ijs teppanyaki station tpice 800 tpice 8002

Тепаняки сладолед или тайландски навит сладолед

Плоският грил, създаден специално за метода тепаняки, е един от емблематичните за Япония и японската кухня. Всеки турист мечтае да седне на плот и да наблюдава сръчните движения на майстор готвач. Приготвянето на храна тук се е превърнало в нов вид изкуство. Какво общо има тогава тепаняки методът със сладоледа? Това определено не е китайски паниран сладолед или някаква друга рецепта, където горещото и студеното се срещат. Произходът на този десерт дори не е Япония, а Тайланд, откъдето идва и оригиналното му име – тайландски навит сладолед.

За пръв път пуричките тайландски сладолед се появяват през 2009-та година, ала широка популярност придобиват чак през 2012-та, когато из цял Тайланд се появяват колички с плочи, на които се приготвя иновативния десерт. През 2015-та чуждестранните туристи попадат на този феномен, заснемат и качват клипчета на тайландския сладолед, правейки го световно известен.

Как се прави тепаняки сладолед?

Обикновено се използва някаква млечна основа, било то краве или соево мляко. За дълбочина на вкуса се добавя малко сметана. Гарнитурите обикновено са сиропи, пресни плодове, шоколад, бисквити, ядки и други, които се добавят по време на приготвянето. Когато за пръв път хванете шпатулите, приготвянето на ролцата може да Ви отнеме около четири минути. Професионалистите ги правят за две. На ден тайландските продавачи приготвят по 500 порции, като цената е около 4 евро.

За автентичен вкус, можете да пробвате със съставките, които самите тайландци използват – екстракт от зелен чай на прах, паста от червен боб и дори алкохол. При всеки случай, плочата трябва да охлажда между -18С и -35С. От това каква е млечната основа, какви добавки са сложени и колко добре са смесени зависи дали пуричките ще са цели. Ако температурата не е достатъчно ниска, те ще станат твърде меки, а ако плочата е твърде студена, пуричките няма да се оформят и ще заприличат на стърготини от лед.

За смесването и навиването се използват две наточени шпатули. Важно е да са остри, защото работите не само със сладоледа, Вие се надпреварвате с процеса на замръзване, за да спечелите вниманието на зрителите си, като в същото време трябва да трошите бисквити или да бъркате шоколад, който по принцип се смесва много трудно при такива условия. Плодовете също искат да бъдат добре намачкани. С ядките ще е най-трудно, затова е добре да са предварително смелени или добавени просто като украса накрая.

След като смесите добре сладоледа, разстилате го върху плочата, докато замръзне окончателно. Тогава започвате от единия край да навивате с рязко, прецизно движение пуричките. Броят винаги е различен, но всички се слагат в ниска хартиена чашка и се заливат със сиропи и други добавки по желание. Вкусът е толкова уникален и неповторим, че някои туристи чакат по цял час, докато им дойде реда.

Как да започнете свой бизнес с тепаняки сладолед?

Като начало, нужна Ви е изстудяваща плоча за тепаняки сладолед. Ще я намерите на пазара като единична или двойна плоча, поставена върху една преносима количка. Самите колички са компактни, заемат минимално място и се сгъват лесно. Вентилационната система е вградена и има постоянен въздушен поток. Големината на плочата е стандартна (450х450), но можете да си поръчате и персонална. Енергийната ефективност е средно 635W. Вече има европейски марки, които произвеждат плочи за тепаняки сладолед, в случай че искате да спестите от куриерски услуги или просто разчитате на западната визия. Освен плочата, тези колички разполагат с ванички за млечна основа, топинг, плодове и други добавки.

Ако искате да спестите, но имате по-големи планове за тепаняки сладолед, снабдете се с количка с две охлаждащи плочи. Разходът на енергия е намален с почти 10%. Ваничките са разположени между двете плочи, осигурявайки достатъчно пространство, за да могат двама души да приготвят сладолед едновременно. Разбира се, съществуват и модели в другата крайност – ръчно преносими. Те се поставят върху маса и напомнят на охладителни кутии. Нямат ванички, само охлаждаща плоча, и са подходящи като допълнение към вече развит бизнес. Запомнете, че какъвто и модел да изберете, плочата ще е най-голямото Ви вложение. А за да оправдае цената си, ще трябва бързо да усвоите изкуството на сладоледените пурички и да изберете подходяща маркетингова стратегия. Продавачът също трябва да е на ниво – любезен, контактен, артистичен.

След като се сдобиете с плоча, намерете и необходимите аксесоари – по две шпатули, дозатори за млечна основа, спрей за сметана, лъжици, щипки, хартиени чашки или купички. Ако не можете сами да приготвите млечната основа, някои компании предлагат пакети със сух продукт, който се смесва с вода, подобно на домашния сладолед, който беше популярен навремето.

Как да си направите тепаняки сладолед у дома?

Преди да започнете свой бизнес, добре е да усъвършенствате у дома приготвянето на тепаняки сладолед. Пробвайте със захар, готварска сметана, мляко и щипка сол, като начало. Това е Вашата основа. Към нея можете да добавите вкус, ако ще и да е само какао, парчета шоколад или дори домашни сладки. Тепаняки сладолед можете да направите и с кутия бонбони, а защо не и с натрошена вафла?

Първо, сложете малка тенджера на котлона и смесете съставките за основата – мляко, сметана, захар и сол. Преди да започнат да врят, свалете тенджерата и оставете основата да изстине. Едва тогава добавете шоколада, какаото и каквото още сте замислили, разбъркайте добре до получаване на еднородна смес. Прехвърлете сместа в широка тава и я сложете във фризера за четири часа. Използвайте остра шпатула, за да направите пурички. Помнете, че ако сложите сместа в хладилника, може да не се охлади достатъчно. Веднъж, щом извадите тавата от фризера, трябва да изстържете цялата смес, иначе сладоледът ще започне да се топи.

Тепаняки сладолед на улицата

Малко хора в България знаят какво е тепаняки сладолед – това е едновременно чудесно и ужасяващо. Ако купите количка и оборудване и просто застанете някъде, очаквайки хората автоматично да започнат да се тълпят около Вас, това просто може да не се случи. Може би някой ще дойде от чисто любопитство, но в крайна сметка е добре да се снабдите с хубава табела със снимки на тепаняки сладолед. В най-добрия случай, направете модел от пластмаса, който да поставите върху количката, за да знаят клиентите какво ще получат.

Мястото, което изберете за продажба, трябва да има достъп до вода и електричество. За плодовете и основата е добре да имате хладилна чанта или малък хладилник. Не забравяйте за шатра или широк чадър – директната слънчева светлина не е препоръчителна, затова пък вечерно време е идеално за приготвяне на тепаняки сладолед – тогава туристите се връщат от плажа, въздухът е влажен и тежък, а след вечеря на всеки му се иска нещо сладко и запомнящо се.

Ако нямате никакъв опит в сферата на продажбите, първоначално може да Ви смути настоятелното взиране на клиентите. Това може да се окаже пагубно и разсейващо за един майстор на сладолед. Хората просто искат да видят самото приготвяне, критични са и Вие усещате това. Хубаво е да имате малко повече подготовка – да се научите как да движите шпатулите, каква сила да използвате при навиването и как да се изолирате от напрегнатото внимание, което неминуемо ще съпътства приготвянето на тепаняки сладоледа. Помолете приятелите си да играят ролята на клиенти – по-добре е да получите критика от тях и да се поучите в началото, отколкото да сгрешите и да се паникьосате в реални условия.

Бизнесът с тепаняки сладолед е бизнес като всеки друг – иска определено вложение и отношение, сравнително нов е и непознат, но има огромен потенциал и шанс бързо да пусне корени у нас.