уреди за подготовка

Уреди за подготовка в професионалната кухня

Професионалните уреди за подготовка в ресторантите и заведенията за хранене заемат важно и специфично място в цялостното оборудване. Професионалната кухня е цяла вселена със свои собствени закони и много елементи. Доста е трудно да върви работата в нея без да има малки проблеми и забавяния. Но е важно, те да бъдат елиминирани като се използват различни видове висококачествено  кухненско оборудване и инвентар.

Изборът на подходящо кухненско оборудване за ресторант трябва да бъде точен и прецизен. По тази причина експертите в този сектор винаги препоръчват създаването на списък както с основно оборудване за ресторанти, така и на такъв, който визира уредите за подготовка. Никога не бива да се забравя, че различните видове заведения за хранене изискват различно допълнително оборудване

Професионалната кухня се оказва лицето на всяко заведение за хранене. Посетителите, както и представители на всякакви регулаторни органи, оценяват много високо качеството на сервираната храна. Но е важно да се знае, че освен уменията на готвача, от голямо значение е и оборудването. То никога не бива да се подценява.

uredi za podgotovka

Какво включва подготовката на продуктите като технологичен процес в кухнята на ресторанта?

След като продуктите биват закупени, преди да бъдат обработвани топлинно или по друг начин, те подлежат на подготвителен технологичен процес, който може да бъда специфичен. Например месото може да се смели на кайма, да бъде нарязано на малки парчета за кавърма или просто да бъде във вид на пържоли. За целта се ползват специални уреди за подготовка, които са напълно автоматични и са с висока мощност. Те бързо и качествено могат да правят тесто, да белят зеленчуци, да режат кашкавал и т.н.  Така работата в кухнята върви бързо. В същото време се елиминират разходите за наемане па повече персонал.

Ползите от инвестирането в такъв вид оборудване не бива да се омаловажават. тъй като клиентите в заведенията за хранене стават все по-взискателни и дори придирчиви. Те искат както комфортна обстановка в салона за хранене, така и вкусна храна, която е с високо качество и отлични вкусови параметри. Собствениците на ресторанти вече трябва да гледат на конкретния уред за подготовка в професионалната кухня като на артикул, който  се явява пръв техен помощник.

Често използвани уреди за подготовка в професионалната кухня.

Когато става въпрос за оборудване за подготовка на храна, различните ресторанти ще имат различни артикули в списъка си с кухненско оборудване, в зависимост от менюто. Безопасността при работа и ефективността на пространството трябва да се вземат предвид също при закупуване или наемане на уреди за подготовка. Квадратурата в работното пространство ще диктува обема на оборудването, за да може заведението за хранене да работи възможно най-безпроблемно.

Това е съкратеният списък с уреди за подготовка в професионалната кухня.

 • Миксери: те са полезно оборудване, което всеки ресторант трябва да има. Професионалните уреди от този тип са два основни вида: планетарни и спирални миксери.

planetarni mikseri spiralni mikseri

 • Те са настолни и подови, автоматични или полуавтоматични. Използват различни приставки от неръждаема стомана.
 • Мелачки: те могат да са за месо, за зеленчуци и други продукти. Имат множество приложения. Могат да бъдат с голям капацитет, за да обработят големи количества продукти.

mesomelachki

 • Кутери: те са незаменими за нарязването на зеленчуци и плодове в големи количества не само бързо, но и красиво.

kuteri

 • Везни и кантари: всяка рецепта се базира на точно използвани като грамаж продукти. В този смисъл, става дума за задължителни за всяка професионална кухня уреди висока степен на точност.

vezni i kantari

 • Машини за вакуумиране: те се ползват както ежедневно, така и периодично за поставяне на някои продукти във вакуумна среда, за да се съхранят за по-дълъг период от време. Някои от тях са предназначени само за твърда храна, но има и такива, които са само за течни храни, сокове и др.

mashini za vakumirane

Ползи от използването на уреди за подготовка в професионалната кухня.

Наличието на такива качествени професионални уреди има ефект върху всички аспекти на дейността на ресторанта, включително планирането броя на персонала, управлението на кухнята и обслужването на клиентите. Тези предимства включват:

 • Автоматизация на кухнята
 • Повишена ефективност
 • Намаляване на разходите
 • Инвестиране в ресторантьорски технологии

Важно е да се отбележи, че новите модели уреди за подготовка изискват специално обучение на кухненския персонал. Някои хора, които не са свикнали да използват уреди с по-особени технологични процеси, , трудно първоначално се справят с тях. Това може да доведе и до инциденти. Въпреки това, предимствата далеч надвишават негативите, когато става въпрос за ресторант, който е в крак с най-новите уреди за  подготовка на храна.

Нови или втора ръка уреди за подготовка?

Да, това е доста провокативен въпрос, който обаче реално опира до наличието на определени финанси. Всеки ресторантьор е изправен пред тази дилема, защото парите в един момент не му стигат и той буквално се чуди как да скърпи положението. Важно е и да се вземе предвид всяка опция за пестене на място особено ако то е доста ограничено.

При всички положения закупуването на ново оборудване като цяло във всичките му сегменти е просто задължително. Наистина, използваното оборудване е добра икономия на пари. Ниската цена на 2-ра ръка кухненски уреди и инвентар като че ли спасява положението при недостига на пари, но реално после носи след себе си цяло цунами от повреди, липса на части, забавяне на процеса на приготвяне на храна, некачествени ястия и, в крайно сметка, се стига до недоволни клиенти.

Професионалната кухня изисква оборудване от промишлен клас, което може да издържи както на износване при натоварване, така и да служи за обработка големи количества продукти. Закупуването на ново оборудване има огромно очевидно предимство… ново е. И идва с гаранция и сервиз. А това никак не е малко.

Важно е да се проучат внимателно доставчиците на уреди за подготовка в професионалната кухня, преди да се направи покупка. По тази причина могат да се прочетат в интернет различни отзиви на клиенти.

Отварянето на ресторант не е никак лесна задача!

Отваряне на нов ресторант? Има милион неща, за които трябва да се мисли и не съществуват два ресторанта, които да работят по абсолютно същия начин. И, разбира се, да бъдат с напълно идентично кухненско оборудване. Съставянето на менюто и избора на кухненското оборудване като цяло са взаимно свързани неща. Те всъщност отразяват нуждите на конкретния ресторантьорски бизнес. Оборудването на ресторанта помага да се гарантира, че  наетият екип ще може да подготвя, готви, пече, мие и като цяло изпълнява кулинарните аспекти на ресторанта, ден след ден. И в крайна сметка ще има едно наистина печелившо заведение за хранене.

Няколко важни съвета вместо заключение.

Ето и някои неща, които трябва да се имат предвид, преди да се закупи кухненско оборудване за ресторант, което включва и уреди на подготовка.

 • Ресторантите се нуждаят от богат асортимент оборудване, за да работят. Но не е нежно да се купи всичко от каталога. Когато се обзавежда кухнята на един ресторант, се изготвя точен списък с кухненско оборудване.
 • Нужни са висококачествени артикули, които ще издържат на постоянна употреба през годините. И още: избраното за конкретния ресторант кухненско оборудване трябва да отговаря на квадратурата в кухненското помещение и на евентуалния поток от клиенти.
 • Ценообразуването е основно съображение при закупуване на ресторантско оборудване, което ще се използват всеки ден. По-високата цена гарантира почти винаги по-добро качество.
 • Оборудването, изработено от неръждаема стомана, е особено лесно за поддръжка и намалява вероятността от приютяване на опасни бактерии.
 • Изборът на подходящия доставчик на кухненско оборудване за ресторанти е дълъг път. Само така се получават качествени уреди и инвентар. Най-добрите доставчици винаги оказват помощ при инсталирането на уредите, както и поддържат политики за сервиз и ремонт.