kak da podberem podhodyashti frityurnitsi za profesionalnata kuhnya

Как да подберем подходящи фритюрници за професионалната кухня

Едва ли има ресторант без фритюрници или по–просто казано: трудно е да си представим едно меню без пържени ястия. Следователно изборът на оборудване за тяхното производство е една от най-важните задачи, пред които е изправен ресторантьорът. Този труден избор зависи от много фактори, включително от концепцията и големината на ресторанта, наличния асортимент и други фактори.

Фритюрникът в кухнята на един ресторант съвсем не е на последното място. Но често начинаещият ресторантьор се сеща за този уред буквално в последния момент. И агонията на избора започва.

Разбира се, може да се посети първия магазин и да се закупи първия фритюрник, който е наличен там. Но, със сигурност, това не е правилният метод, когато става дума за оборудване на професионалната кухня. Когато се прави избор в полза на тази или онази марка (производител), трябва добре да се проучат техническите характеристики, както и да се разбере кои модели редовно се предлагат в магазините у нас. Реално, тези, които се срещат на пазара за оборудване за ресторанти, никога не остават без резервни части.

Нека разгледаме подробно това необходимо устройство за ресторантите. Историята на появата на фритюрника датира от древността, а като кухненски уред се утвърждава в края на 19-ти век.

Например, такива древни и известни кухни като китайската и японската не се справят без пържене в доста мазнина. Фритюрникът реално служи за печене на храна в много масло. В него маслото не се абсорбира в продуктите, които запазват своите хранителни и вкусови качества.

Най-обикновеният модел е контейнер с херметичен капак, а вътре има кошница за продукти. Уредът работи като се загрява растителното масло във ваната. Така под влияние на високата температура се извършва обработка на продуктите, които са вътре.

От началото на миналия век кулинарните експерти активно използват фритюрниците не само за приготвяне на картофи, но и за риба, понички, крокети от ориз и яйца, телешки и агнешки бутчета и т.н.

Професионалните фритюрници могат да бъдат както електрически, така и газови. Но честно казано, ако има минимална възможност за използване на електрически фритюрник, това е по-добре спрямо газовия. Както всяко газово оборудване в професионална кухня, то изисква специално отношение при експлоатация и поддръжка. Но определено един фритюрникът с газ, може да донесе повече „главоболия“.

Тези уреди също се отличават по размер и по брой вани (с една, две и повече самостоятелно работещи). Също така фритюрниците могат да са за плот и стационарен тип.

Има и специализирани големи индустриални фритюрници, които се използват в предприятия с висока производителност.

На първо място, отбелязваме, че всяко професионално оборудване за кухня в ресторант е с увеличен експлоатационен живот и е предназначено за трудни условия на работа. Тъй като фритюрникът се купува за постоянна работа и големи натоварвания в професионална кухня, материалът, от който е направен, е важен. Трайността му до голяма степен зависи от неговото качество.

Следователно фритюрникът трябва да бъде изработен изключително от неръждаема стомана и то не само работната част, но и цялото тялото. Кошницата трябва да бъде направена от стомана с дебелина най-малко един милиметър.

Важно е да се обърне внимание на тялото, нагревателните елементи на фритюрника и неговия капацитет. Най-често производителите се обръщат към неръждаемата стомана, но има и модели с емайлирани вани. Пърженето в емайл вана ще бъде по-евтино като цена, но такива вани могат да получат пукнатини по време на работа, повърхността ще се износи по-бързо. Грижата за неръждаемата стомана е по-лесна, а почистването на фритюрника в ресторантите е ежедневно изискване.

Когато се купува фритюрник с малък обем от 4-6 литра и цена, която не надвишава 100 евро, трябва да се обърне внимание на дебелината на метала на тялото и работната част. За сезонната работа през периода на лятото за заведенията за хранене край морето евтините китайски модели напълно са оправдани и ще се изплатят, ако не през първата седмица, то след десет дни със сигурност. Но те не са решение за един голям ресторант, който работи целогодишно и е с голям брой посетители.

Без съмнение, цената на оборудването зависи от производителя, от марката. И този критерий може да се разглежда и като един от параметрите, показващи качеството на професионалните фритюрници.

Основният параметър на фритюрника като кухненски уред е неговият обем, а допълнителните функции и характеристики влияят върху качеството на устройството, ефективността и експлоатационните му свойства (т.е. колко удобно е да се работите с него, да се почиства и да се ремонтира).

Необходимо е също да се обърне достатъчно внимание на формата на работния контейнер на уреда. Защо? От дизайна ще зависи дали маслото ще остане в работно състояние възможно най-дълго.

Този критерий за избор ще зависи не само от предпочитанията на готвача на ресторанта, но и от възможностите на кухненското пространство, разположението на цялото работещо оборудване. Професионалните фритюрници се предлагат в много различни форми. Те могат да са с плитки, средни или дълбоки вани, които са с квадратни, овални, кръгли и неправилни форми. Ако се мисли от гледна точка на лекотата на използване, тогава най-подходящият вариант са тези със заоблени ръбове. При ежедневно почистване такива вани е по-трудно да се повредят с драскотини, те се измиват по-бързо и лесно.

Изборът на формата на контейнера трябва да бъде направен въз основа на целта на фритюрника. Например, за да приготвят цели риби, е по-добре да се избере модел с правоъгълна вана. Все пак, нека повторим: ваните със заоблени ъгли са по-лесни за използване и поддръжка. Очевидно фритюрник за плот с една вана би бил чудесен за малко кафене. Такива уреди обикновено имат обем до 10 литра. За големи ресторанти с висока производителност ще трябват фритюрници с голям обем на ваната от 10 литра. Такъв фритюрник може да приготви до 10 кг пържени картофи само за час.

Полезно е да се знае, че за приготвянето на няколко ястия едновременно, е практично да се избере устройство с две вани. Те са много удобни, защото нагревателните им елементи работят автономно. Така могат да се направят няколко ястия едновременно и то при различни температурни условия. Ако менюто е обширно или разширяването му е в плановете на собственика на заведението, по-добре е веднага да се закупи устройство с няколко вани.

Като цяло, когато се избира професионален фритюрник, не трябва да се акцентува само на марката, но и в по-голяма степен на характеристиките и допълнителните му функции:

  • способност за премахване на ваната;
  • кран за източване на масло;
  • студена зона;
  • предпазни термостати и индикаторни светлини;
  • защитни дръжки на кошницата с топлоизолационна пластмаса.

Изключително практично е уредът за пържене да има кран за източване на маслото, което значително ще улесни смяната му. Както и наличието на термостат с правилно зададена максимална температура, която не надвишава 190 ° C, също ще бъде с положителен ефект върху качеството на крайния продукт.

Сайтът https://profektakitchen.com представя добра гама от професионално ресторантско оборудване, включително и  фритюрници с марка Beckers, Amitek, Fimar, Stalgast, CombiSteel, Stilfer.

Преди да купите фритюрник за вашата професионална кухня, обърнете внимание на изброените до тук критерии. Не подценявайте функционалността на предпочетения модел, тя е много важна при работата, по-специално маслото трябва да се нагрява равномерно през цялата вана, мощността на уреда да е на нужното ниво, както и да се вземе предвид опцията за по-бързо разглобяване и по-лесна поддръжка.

И ако още се колебаете, време е да се свържете с консултантите на „Профекта Китчън“, които ще ви помогнат при избора на фритюрник.