izbor na sadomialna za restorant ili zavedenie

Избор на съдомиялна за ресторант или заведение

Изборът на съдомиялна машина за дома, е сравнително проста задача. Но изборът на професионална съдомиялна за ресторант или заведение за хранене определено е сложен процес.

Въоръжете се с търпение, защото ще ви се наложи да сравнявате различни модели по десетки параметри. Но това е напълно обяснимо, защото крайната цел е броят на наличните машини да се сведе до минимум така, че да се улесни крайният избор и взимането на правилно и работещо решение за всеки бизнес.

Първата необходима стъпка е да прецените дали наистина се нуждаете от професионална машина. Малките барове, чайни, кафенета и сладкарници вероятно биха се справили и без професионален уред. Но за заведения, хотели и ресторанти със среден и голям обем поръчки – съдомиялните машини са абсолютно задължителни.

Как да изберете правилната съдомиялна машина?

Обикновено се налага да обърнете внимание на три основни неща:

  • производителност, т.е. колко е дълъг един цикъл на измиване
  • тип на машината, т.е. по какъв начин се зареждат или разтоварват чиниите и чашите
  • марка и модел – избирате в зависимост от гаранциите за качество на производителя

Производителността трябва да бъде преценена съобразно времето, с което разполагате за подмяна на мръсните съдове с чисти, а типът на уреда – от обема кухненска посуда, който се налага да измивате. Обикновено главният критерий, по който се различават машините, е количеството съдове, които могат да измият наведнъж.

Какви съдове можете да почиствате в съдомиялна?

Професионалните съдомиялни обикновено са универсални и са подходящи за всички съдове и прибори, които могат да се поберат в тях. Съществуват обаче и високоспециализирани машини, създадени да покриват специални потребности:

  • Големи по обем кухненски прибори.

Тези уреди се отличават с по-големите размери на миещите камери. Подходящи са за перфектно измиване на големи съдове, тигани, тенджери и т.н., като спестяват допълнителната обработка – накисване на загорели съдове, ръчно изстъргване, измиване и сушене. Пестите също от време, вода, миещи препарати и персонал, но получавате по-чисти и поддържани съдове.

  • Чаши, купички и деликатни съдове.

За тях се използват супер компактни съдомиялни машини, с малки размери и съответно с по-малки касети. Сред тях има професионални уреди, специално предназначени за стъклени съдове и чаши. Известно е, че при нагряване над 60°C детергентите могат да причинят помътняване на стъклото. За да удължат живота на съдовете, все повече съдомиялни работят с “мек старт”, ниско налягане на водата и ниски температури при измиване и изплакване.

съдомиялна

Как да прецените производителността на уреда? 

Както вече споменахме, производителността зависи от времето, което отнема един цикъл на работа на съдомиялната машина.

Повечето уреди имат не само една, а няколко скорости на измиване. Най-често срещаните са 1-, 2- или 3-скоростни машини. Продължителността на циклите (измиването) обикновено е стандартна, например 60, 90, 120, 180, 240 секунди. Колкото по-кратък е цикълът, толкова повече касети могат да преминат през машината на час.

Универсалната препоръка за избор на съдомиялна по този параметър е да се спрете на машина с 2 или 3 цикъла. А решението колко време да се мият съдовете във всяка отделна ситуация е най-добре да оставите на служителите в кухнята, тъй като те имат реалния опит да направят правилната преценка.

За да вземете правилното решение във вашия случай, трябва не само да сте наясно с обема на съдовете за измиване, но и да си отговорите на още няколко въпроса:

  • С колко се увеличава количеството мръсни съдове в пиковите часове?
  • Колко време отнема да се измият?
  • Налична ли е възможност за натрупване и сортиране на мръсни съдове преди измиване?
  • Какви са запасите от чисти съдове, с които може да се борави, докато мръсните са в миялната?
  • Очаквано време за приключване на всички цикли? (Това може да е час или работна смяна, например)

Когато отговорите на тези въпроси, ще знаете ориентировъчната бройка съдове, които ще ви се налага да миете на час или на смяна. Тогава изборът на производителност на съдомиялната машина става лесно.

Уредите на пазара работят със стандартни стойности за производителност, съответно 200, 500, 1000, 10 000 или повече прибора на час. Достатъчно е да се спрете на тази, която в най-висока степен ще отговори на реалните ви нужди.

Кой тип съдомиялна е най-подходяща за ресторант или заведение? 

Тук е важно да обърнете внимание на начина, по който съдовете се зареждат в съдомиялната и се разтоварват след измиване. Обикновено за целта се ползват специални касети, но от значение е типа на зареждане – предно, куполно или тунелно.

При предното зареждане касетата с мръсни съдове се поставя върху отворената врата на машината – като при стандартните домашни съдомиялни. Тези уреди са подходящи предимно за чаши и чинии, както и за по-малки обекти.

При куполното зареждане съдомиялната е вертикална и два пъти по-висока от стандартната. Капакът се отваря нагоре, а касетата се поставя в средата. Уредът е добро решение за ресторанти и заведения със среден капацитет, както и за кухни с по-тесни пространства.

При тунелното зареждане машините разполагат с допълнителен плот, през който съдовете минават като “на конвейр”. Ето защо се наричат още “конвейерни съдомиялни”. Имат два режима на работа – измиване и изплакване, и могат да работят с много и обемни съдове. Идеални са за големи ресторанти и заведения за бързо хранене.

професионална съдомиялна машина

Марката и моделът също имат значение

На финала не пропускайте да обърнете внимание на производителя и техническите спецификации на машината, на която сте се спрели. Гаранцията за качество, условията за сервизно обслужване и достъпът до резервни части са важни критерии за избор, които също не бива да пренебрегвате.

Желаем ви успех в избора!

 

Богата гама съдомиялни от Profekta Kitchen:

 

TS830 PSЧашомиялни

TS601 PSМиялни с предно отваряне

konzolna mialna s predno 71X71Конзолна миялна с вертикално отваряне

TS120 PSКонвейрна (тунелна)

TS981 PSМиялна за кухненски съдове

27 4200Изсушаване и полиране на чаши и прибори

masi za mialni 71X71Маси за миялни машини