ледогенератор

Ледогенератори – избор на професионален уред

В статията се предоставя полезна информация относно избора на ледогенератори за заведение / ресторант.

Ледогенераторът е уред, който се използва в заведенията за хранене, включително и в ресторантите, както за сервиране на определени ястия, така и за охлаждане на шампанско и напитки.

За получаване на лед се използват ледогенератори с различен принцип на работа и капацитет в зависимост от приложението на леда и необходимостта от него. Това определя и избора на такъв уред.

Какъв лед се произвежда?

Спецификата на ледогенератора се определя от вида лед, който произвежда. За охлаждане на напитки в заведенията се използват различни видове кубичен (или формован) лед. В ресторантите обикновено има ледогегенератори с различен капацитет за кубчета лед.

ледени кубчета, ледогенератори

 • Кубчетата с тегло 10-30 грама имат леко пирамидална форма, ръбовете им са скосени, така че лесно падат от формата.
 • Малките парчета лед с тази форма с тегло 5-7 грама лесно се разтварят. Затова този лед се нарича още “бърз”.
 • Ледът тип „чаша“ има голяма повърхност поради цилиндрична вдлъбнатина във формата. „Чашите“ се образуват чрез замразяване на лед около охладени пръчки, които се потапят или напръскват с вода.
 • Ледът може да бъде и с други форми като конус, пирамиди и т.н.
 • Натрошен лед се използва и за охлаждане на напитки.

Как работят тези уреди?

Най-често кубчетата лед в машината стават по същия принцип, който се използва за замразяване на вода в тава в хладилник в дома. Тук принципът е очевиден: за да се получи лед, трябва да се излее вода във формата и да се постави тавата в хладилната камера. Когато водата замръзне, се вади тавата и се отделят готовите ледени кубчета.

Разликата между професионалните ледогенератори и тази домашна технология е в автоматизацията на процеса на пълнене с вода и извличане на кубчета лед.

Ледогенераторът изисква електрически, водопроводни и канализационни връзки, за да работи. Общият принцип при всички уреди за лед е един и същ – водата се излива във формата, където замръзва, след което матрицата се нагрява, образуваните кубчета се размразяват и падат в бункера, след което цикълът се повтаря.

Принципът на работа на ледогенераторите

ледогенератори, устройство

На първо място, трябва да се обърне внимание на принципа на работа на уреда, който има различни разходи на ток, вода и ниво на шума. Има 2 основни модела устройства, които могат да се изберат.

 • с въздушно охлаждане

Ледогенераторът с въздушно охлаждане работи като вентилатор или охладител. Въздухът преминава през кондензатора през вентилационните отвори.

Предимствата на тези модели са, че са много по-евтини от машините с воден кондензатор. Те харчат много по-малко вода и се считат за доста икономични. Особеността на технологията е, че изисква много място за движение на въздуха. На уреда винаги периодично се прочистват филтрите, в противен случай устройството ще прегрее и ще вдигне ненужен шум.

 • с водно охлаждане

Принципът на работа на тези ледогенератори е, че те разполагат с две водопроводни тръби. Първата служи за производство на лед и стига до специално отделение. Втората минава покрай кондензатора и служи за отстраняване на хладилния агент.

Техниката от този вид не зависи от температурата на околната среда. Друг плюс е ниската консумация на енергия. За разлика от предишния модел, този работи доста тихо. Но пък консумира голямо количество вода, съответно и разходите ще бъдат големи.

Производителност – задължителен пареметър при избора

Мястото, където ще се използва ледогенераторът, зависи от това колко лед е нужен. Обемът варира от няколко килограма до няколко тона. Ако вашето заведение има голям поток от клиенти, обърнете внимание на модели с висока производителност. Обикновено тези ледогенератори имат голяма камера или бункер за съхранение на неизползвания продукт. За малък бар, ледогенераторът може да е с малка производителност.

Наличие на воден филтър – основна характеристика

Ледогенератор

Голяма част от неизправностите на ледогенератора зависят от чистотата и качеството на водата. Тежки елементи, минерали и различни примеси се натрупват във вътрешността на устройството с течение на времето и нарушават работата му. Веществата във водата могат да повлияят на миризмата и вкуса на получения лед. По този начин влошават работата на оборудването. Предимствата на филтъра са безспорни:

 • Елементи, разтворени във вода, като хлор, влошават вкуса на леда. Филтърът ще пречисти качествено водата от вредни минерали и примеси.
 • Замърсяващите минерали се натрупват вътре и намаляват мощността на работа. Филтрирането помага да работи устройството с пълна сила.
 • Замърсяванията могат да разрушат компресора и уплътнението. В резултат на това се стига до сериозни повреди и високи разходи за ремонт. Филтърът пречи да има задръствания и стабилизира работата на уреда.

Филтрите за вода могат да бъдат с различни размери, в зависимост от марката и мощността на продукта.

Трябва да се обърне внимание при избора на допълнителните аксесоари за ледогенератори.

 • Дозаторите са задължителни, ако устройството не работи автономно. Те са два вида: настолни и подови.
 • Дистанционен кондензатор. Ако генераторът е твърде шумен и звукът дразни посетителите, дистанционният кондензатор ще снижи шума.
 • Лъжичка. Този аксесоар гарантира събирането на лед за посетителите с чист инструмент.

Практически важни съвети за избор на професионални ледогенератори

Специалистите препоръчват да действате по следната схема:

 • Необходимо е да се реши къде и как ще се използва устройството. Най-често ледът е необходим за напитки и охлаждане на храни.
 • След това трябва да изберете оптималния размер устройство.
 • Спирате се на уред с водно или въздушно охлаждане. Първият тип значително ще намали шума и е подходящ дори за места с горещ климат или високи вътрешни температури. Вторият пести пари от сметките за вода.

Богата гама професионални ледогенератори можете да намерите : ТУК