KonvektomatFurna Profekta 2

Покупка на професионално кухненско оборудване втора ръка – заслужава ли си ? Скрити тайни и препоръки

До какво може да доведе покупката на професионално кухненско оборудване втора ръка? Статията дава изчерпателни отговори по темата.

Ако сте собственик на заведение за хранене или мечтаете да започнете такъм бизнес, тогава тази статия е за вас.

Да имаш печеливш бизнес никак не е лесно.

Един от важните етапи по пътя към рентабилно заведение за хранене е правилният избор и закупуване на професионално кухненско оборудване.

Разбира се, има и варианти как да спестите известна сума от закупуването на оборудване. Един от тези варианти да е купите оборудване което е използвано и може да ви даде по-бърз и евтин старт.

Какви са плюсовете на професионалното кухненско оборудване втора ръка?

В интернет може да прочетете за доста предимства на уредите втора ръка за ресторанта. Но дали всичко е истина ? Добре е да проверите с продавача реалните параметри на уреда към който се насочвате и да направите информиран избор. Често големите разлики в цената на ново / старо оборудване се явяват като голям плюс, но е важно да прегледате внимателно уредите, към които сте се насочили.

Оборудване втора ръка - за пица

Къде и как можете да закупите използвано оборудване на добри цени ?

В много от големите портали за обяви има различни секции с реклами на подобен тип оборудване. Можете да разгледате и да прецените кой вариант е изгоден за вас. Това за което обаче трябва да внимавате е от кого закупувате оборудването и дали има гаранция / срок за предявяване на рекламация, ако то се окаже проблемно. Въпреки че е използвано е добре да се договорите с продавача за някакъв разумен срок, все пак въпреки, че са използвани доста от уредите държат солидни цени и би било доста неприятно ако се окаже че след седмица този уред вече не работи.

Кои са най-честите проблеми за които трябва да внимавате при покупката :

 • Проблеми със захранващия блок
 • Скрити дефекти по механизацията
 • Амортизирани детайли и нужна от скъп ремонт
 • Кратък остатъчен срок за експлоатация на уреда – ако уреда има детайли които са с определен фиксиран живот

Използваното професионално кухненско оборудване е много по-евтино от новото и разликата в цената понякога достига 50%. Много често всичко останало, което се сочи като плюс не е такъв и е добре да сте предпазливи, ако сте решили да се спрете на такъв тип оборудване.

Професионално кухненско оборудване втора ръка – За какво да внимавате при външния оглед

При избора на оборудване втора ръка, много често, ресторантьорът напълно забравя и не мисли за отрицателните аспекти в това начинание, които, за съжаление е възможно да са много по-големи.

Оборудването за ресторант втора ръка вече е използвано в друго заведение за хранене и следователно е загубило част от своите ползи. Външно такива уреди могат да са с множество драскотини, пукнатини, ожулвания, огъвания, вдлъбнатини, ръжда, матов цвят на боята. Внимавайте за замаскирани детайли и проблеми. Избягвайте да оценявате само външно едно оборудване – проучете детайлно начина на работа. Важно е да тествате и по-продължително такъв тип оборудване, защото е напълно възможно то да работи перфектно в рамките на 5-10 минути, но да създава проблеми, при по сериозно натоврване и продължителна работа.

Ако решите да закупите употребявано оборудване, обърнете специално внимание на качеството на приспособленията. Никой не може да гарантира, че тези консумативи ще ви служат, както при първия си собственик.

Фурна втора ръка

 

Задължително проверете тези технически параметри при покупка

Основната опасност за купувача се крие вътре в оборудването.  По тази причина задължително търсете последваща гаранция на продукта който закупувате, за жалост често не се предоставя такава и трябва да прецените добре дали риска си заслужава.

Проверете дали уреда на който сте се спряли например не е само оправен на външен вид. За какво да внимавате :

 • Вътре може да е запушено в отворите
 • Да има ръжда,
 • Много замърсени елементи

Внимавайте за уреди с износени части, които не работят добре!

Със сигурност няма да сте доволни, ако трябва да направите допълнително и да заплатите от джоба си за допълнителна дезинфекция, почистване и основен ремонт.

Какво се случва с използваното вече оборудване за заведение за хранене по време на работа?

В използваното оборудване, на първо място, уплътненията, се износват, губят еластичност, има микропукнатини, под тях се натрупват мръсотия и мазнини. Вътре в използваното оборудване често има ръжда, пукнатини, драскотини, нарушаване на заваръчните шевове на тръбите. Това са “подводните камъни” при закупуване на употребявано професионално кухненско оборудване и вие сте тези, които ще трябва да платите за тях. А повредата идва бързо и в най-неподходящия момент. Представете си в разгара на лятото фризерът с голямо количество качествено месо за барбекю спира да работи!

Не е тайна, че износването на моторния ресурс на използваните хладилни компресори достига 70-80%. По време на работа хладилните агрегати на оборудването се запушват с пух, мръсотия, прах. Уредите прегряват по време на работа. Собствениците на хладилно оборудване, спестявайки от месечна задължителна поддръжка, значително намаляват експлоатационния му живот. А разходите за подмяна на тези елементи в хладилното оборудване често достигат половината от цената му.

Използвано оборудване, вече казахме, е вероятно без гаранции и сервизът е възможно да е на по-висока цена. Имайте предвид че понякога има уреди които е възможно да имат честа нужда от ремонти и не са рентабилни за покупка втора употреба.

Амортизацията на електроуредите е очевидна и не бива да се подценява. И е напълно възможно да има проблеми с липсата на резервни части за вече закупеното използвано оборудване.

Скрити тайни при оборудването втора ръка които няма да ви харесат – задължително проверете

В процеса на използване на професионални уреди за готвене и съхранение на храна е възможно да проникнат множество насекоми (хлебарки, паяци, буболечки, мухи и др.) и гризачи. Реално има вероятност в различни части на оборудването да са останали яйца и ларви на насекоми, вкл. вътре в хладилния агрегат, двигател, електронен блок. Това означава, че скоро във вашето новозакупено професионално оборудване ще се появят отново различни насекоми, които ще пречат на качествената работа. Тоест, ще го запушат, ще проникнат в помещението и ще влошат санитарното и хигиенното му състояние. Не е изключена възможността тези насекоми да попаднат в храни и продукти. В допълнение, насекомите са носители на инфекциозни заболявания и патогени на различни заболявания.

Наличието на останки от насекоми и гризачи, е неоспорим факт.

Покупката на чисто ново кухненско професионално оборудване е отлична инвестиция.

По-разумно е да изберете оборудване от реномирана компания, в нормална обстановка, спокойно да разгледате няколко опции и да направите най-изгодния избор, след като получите гаранция при покупката.

Ето и неоспоримите предимства при закупуването на употребявано оборудване:

По-ниска цена от новото оборудване. Тук свършват позитивите!

Защо да се ползва ново професионално кухненско оборудване

Без да претендираме за цялостна оценка, представяме аргументи в полза на закупуването на ново професионално кухненско оборудване.

 • Първо, възможността за изпълнение на поръчки с по-голям обем ще помогне на заведението за хранене да се развие в перспектива. Това е свързано с добър финансов поток и доволни клиенти.
 • Второ, има намаляване на броя на служителите. Както показват опита и статистиката, по-малкия като брой персонал е достатъчен за обслужване на новите уреди.
 • Трето, има намаляване на времето за изпълнение на отделни дейности. Освен това се спестява от електроенергия и други непреки разходи, свързани с допълнителна работна ръка.
 • Четвърто, става дума за отличен производствен потенциал. Ако оборудването е ново наистина може да се работи по-продуктивно и ще има наистина печеливш бизнес.

Вместо заключение.

Ново професионално кухненско оборудване
Ново професионално кухненско оборудване

Ако все пак не искате да правите компромиси със качеството и се притеснявате от скъпи ремонти и надеждност на оборудване за кухня втора ръка, то можете да се доверите на нашите специалисти от ProfektaKitchen, които могат да ви консултират за избор на подходящи уреди които са с доказано качество и гаранция от производителя. За повече информация можете да се свържете с нас от тук : Запитване за оферта за избор на кухненско оборудване