Избор на машина за пуканки

Избор на машина за пуканки

Какво включва правилния избор на машина за пуканки за домашна употреба, улична търговия или професионално ползване – прочетете тази статия, която дава подробна информация по темата.

Първите пуканки са били приготвени от индианците от Северна Америка. Те са ползвали вид царевица, чиито зърна са способни да “избухват” на огъня. Освен това пуканките са имали религиозно значение – хората са гадаели по тях, предсказвайки бъдещето по външния им вид и форма. Европейците опитали за първи път пуканки през 1620 г., когато един от индианските вождове подарил на колонистите цяла торба пуканки.

POP01710

Откога датират първите машини за пуканки?

Историята на машината за пуканките датира повече от век. Първият апарат за производство на пуканки се появява чак през 1885 година. Около 1900 година Чарлз Креторс започва да продава машини за пуканки в Чикаго, САЩ. Оттогава тези уреди са много по-напреднали в технологично отношение.

Конструкция и принцип на действие на машината за пуканки.

Уредът е вид нагревателно оборудване за приготвяне на пуканки. Състои се от метално тяло, прозрачни стени от закалено стъкло или термоплекс, пластмасов купол, метален бойлер, термостат, нагревателни елементи и бъркалка, която не позволява на царевичните зърна да изгарят. Работният температурен диапазон на такива устройства е от 200 до 240 ° C. Източникът на енергия може да бъде електрически ток или природен газ. Най-мобилните са устройствата на бутилиран газ. Те могат да се ползват както в заведения за хранене, така и при всякакви полеви условия – на събития на открито, в парк, на плажа или в зоологическа градина. При такива открити условия обикновеноа уреда се слага на количка за пуканки, която да го танспортира лесно от едно място на друго.

CAR01709

Машините за пуканки са лесни за работа и не изискват специални умения за работа с тях. Просто се пускат царевичните зърна в специален съд, където се нагряват до висока температура. В същото време се включва и бъркалката, която предпазва приготвянето на пуканките от прегаряне. Под въздействието на температурата зърната се пукат, превръщайки се във вкусно лакомство. Готовият продукт се предлага в хартиени чаши или в пликове.

Видове машини за приготвяне на пуканки.

Всички машини за пуканки са разделени на 2 категории според тяхната производителност.

  • Модели за домашна употреба. Имат ниска производителност. Използва се не само в дома, но и в малки кина, кафенета, сергии в паркове.
  • Професионални модели. Подходящи са за големи развлекателни комплекси, ресторанти или бирарии с висока посещаемост или кина с голям брой места.

Специфика на машина за пуканки за заведение/ ресторант.

Такива устройства са предназначени за натоварен процес на работа, а това означава:

  • без спиране, работа в продължение на много часове,
  • постоянно автоматично подаване на масло,
  • система за филтриране на парите (сменяем филтър + допълнителен аспиратор над устройството).

Ресторантите и кината с голям капацитет могат да си позволят такова оборудване.

Какво включва правилния избор на машина за пуканки за заведение/ ресторант?

Много хора се ръководят в своя избор по цената, защото не са наясно с механиката на приготвянето на пуканки. Те са царевични зърна, в които малките капчици вода се превръщат в пара при рязко нагряване – и зърното се разпуква. Съответно, апаратът трябва да отваря добре зърното и това трябва да бъде така в продължение на много години. Колкото по-високо е съотношението на разпукването на царевицата, толкова повече готов продукт може да се получи от първоначалното количество зърна.

Защо разликите между цените на машините за пуканки са с голям диапазон?

Има двама основни производители на тези уреди в световен мащаб – Китай и САЩ. Китайските са доста евтини, но некачествени. Американските са в по-висок ценови клас и много качествени.  Най-известните  марки са: Cretors & Co, Star, Gold Medal (настоящ световен лидер). Нека не забравяме, че американските машини за пуканки са пионери на пазара.

  • Необходимо е да изберете устройство не само според цената, а и във връзка с неговата функционалност. Всъщност тук се крият разликите между машините за пуканки.
  • Ако точката е стационарна и има много клиенти, то ясно е, че е нужно да се избере уред с висока производителност. Той трябва да е мощен и да не се нуждае от чести ремонти. По тази причина е добре да се гледа марката.
  • Добре е да има не само гаранционно, но и извънгаранционно обслужване, за да може да се ползва по-дълго време.
  • Закупуването на машина за пуканки втора ръка е рисково. Такива уреди дори и външно да изглеждат добре, лесно се повреждат и дават голямо количество брак.

Уредите можете да намерите в нашата секция със Специализирани уреди