kak da podberem podhodyasht hladilnik za profesionalnata kuhnya

Как да подберем подходящ хладилник за професионалната кухня

Когато се проектира ресторант, кафене, пицария или друго заведение за хранене, винаги възниква въпроса: къде безопасно да се съхранява храната, така че тя да остане дълго време качествена и свежа. В една професионална кухня много продукти или готови полуфабрикати трябва да бъдат охладени, замразени или съхранявани при ниски температури преди готвене.  Тоест, кухнята не може да функционира правилно без закупуването на качествени хладилници за охлаждане и замразяване на продукти за готвене.

На пазара за ресторантско оборудване именно хладилните уреди са най-търсените и заемат едно от водещите места в процеса на обзавеждане. Когато избират хладилно оборудване за своето заведение, ресторантьорите винаги обръщат внимание на основните характеристики, базирани на техните нужди, като често се фокусират върху вида продукти, които ще се съхраняват там. От значение е и дизайнът на професионалния хладилник и особено неговия температурен режим. Професионалните хладилници имат дизайн, който напълно отговаря на изискванията за установените стандарти за безопасност при работа в кухнята на заведение за хранене.

Нека първо направим едно съществено уточнение. То касае използването на хладилници, предназначени за домашна употреба  и такива за кухнята на един ресторант, кафене, пицария или заведение за бързо хранене. Има голяма разлика между тях. Домашните хладилници са 3 групи:

 • Компактните с обем 50-100 литра са предназначени за хора, които живеят сами и предпочитат да не съхраняват особено обилни хранителни запаси у дома. Средно стават за 5 торби с покупки
 • Стандартните са за семейство от 2-3 души, обикновено са с обем от 150-250 литра, включително отделението за фризер. Такива хладилници са доста разнообразни като цена, конфигурация и функционалност. Средно са за 11 торби с покупки.
 • За голямо семейство са подходящи хладилници с две отделения с обем от 250 до 380 литра. Средно в тях има място за 20 торби с покупки.

Ако сте собственик на сравнително малко заведение за хранене, то последните 2 вида могат да свършат доста добра работа, но не и за кухня, която е с голямо натоварване и много клиенти. Там се ползват хладилници Side-by-side – те са над 400 литра, с равни дялове по отношение на  хладилните и замразяващите отделения.

В крайна сметка е много важно какъв хладилник се избира, за да се запазят съхраняваните продукти в отлично качество.  Във всеки случай той трябва да е удобен, функционален и лесен за използване.

В готварската индустрията въпросът за съхранението на хранителните запаси и готовите продукти е приоритетен, по тази причина хладилното оборудване е незаменим елемент във всяка професионална кухня. Няма значение дали е малко кафене или ресторант от 500 квадратни метра.

Нека още тук да подчертаем, че не трябва да се пести при закупуване на професионални хладилници. От тях зависи цялостния процес на кулинарна обработка. Некачественият уред може да донесе огромни загуби за едно заведение за хранене.

Обикновено начинаещите ресторантьори, когато решават да отворят първото си заведение, се сблъскват с проблема с избора на оборудване (кухненско оборудване, оборудване за залата, оборудване за автоматизация на ресторантите) и основната дилема пред тях е: дали да се закупи употребявано или ново. И ако например, поради недостиг на финансови средства се стигне до закупуване на уреди втора употреба, тогава често начинанието с бизнеса е поставено под въпрос.

Сега пазарът на хладилно оборудване разполага с огромен избор от разнообразни решения от различни производители. Условно, за удобство при избора, хладилното оборудване може да бъде разделено на:

 • Хладилни шкафове;
 • Хладилници;
 • Хладилници с фризери;
 • Хладилни камери;
 • Хладилни маси;
 • Хладилни витрини;
 • Шокови фризери.

Най-много за професионалната кухня се търсят хладилници, тип – шкафове – те са разделени на още две категории:

 • за съхранение на храна, продукти в кухнята;
 • за излагане на готови продукти в залата.

Хладилниците могат да бъдат с отваряща се и плъзгаща се врата, като при гардеробите. Не забравяйте да имате предвид това, когато купувате и планирате работното пространство в кухнята. Плъзгащите врати понякога са доста коварни, защото при невнимание могат да останат леко отворени, което да доведе до промяна и влошаване на продуктите, които са вътре. Вратите на хладилниците  са също: непрозрачни и стъклени. Често в  професионалната кухня се използва хладилник със стъклена врата за по-лесно намиране на някои продукти.  Въпреки че този модел най-често се инсталира в салона на едно кафене, ресторант или сладкарница за представяне на изкушаващите сладкарски изделия, които вече са приготвени от главния сладкар

Всички хладилни шкафове също са разделени на класове в зависимост от температурните условия, тоест те са с:

 • ниска температура;
 • средна температура;
 • комбинирани;
 • шоково замразяване.

От какво са направени хладилниците за кафенета, пицарии, заведения за бързо хранене и ресторанти?

Основният материал за производство е неръждаема стомана – вероятно 90% от тях са направени от този материал. Има обаче още по-скъпи модели от алуминий, поцинкована стомана с полимерно покритие и дори пластмаса. Това зависи къде ще бъдат използвани. В повечето случаи неръждаемата стомана отговаря на високите изисквания за безопасна работа.

В днешно време хладилниците от неръждаема стомана са най-често срещани, тъй като отговарят на всички изисквания за санитарни условия и стандарти за безопасност. Те се инсталират в работната зона на ресторанта, но по-далече от линията за топла обработка, което е напълно логично. И трябва напълно да отговарят на съвременните световни тенденции в индустриалния дизайн. Предпочитано ергономично решение е хладилникът с фризер, ако хранителните продукти трябва да бъдат замразени и съхранявани за по-дълъг период особено ако става дума за месо, млечни продукти, както и за висококачествено замразяване на зеленчуци и плодове.

За големи заведения с голяма кухня по-рационално решение би било закупуването на хладилна камера. По отношение на температурните условия тя не се различава от шкафовете хладилници. Основната разлика е тялото, най-важният елемент на камерите за охлаждане и замразяване,  която се състои от сандвич панели. Това е слой от топлоизолационен материал, полиуретанова пяна, между два метални листа – като енергийната ефективност на камерата зависи пряко от нейната дебелина.

Важно е при избора не само да се отдели внимание на мощността на уреда, но и да се погледне и класа на енергийната ефективност на хладилника, като по-доброто решение е да бъде той от по-висок енергиен  клас. За еталон е приет клас С – счита се, че той използва на 100% електроенергията.

Хладилниците за професионалната кухня е препоръчително да бъдат с по-ниско ниво на шума, защото, все пак, те са в кухнята, където работят хора. Реално всяка техника се класифицира по една скала, според която нивото на шума на работещите уреди се дели на три нива: ниско – от 25 до 34 дБ; средно – от 35 до 44 дБ; високо – повече 45 дБ. Например, нормата за шума за хладилно оборудване със системата noFrost е до 47 дБ.

Когато се избира професионално хладилно оборудване, е добре да се отдели внимание не само на техническите характеристики, но и на надеждността на производителя. Най-популярните марки са Desmon, Forcar, Polair, Bartscher, DGD, Stalgast, Sagi, Zanussi, Linde, Inter, Cold, Fagor, Hendi, Brema.

Винаги трябва да се гледа какъв е гаранционния срок на уреда и дали е с осигурен сервиз. Дори и най-качественият хладилник може да се повреди и това да изисква смяна на някоя част. А в оторизираните сервизни центрове знаят как  лесно да разрешат проблема.

Разбира се, когато отварят заведение за хранене, много ресторантьори се опитват да спестят пари, а оборудването за кухнята изисква доста средства. Новите хладилници са гаранция за отличен старт на едно заведение. Реално цените на уредите втора употреба са средно с 60% по-ниски от тези на подобни нови модели. Но обикновено са без гаранция и това оскъпява уж евтиното вложение на пишман ресторантьора.

По-рационално решение е закупуването на хладилно оборудване от специализирани компании. Огромен плюс са гаранцията и осигуреният сервизен център.

Ако има нужда от ново професионално хладилно оборудване, в частност хладилници, то фирма „Профекта Кичън“ ООД, предлага  отлична възможност да закупите професионален хладилник на достъпна цена  на сайта https://profektakitchen.com/ .

Истинско бижу за една професионална кухня е професионалният хладилник/ фризер, Forcar. Тип шкаф от неръждаема стомана GN 2/1, с вентилирано охлаждане и скрит изпарител за максимално налично пространство. С функция за автоматично изпаряване на конденза. Реверсивната врата с възвратна пружина запазва температурата в него перфектно. Температурен диапазон: + 2 ° + 8 ° C / -18 ° -22 ° C.

Голямото разнообразие на модели хладилници в онлайн магазина на „Профекта Кичън“ ООД определено дава опции за перфектно решение  в зависимост от заведението за хранене и отделения бюджет.

Висококвалифицираните специалисти от фирмата са готови винаги да дадат компетентни съвети относно избора на професионални модели хладилници.