izbor profesionalen mikser2 1

Как да подберем подходящ професионален миксер

Професионален миксер – какво включва това понятие?

Професионалният миксер има няколко важни приложения при предварителната обработка.

  • той е перфектната машина за ресторанти, където трябва бързо да се изпълнява поръчката.
  • намира широко приложение в цехове за хляб, пекарни и сладкиши като служи за бързо и качествено приготвяне на партиди тесто.

С една дума, идеален уред, който работи самостоятелно, пести време като използва мощни двигатели и разнообразни приставки. А резултатът е очевиден.

Професионалните миксери са в различни класове и са многофункционални апарати. По тази причина позволяват да се забърка каквато и да е смес. Независимо дали ще се разбива сметана, омесва тесто или смес за кекс, то промишленият миксер е чудесен избор за пестене на време и усилия.

По принцип на пазара има 2 основни типа миксери: ръчни и планетарни. Първият вид се използва за домашни нужди, той е с малки размери и тегло. Този модел има различни бъркалки за сравнително леки смеси, в малки количества.

Планетарните миксери според големината си, мощността си могат да се ползват както в дома, така и професионално. Името им е провокирано от особеното движение на бъркалките, което е подобно на движението на планетите. Те са с производствени параметри за големи количества.

Планетарни професионални миксери: ето техните особености!

В ресторантите, пекарните и цеховете за хляб и сладкиши се използват планетарни професионални миксери. Понякога се наричат ​​миксери на стойки – те обикновено се монтират върху тежка основа и могат да бъдат свободно стоящи или позиционирани на плота.

Благодарение на своята гъвкавост, планетарните професионални миксери са предпочитани за работа в кулинарния професионален бранш, защото бързо и качествено смесват голямо количество разнообразни съставки. Самият процес се реализира в цялата купа – всички съставки идеално се разбъркват на различни скорости като могат да се ползват различни приставки за тази цел. Това не е обаче хлебопекарна само за приготвяне определен вид хляб, в планетарния миксер може да се забъркват различни теста, пюрета, кремове, сосове и т.н. На практика този уред служи не само за смесване на съставки за тесто, но и за разбъркване на различни продукти. Разбира се, че има специален вид миксери само за приготвяне на тесто и те се наричат тестомесачки. Това са уникални уреди заради начина, по който се върти цялата глава. Въртящата се глава гарантира, че цялото съдържание се движи равномерно покрай приставките за тесто, които са достатъчно силни за огромните количества. Въртящата се глава има огромна полза за приготвянето на тестото – така сместа е по-компактна – позволява на тестото да развие правилната глутенова структура. Тези уреди разполагат с настройки за различни скорости, като по този начин  се постига оптимизиране консистенцията на тестото. Ако се приготвят големи партиди от една и съща смес всеки ден, тестомесачките са перфектният избор. Този тип професионални миксери за тесто са популярни в пицарии, пекарни, цехове за козунаци и сладкиши, където се извършва голям обем работа.

Голямото разнообразие от приставки за разбъркване увеличава гъвкавостта при използването на професионалния миксер. Различните скорости при наличните програми дават възможности да се избере най-подходящата според съставките.

Обемните на купите при професионалните миксери  позволяват да се използват за приготвяне на големи партиди храна. Предлагат се модели с различна вместимост, например, между седем и тридесет литра, въпреки че съществуват много по-големи версии. Управлението при устройствата може да е ръчно или цифрово. Въпреки че много хора предпочитат простотата на ръчното управление, миксерите с цифрови контролни панели обикновено могат да бъдат програмирани. Това това прави много по-лесно залагането на няколко партиди едновременно.

За малки търговски обекти като сладкарници могат да се използват домашни миксери, които са идеални за повечето задачи. Ако обаче говорим за ресторанти или хлебопекарни, то е нужен задължително професионален миксер.

Важно е да се отбележи, че всички професионални миксери имат търговска гаранция, която обикновено варира между една и три години. Някои модели могат да имат разширени гаранции за определени части, като например двигателя. Струва си да се отбележи, че много модели могат да бъдат ремонтирани години след изтичане на гаранцията, когато са от доказана марка на производител.

Кой е най-добрият професионален миксер?

Най-добрият е този, който отговаря на ефективността, капацитета и функционалността, от които се нуждае клиентът. Това налага не просто да се гледа цената, а да се провери цялата техническа информацията за продукта преди покупка.

Преди да се направи покупка на професионален миксер, има три основни въпроса, които трябва да се зададат:

1.Какво ще се смесва?

Различните видове тесто или другите съставки имат различни консистенции – в резултат не всеки миксер е подходящ за всяка работа – омесването на партида от гъсто и твърдо тесто ще изисква повече мощност, отколкото при направата на сметана, например. Промишленият миксер за хляб и тесто за пица ще бъдат различни от миксер, предназначен за разбиване на деликатни яйчни белтъци.

  1. Какъв тип употреба се очаква от миксера?

Всички професионални устройства за смесване са проектирани да се справят с определени промишлени цели, но някои са по-добре оборудвани за определени видове дейности от други. Тоест, нужно е да  се провери цялата техническа  информация, предоставена от производителя, както и да се прочете в интернет конкретна информация от потребители, които в някои отношения е изключително полезна.

Да не забравяме, че мощността на двигателя е жизненоважна, за да се гарантира, че, например, тестото се омесва старателно, без излишно износване на мотора. Професионалните миксери обикновено са с точно съответствие на мощността на двигателя спрямо капацитета. Което дава сигурност  за използване на пълния капацитет на устройството. смесвате пълна купа, в зависимост от съставките. Промишлените миксери трябва да са проектирани така, че да издържат на нормално ежеднвено натоварване.

  1. Какво количество ще се смесва?

Изборът на професионален миксер зависи от количеството на съставките, което изчислено като необходимо за получаване на краен продукт. Нормално е малък ресторант да може да се справи с по-малък като обем планетарен миксер. Което не важи при пекарна, където количеството на тестото всеки ден е значително.

Нещо особено важно при експлоатацията на промишлен миксер е неговата безопасност.

С мощния си мотор и големи механизми за смесване той може да е опасен, ако не се използва правилно. Въпреки че повечето имат бутони за аварийно спиране, важно е да се гарантира, че тези устройства се контролират и поддържат правилно.  По тази причина те се нуждаят от редовна профилактика и качествен ремонт.

Богато разнообразие от планетарни миксери и тестомесачки предлага фирма „Профекта Кичън“ в своя онлайн магазин.

Те ще задоволят очакванията и на най-претенциозните клиенти. Уредите са от доказани производители, с отлични технически характеристики и гаранция. Например, Fimar Планетарен миксер с три приставки , се продава с приставки: за меко тесто, за твърдо тесто и тел за разбиване за леки консистенции от неръждаема стомана. Той е с безопасни микропревключватели на купата и защитната решетка. Предлагат се и други устройства на същия и други производители, които могат да бъдат разгледани ТУК.

Предлагат се и различни модели тестомесачки на Prisma food,  Resto Italia, които са идеални както за ресторанти, пицарии, така и за пекарни. Те са подходящи за приготвяне на твърди теста/пица, тесто за хляб, баници/. Тестото се размесва много бързо, става хомогенно и готовият хляб е по-пухкав и обемен. Всички части, които участват при месенето на тесто, са от  висококачествена неръждаема стомана.

Ако изпитвате затруднения относно избора на модел професионален миксер, специалистите на „Профекта Кичън“ са готови да дадат точна и конкретна информация. Винаги можете да се свържете с тях и така ще бъдете сигурни в крайния си избор.