скара

Избор на скара – електрическа, на газ или на въглища

Разнообразието от съществуващи заведения за обществено хранене поставя пред тях задачата да привлекат повече клиенти. Например, ако ресторантът има открита площ, тогава организирането на зона за барбекю може да се счита за интересен вариант.

Печенето на скара е един от най-популярните и често срещани методи за готвене. Ястията, приготвени при високи температури, имат специален аромат. Скарите са универсално професионално оборудване, което се използва не само за печене на месо, риба или зеленчуци, но и за приготвяне на палачинки, бъркани яйца или препечен хляб. Изборът на определен вид скара за заведение за хранене, в частност ресторант, зависи от броя на клиентите, предложеното меню, спецификата на уреда, марката и цената.

Избор на професионални скари според повърхността им.

Електрическа скара

В зависимост от това дали продуктът е в контакт с нагревателната повърхност или не, скарите се делят на: безконтактни и контактни скари.

  • Безконтактни скари

Основната им цел е приготвяне на ястия с топено сирене, риба и месо: върху храната се образува златистокафява коричка. Съвременните скари от този тип са най-често камери, затворени от три страни. Те позволяват да се регулира височината на скарата спрямо нагревателния елемент. При по-сложни устройства за регулиране на степента на нагряване и времето за готвене, цялата горна част с нагревателни елементи плавно се издига и пада.

Цели пилета (или други продукти) се поставят на шишчета, които се въртят около оста си и по този начин се зачервява бързо от всички страни.

 

Така придобиват хрупкава златиста коричка.

  • Контактни скари

Контактните скари се класифицират според: повърхности за пържене; източника на енергия – ел. ток, дърва, газ и др. При тях храната е в пряк контакт с нагорещената повърхност, която може да е гладка или набраздена. Благодарение на температурата на нагряване до 300 ºС, продуктът (месо, риба или зеленчуци) директно се пече на повърхността, без да се използват допълнителни съдове. Повърхността може да бъде също и от чугун (има по-висок топлинен капацитет; загрява по-дълго, но също така разпределя топлината по-равномерно) или стомана (по-евтина, по-лесна за почистване и, ако се използва правилно, не е по-лоша от чугуна).

Различни видове можете да намерите тук : Скари и плочи за печене

Източникът на енергия също е определящ при избора на скара за ресторанта.

Според ориентацията на заведението и неговото местоположение се избира и модел скара с различен източник на захранване.

  • Професионална скара на ток – Едни от най-популярните видове скари са електрическите. Тези скари са свързани към електрическата мрежа. Става дума за компактно устройство с повдигната платформа, решетка и нагревателни елементи. Електрическите скари са лесни за използване: те се стартират и загряват бързо и са готови за използване при всякакви условия при наличие на електричество. Имат температура на нагряване 270 – 400С. Обработката на месо, риба, зеленчуци става за няколко минути.
  • Професионална скара на газ – Професионалната ресторантска газова скара е интелигентна инвестиция. Този формат на скара има редица предимства, които собствениците на ресторанти вече са оценили: бързо и лесно свързване, лекота на използване, практичност. Единственият нюанс, който трябва да се вземе предвид при закупуване на скара от този вид, е, че устройството не се нагрява до температура от +250, +300 градуса.
  • Професионалната скара на дървени въглища е устройство, което е доста предпочитано от ресторантьорите. Оказва се, че ястията на такава скара са популярни в цял свят и са търсени сред почитателите на здравословното хранене. Изборът на скара на дървени въглища е един от начините да направите вашето заведение по-търсено и да се откроите от конкуренцията. Всички съставки – от месо до зеленчуци – приготвени на дървени въглища, придобиват специален вкус, аромат и много приятен послевкус.

Скара на газ с вулканични камъни

Допълнителни параметри за избор на професионална скара.

Качеството на храната и престижът на ресторанта зависят от правилния избор на оборудване. Затова скарата трябва да отговаря на изискванията за професионална употреба, да има високи експлоатационни характеристики.

  • Производител

За ресторантьорския бизнес предпочитано решение са уредите на известни марки, които са потвърдили своето качество и издръжливост. По правило дизайнът на скарата е предназначен за многофункционална употреба.  Устройството трябва да е снабдено с допълнителни аксесоари – решетка за скара, шишове и др. Важно е да има гаранция и извънгаранционно обслужване при покупка.

  • Материал

Материалът трябва да е устойчив на износване, на високи температури и добре да  задържа топлината. По тази причина най-често се ползва при скарите топлоустойчива неръждаема стомана. Стените не трябва да са по-тънки от 3-5 мм. Предлагат се и чугунени скари.

  • Външен вид

В наши дни при производството на професионални скари се използват не само висококачествени, но и естетически атрактивни материали. Важно е да можете да готвите храна по различни начини – на повърхността за печене, на шишчета, на открит огън. Това разширява обхвата на менюто и мотивира клиентите да посетят отново ресторанта. Външният вид на скарите следва актуалните модните тенденции – лаконични линии, класически цветови решения.

 

В същото време е задължително повърхността за печене да е достатъчно просторна, с диаметър 120-150 см, за да обслужва голям брой клиенти.