carving 1

Карвинг инструменти и съвети или магическото очарование на храната

Карвинг инструменти – научете повече за тяхното приложение в кухнята.

Ако все още някой не знае думата карвинг, нека му подскажем… Вероятно и вие сте били очаровани от снимка на пъпеш, изрязан във вид на роза?

А може ли да си представите един готвач без нож? Той е необходим за повечето кулинарни обработки. С него се вършат почти всички кухненски задължения.

Но…знаете ли, че има специални ножове за рязане? Макар че няма да се използват всеки ден, този тип ножове вършат чудесна работа. Техните дълги, тънки и гъвкави остриета са предназначени както за оформяне на чудесни украси от зеленчуци и плодове, така и за симетричното нарязване на големи парчета месо, кашкавал и други продукти по елегантен начин.

Все пак – какво е карвинг?

Праисторическите хора са дълбаели всички видове кости, черупки и ядки – открити са артефакти, които доказват това. Днешните деца и възрастни пък аматьорски дълбаят тикви за Хелоуин.

Карвингът има дълга история, датираща от древен Китай. Нестандартното оформяне на хранителните продукти с нож е много старо умение, датиращо от векове. Тогава готвачите са изрязвали различни видове зеленчуци в красиви форми чрез умела работа с ножове. Според историческите данни, красивото оформление на храна с нож се е появило през периода  771-476 г. пр. н. е. в Китай. Гуан Чжун споменава за картината, издълбана върху яйце. Друг документ сочи, че по време на династия Цин, корите от диня са били използвани за направа на лампи с изрязани фигури, цветя и риби. Наследяването и развитието на това умение има много дълбока връзка с някои народни обичаи в Китай. Всяко вдъхновяващо кулинарно произведение е било изпълнено с дълбока символика и богато съдържание.

Постепенно карвингът се развива и в други азиатски страни – най-вече в Тайланд и Япония. В Тайланд е свързан с приготвянето на церемониалната храна. Практиката да се издълбават плодове и зеленчуци в сложни флорални и декоративни мотиви в тази държава достига до изключително майсторство. Днес занаятът се преподава във всички класове на тайландските училища и колежи. Може да се види и в тайландски ресторанти от висок клас по целия свят. Mukimono е японското име за изкуството за изрязване на плодове и зеленчуци. Историците смятат, че японският карвинг е популяризиран от уличните търговци в началото на 17-ти век. Те искали да придадат на продукцията си по-привлекателен и конкурентен вид. Както и начин да се внесе елегантност в скромната храна, сервирана в обикновени съдове. С течение на годините Мукимоно се превръща в основно умение на всички добре обучени японски готвачи. Има много плодове, които те използват в този процес; но най-често това са дини, ябълки, ягоди, ананаси.

Днес карвингът не просто се е запазил, а се е развил в съвременния 21-век. Но винаги за него готвачът има нужда от 2 неща – ножове в различни форми и подходяща храна. Първоначално в древен Китай материалите, които са използвали за карвинга, са били зеленчуци и плодове, които са били рядко срещани. Реално, готвачите избирали храни с ярки цветове и плътни текстури. Тоест, преценявали продуктите според външния вид, защото това пряко рефлектирало за най-добър визуален ефект накрая. В наши дни в кулинарното изкуство карвингът е по-широко понятия, но традицията е запазена.

Опитните кулинари са на мнение, че има 13 вида класически инструменти за карвинг. По принцип в течение на работния процес професионалните готвачи се запознават с ножовете в кухнята, като разбират ролята на тяхната индивидуална тежест, баланс, гъвкавост и ефективност.

От ножовете от древността до наши дни има голямо развитие в технологиите за тяхното производство. Днес може да говорим за модерното производство на стомана. Повечето съвременни ножове са направени от стомана, произведена при сложен индустриален процес, който гарантира най-добра здравина и гъвкавост, фактори от жизненоважно значение за създаването на високо качество. Стоманата е желязо, което е смесено с малки количества въглерод и други елементи, като никел и манган. Чрез промяна на количеството на тези „примеси“ производителите на стомана могат да контролират нейните свойствата при производство, създавайки твърди, но гъвкави остриета, които са напълно подходящи за работа в професионалните кухни.

Макар че може да се използват редица ежедневни прибори за изпълнение на много едни и същи задачи, наличието на комплект за карвинг в кухнята е отлична идея. С него ще може да се прилагат нови и изобретателни начини за обработка на храните.

Освен ножовете с прав ръб, има още два вида инструменти за изрязване, извити и V-образни. Тези с извитият ръб се използват за направа на дупки или за пробиване на полумесеци. А  V-образната форма спомага за по-детайлна работа и специален разрез. Тъй като краищата на тези инструменти са изключително остри, е нужно да се използват прецизно и внимателно. Хубаво е да се сложи дебела кухненска кърпа над дъската за рязане, за да се предпази от надраскване. Както и готвачът да ползва предпазна кърпа или ръкавици, за да не нарани ръцете си.

За специфични кулинарни дейности се ползва богата палитра  инструменти. Техните функции са различни.

  • Ножове

Класическият карвинг нож е голям: средно между 20 и 38 см, той се използва за нарязване на тънки разфасовки на месо, включително от домашни птици, печени меса, шунка и други големи варени меса. Ножът за тази цел е много по-тънък от обикновения, което му позволява да реже по-тънки, по-прецизни филийки.

С карвинг ножовете с различен калибър има по-чисти разфасовки и се създава по-хубав вид на продукта. Определено японските ножове са с най-голяма популярност в цял свят. Традицията си казва думата: kurimuki-bocho, usuba-bocho, mukimono-bocho и yanagiba-bocho.

За детайлна работа при карвинга помагат няколко по-малки ножа. Нож за пържола с тънък ръб, фино заточен, винаги върши в много случаи перфектна работа при рязане.

  • Белачки

Те могат да бъдат използвани за направата на някои от гарнитурите и е нужно да са с фин режещ край. С тях се работи бавно, за да се получи красив резултат.

  • Лъжици за дълбаене

Определено са много полезен уред, с който се постига добър ефект при дълбаене в хранителния продукт. Благодарение на лъжицата се променя на външен вид текстурата на храната.

  • Ножове инжектори

Те са обикновено с фини ръбове. Когато се притискат към повърхността на хранителния продукт и се завъртят, те лесно преминават като пробиват отвор.

При карвинга се използват животински и вегетариански продукти.

Обикновено основната цел на изрязването при плодове и зеленчуци е да са приложение към гурме ястията.  Или просто да служат като един вид декорация на масата, с която да се впечатлят гостите на ресторанта. Често моделите са реплики на природни красоти или животни.

А при продуктите от животински произход с карвинга се търси симетрия, гладкост, точност при разфасоването. Тоест, акцентът пада върху самото окомплектоване, а не върху ефекта на художествената изненада.

Фирма „Профекта България ООД“ предлага разнообразие от професионални карвинг инструменти. Изключително практичен е Stalgast Комплект за карвинг, който съдържа 80 части, които са с различно функционално предназначение.  Същият комплект се предлага и във вариант от 22 части на по-ниска цена.

Не е за подценяване и  Stalgast Комплект за карвинг 7 части Triangle, който е компактен и стилен. Той включва основните инструменти за карвинг, а именно: белачка, уред за масло, лъжица за издълбаване и декориране 15 мм., лъжица за издълбаване и декориране 22 мм., канален нож, зестер, нож инжектор за издълбаване и изтърбушване на ябълки и круши.

Предложените инструменти в раздел „Карвинг и инструменти за декорация“ на сайта https://profektakitchen.com/ са изключително практични – например,  Stalgast Белачка за жулиени е с идеално приложение за всяка кухня като спестява доста време при приготвянето на жулиените. Има голямо разнообразие от ножове в тази секция, които, със сигурност, са удобни и практични.

Ако не знаете какво точно искате да поръчате от секцията, свържете се с консултантите на „Профекта Кичън“, те са готови да дадат изчерпателна информация и напътствия.