Избор на ледогенератор за заведение / ресторант

Избор на ледогенератор – професионален

В статията се предоставя полезна информация относно избора на ледогенератор за заведение / ресторант.

Ледогенераторът е уред, който се използва в заведенията за хранене, включително и в ресторантите, както  за сервиране на определени ястия, така и за охлаждане на шампанско и напитки.

За получаване на лед се използват ледогенератори с различен принцип на работа и капацитет в зависимост от приложението на леда и необходимостта от него. Това определя и избора на такъв уред.

872214

Какъв лед се произвежда ?

Спецификата на ледогенератора се определя от вида лед, който произвежда. За охлаждане на напитки в заведенията се използват различни видове кубичен (или формован) лед. В ресторантите обикновено има ледогегенератори с различен капацитет за кубчета лед.

 • Кубчетата с тегло 10-30 грама имат леко пирамидална форма, ръбовете им са скосени, така че лесно падат от формата.
 • Малките парчета лед с тази форма с тегло 5-7 грама лесно се разтварят. Затова този лед се нарича още “бърз”.
 • Ледът тип „чаша“ има голяма повърхност поради цилиндрична вдлъбнатина във формата. „Чашите“ се образуват чрез замразяване на лед около охладени пръчки, които се потапят или напръскват с вода.
 • Ледът може да бъде и с други форми като конус, пирамиди и т.н.
 • Натрошен лед се използва и за охлаждане на напитки.

Как работи този уред?

Най-често кубчетата лед в машината стават по същия принцип, който се използва за замразяване на вода в тава в хладилник в дома. Тук принципът е очевиден: за да се получи лед, трябва да се излее вода във формата и да се постави тавата в хладилната камера. Когато водата замръзне, се вади тавата и се отделят готовите ледени кубчета.

Разликата между ледогенератора и тази домашна технология е в автоматизацията на процеса на пълнене с вода и извличане на кубчета лед.

Ледогенераторът изисква електрически, водопроводни и канализационни връзки, за да работи. Общият принцип при всички уреди за лед е един и същ – водата се излива във формата, където замръзва, след което матрицата се нагрява, образуваните кубчета се размразяват и падат в бункера, след което цикълът се повтаря.

325 1020

Принципът на работа на ледогенератора за заведение / ресторант е важен при избора.

На първо място, трябва да се обърне внимание на принципа на работа на уреда, който има различни разходи на ток, вода и ниво на шума. Има 2 основни модела устройства, които могат да се изберат.

 • с въздушно охлаждане

Ледогенераторът с въздушно охлаждане работи като вентилатор или охладител. Въздухът преминава през кондензатора през вентилационните отвори.

Предимствата на тези модели са, че са много по-евтини от машините с воден кондензатор. Те харчат много по-малко вода и се считат за доста икономични. Особеността на технологията е, че изисква много място за движение на въздуха. На уреда винаги периодично се прочистват филтрите, в противен случай устройството ще прегрее и ще вдигне ненужен шум.

 • с водно охлаждане

Принципът на работа на такъв генератор е с две водопроводни тръби. Първата служи за производство на лед и стига до специално отделение. Втората минава покрай кондензатора и служи за отстраняване на хладилния агент.

Техниката от този вид не зависи от температурата на околната среда. Друг плюс е ниската консумация на енергия. За разлика от предишния модел, този работи доста тихо. Но пък консумира голямо количество вода, съответно и разходите ще бъдат големи.

Производителност – задължителен пареметър при избора.

Мястото, където ще се използва ледогенераторът, зависи от това колко лед е нужен. Обемът варира от няколко килограма до няколко тона. Ако вашето заведение има голям поток от клиенти, обърнете внимание на модели с висока производителност. Обикновено тези ледогенератори имат голяма камера или бункер за съхранение на неизползвания продукт. За малък бар, ледогенераторът може да е с малка производителност.

Наличие на воден филтър – съществен момент при избора на уреда.

Голяма част от неизправностите на ледогенератора зависят от чистотата и качеството на водата. Тежки елементи, минерали и различни примеси се натрупват във вътрешността на устройството с течение на времето и нарушават работата му. Веществата във водата могат да повлияят на миризмата и вкуса на получения лед. По този начин влошават работата на оборудването. Предимствата на филтъра са безспорни:

 • Елементи, разтворени във вода, като хлор, влошават вкуса на леда. Филтърът ще пречисти качествено водата от вредни минерали и примеси.
 • Замърсяващите минерали се натрупват вътре и намаляват мощността на работа. Филтрирането помага да работи устройството с пълна сила.
 • Замърсяванията могат да разрушат компресора и уплътнението. В резултат на това се стига до сериозни повреди и високи разходи за ремонт. Филтърът пречи да има задръствания и стабилизира работата на уреда.

Филтрите за вода могат да бъдат с различни размери, в зависимост от марката и мощността на продукта.

Трябва да се обърне внимание при избора на ледогенератор на допълнителните аксесоари.

 • Дозаторите са задължителни, ако устройството не работи автономно. Те са два вида: настолни и подови.
 • Дистанционен кондензатор. Ако генераторът е твърде шумен и звукът дразни посетителите, дистанционният кондензатор ще снижи шума.
 • Лъжичка. Този аксесоар гарантира събирането на лед за посетителите с чист инструмент.

Практически важни съвети за избор на професионален ледогенератор.

Специалистите препоръчват да действате по следната схема:

 • Необходимо е да се реши къде и как ще се използва устройството. Най-често ледът е необходим за напитки и охлаждане на храни.
 • След това трябва да изберете оптималния размер устройство.
 • Спирате се на уред с водно или въздушно охлаждане. Първият тип значително ще намали шума и е подходящ дори за места с горещ климат или високи вътрешни температури. Вторият пести пари от сметките за вода.

Богата гама уреди можете да намерите : Тук