машини за вакуумиране

Избор на машини за вакуумиране

Най-лесният начин да се запази храната за дълго време е да се постави в среда без въздух, където не се развиват микроорганизми. Това може да стане лесно с машини за вакуумиране.

На какво трябва да се обърне внимание, когато избирате това устройство за заведение / ресторант или за домашна употреба

Според принципа на работа машините за вакуумиране биват 3 основни вида.

Машина за вакуумиране и опаковане 200-700 мм 700 мм

  • Ръчни – те са малки и работят на батерии. Държат се в ръка по време на употреба. За такива устройства са необходими специални пликове с цип с възвратен клапан. Принцип на действие: въздухът се изпомпва през възвратния клапан в торбите. Ръчните опаковки могат да се използват у дома и в малки кафенета, барове.
  • Безкамерни – имат опростен дизайн и средна мощност и функционалност. Те са по-евтини и дори се наричат домакински, но могат да се ползват при работата в малки кафенета или бюфети. Принципът на действието им е прост: ръбът на торбата е захванат в устройството с капак, въздухът се изпомпва и торбата се запечатва. За безкамерни вакуумиращи машини се използват торби с гофрирана повърхност. Освен за съхранение на хранителни продукти, безкамерните уреди за вакуумиране могат да бъдат полезни и за други цели: опаковане на подправки, мляно кафе и други силно ароматни продукти.
  • Камерни – това са професионални устройства с голям размер с камера. С този вид уреди става вакуумиране на различните продукти за секунди в херметически затворени пликове. Те разполагат с регулируема мощност на засмукване. Работят по следния начин: въздухът се изпомпва не само от торбата, но и от цялата камера, което прави възможно вакуумирането на течни продукти. Трябва да се обърне внимание каква е всмукателната сила на модела камерни машини за вакуумиране – тя се измерва в барове. Такива уреди се използват в основно в ресторантите.

Мощност – съществен параметър при избора на машини за вакуумиране.

Важен параметър на вакуумиращата машина е мощността. От това зависи скоростта на изсмукване на въздуха, както и качеството на вакуума, като се вземат предвид размерите и формата на продукта в нея.

Ако за дома и малки заведения е подходящо устройство с мощност 120-180 W, за професионални нужди то трябва да бъде с мощност 350-650 W.

Ръчно или автоматизирано вакуумиране – обърнете внимание на това.

Повечето машини за вакуумиране са оборудвани с автоматичен и ръчен режим. Ръчният режим е полезен при вакуумиране на влажни храни или мариновано месо, така че сокът да не попадне на мястото, където ще бъде шевът. Автоматичният режим се задава и процесът протича бързо и качествено. Ако избирате автоматична машина за вакуумиране, то тя има своите предимства, но на по-висока цена.

Шев и дължина на заваръчната лента – те също са важни при избора на машини за вакуумиране на храна в ресторанта.

  • Шевът, използван за запечатване на плика или торбата, може да бъде единичен или двоен. Ако изберете вакуумна машина за опаковане на сухи продукти, като зърнени храни или подправки, тогава е достатъчен един шев. Ако ще опаковате храни, които отделят сок или ще правите заготовки за готвене в су вид, по-добре е да изберете устройство, което прави двоен шев.
  • Струва си да се обърне внимание и на дължината на лентата на устройството – от това зависи ширината на торбата или ролката, която може да се използва. Оптималната ширина при уред за дома е 25–30 см. Но за професионален уред за вакуумиране тя е до 40 см. а максималната дължина на запечатване е неограничена. Това влияе на производителността на тази машината.Машина за вакуумиране

За по-лесно използване повечето модели са оборудвани с вграден нож и специално вътрешно отделение за ролки. Режещата част е необходима, за да се среже равномерно ръба на торбата. Изисква се отделение за ролка, за да не попада прах и мръсотия.

Всички машини за вакуумиране в нашия сайт можете да откриете тук : https://profektakitchen.com/uredi-za-podgotovka/mashini-za-vakuumirane/

Правилната поддръжка на уреда предпазва от чести ремонти.

Необходимо е да се съхранява и използва машина за вакуумиране на сухо място – във влажна среда може да се събере конденз вътре в устройството и това да даде късо съединение или повреда на микросхемите.

Задължително периодично се премахва праха и мръсотията от устройството, така че те да не попаднат в торбата, за да не се получи замърсяване на храната.

Практически насоки.

  • За ресторант и кафене с 50-60 места може да се закупи еднокамерен вакуумен уред в настолен вариант с дължина на лентата 25-30. Така може да се съхраняват готови ястия и заготовки във вакуумни торби, както и се ползва при технологията су вид,
  • За по-големи производства се препоръчват по-мощни и ефективни подови модели с широка работна камера или двукамерни устройства с един подвижен капак.

И накрая… Не всички ресторантьори знаят, че машината за вакуумиране може да се използва за ускоряване на процеса на мариноване на месо и извличане на ароматни и хранителни оцветители.