу. Ако изложите тортите, пайовете и кексовете върху стойки, най-високите стоят най-отзад, така че да не се закриват едни-други.