професионален миксер

Как да изберем подходящ професионален миксер

Професионален миксер – какво включва това понятие?

Професионалният миксер има няколко важни приложения при предварителната обработка.

  • той е перфектната машина за ресторанти, където трябва бързо да се изпълнява поръчката.
  • намира широко приложение в цехове за хляб, пекарни и сладкиши, като служи за бързо и качествено приготвяне на партиди тесто.

С една дума, идеален уред, който работи самостоятелно, пести време, като използва мощни двигатели и разнообразни приставки. А резултатът е очевиден.

Професионалните миксери са в различни класове и са многофункционални апарати. По тази причина позволяват да се забърка каквато и да е смес. Независимо дали ще се разбива сметана, омесва тесто или смес за кекс, то промишленият професионален миксер е чудесен избор за пестене на време и усилия.

По принцип на пазара има 2 основни типа миксери: ръчни и планетарни. Първият вид се използва за домашни нужди, той е с малки размери и тегло. Този модел има различни бъркалки за сравнително леки смеси, в малки количества.

Планетарният професионален миксер – в зависимост от неговата големина и мощност, може да се използва както в дома, така и професионално. Името им е провокирано от особеното движение на бъркалките, което е подобно на движението на планетите.

Планетарен миксер 7 л сребъренПланетарен професионален миксер: Особености

В ресторантите, пекарните и цеховете за хляб и сладкиши се използват професионални планетарни миксери. Понякога се наричат ​​миксери на стойки – те обикновено се монтират върху тежка основа и могат да бъдат свободно стоящи или позиционирани на плота.

Благодарение на своята гъвкавост, планетарните миксери са предпочитани за работа в кулинарния професионален бранш, защото бързо и качествено смесват голямо количество разнообразни съставки. Самият процес се реализира в цялата купа – всички съставки идеално се разбъркват на различни скорости, като могат да се ползват различни приставки за тази цел.

Лесно разбъркване на всякакви продукти

В планетарния професионален миксер може да се забъркват различни теста, пюрета, кремове, сосове и т.н. На практика този уред служи не само за смесване на съставки за тесто, но и за разбъркване на различни продукти.

Разбира се, че има специален вид миксери само за приготвяне на тесто и те се наричат тестомесачки. Това са уникални уреди заради начина, по който се върти цялата глава. Въртящата се глава гарантира, че цялото съдържание се движи равномерно покрай приставките за тесто, които са достатъчно силни за огромните количества. Въртящата се глава има огромна полза за приготвянето на тестото – така сместа е по-компактна – позволява на тестото да развие правилната глутенова структура.

Този вид прохесионален миксер разполага с настройки за различни скорости, като по този начин се постига оптимизиране консистенцията на тестото. Ако се приготвят големи партиди от една и съща смес всеки ден, тестомесачките са перфектният избор. Този тип професионални миксери за тесто са популярни в пицарии, пекарни, цехове за козунаци и сладкиши, където се извършва голям обем работа.

Работа с различни приставки и скорости

Голямото разнообразие от приставки за разбъркване увеличава гъвкавостта при използването на професионален миксер. Различните скорости при наличните програми дават възможности да се избере най-подходящата според съставките.

Управлението при устройствата може да е ръчно или цифрово. Въпреки че много хора предпочитат простотата на ръчното управление, миксерите с цифрови контролни панели обикновено могат да бъдат програмирани. Това прави много по-лесно залагането на няколко партиди едновременно.

Голям капацитет и ефективност

Обемната купа на планетарния професионален миксер позволява да се приготвят големи партиди храна. Предлагат се модели с различна вместимост, например, между седем и тридесет литра, въпреки че съществуват много по-големи версии.

За малки търговски обекти като сладкарници могат да се използват домашни миксери, които са идеални за повечето задачи. Ако обаче говорим за ресторанти или хлебопекарни, то е нужен задължително професионален миксер.

Важно е да се отбележи, че всеки професионален миксер има търговска гаранция, която обикновено варира между една и три години. Някои модели могат да имат разширени гаранции за определени части, като например двигателя. Струва си да се отбележи, че много модели могат да бъдат ремонтирани години след изтичане на гаранцията, когато са от доказана марка на производител.

Спирален миксер 30 лКой е най-добрият професионален миксер?

Най-добрият е този, който отговаря на ефективността, капацитета и функционалността, от които се нуждае клиентът. Това налага не просто да се гледа цената, а да се провери цялата техническа информацията за продукта преди покупка.

Преди да се направи покупка на професионален миксер, има три основни въпроса, които трябва да си зададете:

  1. Какво ще се смесва?

Различните видове тесто или другите съставки имат различни консистенции – в резултат не всеки професионален миксер е подходящ за всяка работа. Омесването на партида от гъсто и твърдо тесто ще изисква повече мощност, отколкото при направата на сметана, например. Промишленият миксер за хляб и тесто за пица ще бъдат различни от миксер, предназначен за разбиване на деликатни яйчни белтъци.

  1. С какъв обем работа трябва да се справи миксера?

Всички професионални устройства за смесване са проектирани да се справят с определени промишлени цели, но някои са по-добре оборудвани за определени видове дейности от други. Тоест, нужно е да  се провери цялата техническа  информация, предоставена от производителя, както и да се прочете в интернет конкретна информация от потребители, които в някои отношения е изключително полезна.

Да не забравяме, че мощността на двигателя е жизненоважна, за да се гарантира, че тестото се омесва старателно, без излишно износване на мотора. Професионалните миксери обикновено са с точно съответствие на мощността на двигателя спрямо капацитета. Което дава сигурност за използване на пълния капацитет на устройството. Промишлените миксери трябва да са проектирани така, че да издържат на нормално ежеднвено натоварване.

  1. Какво количество продукти ще се смесват?

Изборът на професионален миксер зависи от количеството на съставките, което изчислено като необходимо за получаване на краен продукт. Нормално е малък ресторант да може да се справи с по-малък като обем планетарен миксер. Което не важи при пекарна, където количеството на тестото всеки ден е значително.

Безопасността – най-важният фактор при работа с промишлен миксер. 

С мощния си мотор и големи механизми за смесване той може да е опасен, ако не се използва правилно. Въпреки че повечето имат бутони за аварийно спиране, важно е да се гарантира, че тези устройства се контролират и поддържат правилно. По тази причина те се нуждаят от редовна профилактика и качествен ремонт.

Богато разнообразие от планетарни миксери и тестомесачки предлага фирма „Профекта Кичън“ в своя онлайн магазин.

Те ще задоволят очакванията и на най-претенциозните клиенти. Уредите са от доказани производители, с отлични технически характеристики и гаранция. Всички устройства от серията можете да разгледате ТУК.

Ако изпитвате затруднения относно избора на модел професионален миксер, специалистите на „Профекта Кичън“ са готови да дадат точна и конкретна информация. Винаги можете да се свържете с тях и така ще бъдете сигурни в крайния си избор.