Какви са изискванията към оборудването в заведенията

Какви са изискванията към оборудването в заведенията

Има ли изисквания към професионалното кухненско оборудване и какви са изискванията към оборудването в кухнята на едно заведение или ресторант ?

Статията дава точни отговори на много въпроси в тази насока. И все пак имайте предвид че следната статия е с информативна насоченост, не претендира за цялостност и не може да замени консултация със специалист по темата.

Кухнята в заведението за хранене е сложна структура, където всичко трябва да бъде правилно подбрано, разположено възможно най-удобно и ергономично. С една дума – да няма нищо излишно. А това налага определени изисквания към оборудването.

Функции на конкретното професионална кухненско оборудване.

Нека започнем с един пример. Едно малко кафене или бар ще се нуждае от бар плот с кафемелачка, миксер, вграден хладилник, сокоизстисквачка, блендер, ледогенератор и кухненски робот. Но това не е необходимо в този вид за ресторант, който предлага азиатска кухня.  Изводът е ясен – цялостното оборудване е нужно да отговаря на концепцията на заведението. В противен случай не е функционално и може да доведе до проблеми в технологичния процес.

Условия на работа на оборудването.

Обикновено кухнята е влажна и гореща. Следователно качеството на материалите и сглобяването на оборудването оказват значително влияние върху работата. Да, качеството и изработката имат важна роля и по тази причина е добре да се внимава. Евтините уреди и мебели често са с лошо качество. Налагат се чести ремонти, които определено водят да непредвидени разходи на пари.

Проверен производител.

Препоръчително е да се закупи оборудване за професионални кухни само от доказани производители или официални дилъри, които продават една или две марки. Разбира се, че има различни видове марки, но е добре да се направи предварително проучване за тях. Не само по отношение на цените, но и на техническите параметри, гаранцията и дали има осигурен сервиз. Последното е много важно за всяко заведение за работата му.

Винаги трябва да има поне две избрани марки на продукти за избор.

Употребявано и ново оборудване.

Много собственици на заведения за хранене или на цехове за производство на закуски, хляб и др. са стъписани от високите цени на оборудването, което им е нужно. Те не разполагат с необходимия бюджет и по тази причина се спират на оборудване втора ръка. Така те лесно откриват своя обект. Но….това крие огромни рискове. При използваното оборудване е налице износване и то може да е морално остаряло. Тоест, да не отговаря на новите технологии, което има пряк ефект върху приготвените продукти. Ремонтите са не просто скъпи, но и чести, което може да доведе до намаляване на приходите и отдръпване на клиентите. Правилно е да се заложи на ново професионално оборудване.

Освен това има и друга възможност – за отдаване под наем при сключване на дългосрочни договори с доставчици на продукти или франчайз.

Например, може да се наемат маркови хладилници от производители на напитки или кафе машини от водещи марки кафе, при условие за закупуване на определен обем от суровините им на месец.

Но тук трябва много внимателни и задълбочено да се проучат условията на такъв лизинг. Понякога е по-изгодно да се купи ново оборудване от производител, отколкото да се работи с устройства, които постоянно искат ремонти и в същото време да се купуват продукти на завишена цена. Винаги е добре да се вземе най-правилното решение от финансова гледна точка.

И накрая – важно обобщение, което се налага от всичко изложено до тук.

Цената на оборудването за откриване на ресторант или кафе директно зависи от това какви ястия ще се предлагат на бъдещите клиенти. Колкото по-сложно е то, толкова по-скъпо излизат ремонта и поддръжката. А и това налага провеждане на специално обучение на персонала как да работи със закупеното оборудване. Неправилната му експлоатация ще провокира чести ремонти и грешки в работата. А това оказва влияние на крайния продукт. Изводът е ясен – професионалното кухненско оборудване  трябва да е съобразено с конкретните задачи. По тази причина не е нужно да се купува всичко наведнъж. Има неща, които може да се наложи да се закупят по-късно, когато има бюджет и необходимост от тях.

Имайте предвид – следната статия е с информативна насоченост, не претендира за цялостност и не може да замени консултация със специалист. Цялата информация описана в тази тема не може да се тълкува като съвет или препоръка. Ако ви е нужна информация по темата се консултирайте със специалист.