оборудване на кухня за ресторант

Практични съвети за оборудване на кухня за ресторант

Всеки собственик на ресторант или главен готвач има своя визия кои са най-важните елементи за подходящо оборудване на кухня за ресторант. Типично, те са пет и зависят както от размера на ресторанта, така и от менюто, което възнамерявате да предлагате. На първо място е съхранението – продуктите трябва да са свежи, чисти и да се охлаждат на подходяща температура. После е подготовката на храната – тя трябва да се държи разделно в контейнери или торбички. Готвенето е на трето място – сърцето на кухнята, от което зависи местоположението на уредите. На предпоследно място е сервирането и обслужването на клиентите, а на последно – миенето и чистенето.

Оборудване на кухня за ресторант – ефективно разположение

Оборудването трябва да е стратегически разположено, така че персоналът да се придвижва свободно, без излишни маневри. Това прави работния процес бърз и лесен, с минимална опасност от инциденти. Съществуват три опции за подредбата на оборудването: островен тип, зонален и поточна линия. Изборът зависи най-вече от личните ви предпочитания, опитът на персонала и предлаганото меню.

  1. Островен тип – в средата на кухнята се разполага основното оборудване. Популярен избор за италианските паста ресторанти, при които котлоните са в средата, докато зоните за съхранение, подготовка на храната и сервиране са откъм стените. Понякога е обратното – котлоните са откъм стената, а в центъра е всичко останало.
  2. Зонален тип – кухнята е разделена на определени секции, като всяка служи за подготовка, готвене, охлаждане на храната. Подобен тип подредба на кухнята е подходящ, когато помещението е голямо и няма отделни стаи за фризерите, хладилниците и храната.
  3. Поточна линия – среща се предимно в пицариите и хлебопекарните, които ежедневно приготвят една и съща храна в едни и същи количества. Оборудването е разположено по реда на използване и всеки член на екипа има свой участък. В пицарията обикновено поточната линия започва от хладилника, където се съхранява тестото, а в края са фурната и кутиите за пица.

Контрол над температурата

Критичен момент в пиковите часове на работа е повишаването на температурата, усещането за задух и умора. В интерес на собственика е да включи в сметките си адекватна вентилация. Така персоналът ще работи необезпокояван, а и електроуредите ще имат по-дълъг експлоатационен живот. За контрола на температурата отговарят различни системи за аспирация над фурните, фритюрниците и газовите уреди. Отделно от това е централизираната климатична инсталация, която преработва и пречиства въздуха.

Подготовка на храната

Ако радположението и наличното оборудване на кухня за ресторант ви позволява, направете отделни зони за подготовката на храната, като суровото месо и рибата са на една страна, зеленчуците на друга, супите и сосовете на трета, а сладкишите и десертите – на четвърта станция. В по-малките помещения първо се приготвят десертите, след това – зеленчуците, месото и накрая са супите.

Из опита на професионалистите

  1. Ако фризерите и хладилниците се намират отделно, поставете един в самата кухня, така че персоналът да не влиза и излиза непрестанно от помещението. В този хладилник ще е всичко най-необходимо за съответната смяна.
  2. Мивките за миене на ръце, за съдове и за зеленчуци са отделно разположени и това е основно изискване при избора на оборудване на кухня за ресторант.
  3. Отделете фритюрниците от останалото оборудване. Изолирайте кипящите и врящи тенджери, накланящи се тигани и големи скари.
  4. Всички препятствия, пред които ще се изправите, започват от менюто. То диктува вида на оборудването, големината, честотата на употреба. А когато вече купите необходимите електроуреди, вече можете да изчислите какъв персонал ще ви е нужен да работи с него.
  5. Ресторантът не е просто салона за гостите и кухнята. Трябва да включите в сметките си съблекалня и офис за управителя, санитарен възел, помещение за съхранение на химикали, отпадъци и други. Доставката и разтоварването на храната също трябва да е улеснено.
  6. Помислете над това каква храна ще се доставя и колко често – прясна, предварително приготвена, охладена, замразена. Добре е да имате свой кантар наблизо, за да проверявате стоката.

Profekta Kitchen може да бъде ваш съветник и партньор в избора на подходящо оборудване на кухня за ресторант.