тенденции в хорека 2021

Тенденции: Топ 10 на добрите практики в ресторантьорството през 2021

Тенденции в ХоРеКа бизнеса винаги има и те обикновено се проявяват именно по време на криза. Ако не вярвате, вижте 2021-а! Годината определено беше трудна, белязана от ограничителни мерки, предпазни средства, намален персонал и клиентела, загуби за бизнеса, изключително трудни моменти, безработица, дори фалити… Въпреки това ХоРеКа секторът по света и у нас остана жив! И не само успя да преодолее трудностите, но и да възприеме едни от най-модерните (основно дигитални) решения в бранша, за да улесни работата си и да предложи нови и атрактивни услуги на своите клиенти.

Какво се случи с ресторантьорството в България през 2021 г.?

Първоначално всички кафенета, а след това и останалите заведения постепенно се изпразниха, заради въведените от правителството ограничителни мерки. Скоро след това обаче ресторантьорите намериха няколко отлични решения, за да не хлопват врати, заради новите правила. Развиха се онлайн поръчките и доставките, появиха се дигитални менюта, QR кодове и още куп практични сайтове и мобилни приложения.

Но не само това! Съвременните технологии дадоха тласък на още много нововъведения, които оформиха някои интересни тенденции в ХоРеКа бизнеса през 2021 година. В следващите редове ще ви запознаем с 10-те най-успешни практики сред тях.

1. Интеграция на заведенията със софтуер за доставка на храна

Софтуер за проследяване на доставки
Мобилни приложения и софтуерни продукти за ресторанти и заведения предлагат не само онлайн поръчки, но и проследяване на доставката.

Доставката на храна от ресторант, пекарна или пицария е кред най-важните и актуални тенденции през последната година. Ето защо, ако планирате да инвестирате в заведение за хранене, тази опция е просто задължителна. Без нея ще бъде невъзможно да се конкурирате на вече гъмжащия от онлайн поръчки пазар.

Основната промяна в сектора е, че поръчките вече не се правят само по телефона, както беше доскоро. Не само ресторантите, но дори баничарници и сладкарници ползват таблети и лаптопи със специален софтуер за получаване на известията за поръчки. Софтуерната интеграция автоматично изпраща заявките до счетоводната система на заведението, като получава на едно място оперативните данни от всички останали обекти.

С автоматизацията на доставките освен това се контролират куриерите и се виждат приходите от направените поръчки за доставка.

“Милениумите” и Z поколението са приоритетна аудитория за всички онлайн доставки, защото именно те харчат голяма част от бюджета си за поръчка на готови ястия. И също така поставят най-високите изисквания: бързина, индивидуален подход и проследяване на целия процес на доставка.

За да задоволят нуждите на по-претенциозните клиенти, през 2021 г. у нас се появиха дори виртуални асистенти, които предлагат нови технически решения, опростяват процесите и позволяват заявките да се пускат дори в социалните мрежи.

2. Автоматизация и дигитализация

Намирането и задържането на персонал се превръща в един от основните проблеми на пазара на кетъринг. Поради това в света непрекъснато се развиват тенденции за автоматизация – все повече ресторантьори се обръщат към технологиите, за да оптимизират скоростта на обслужване и да спестят разходите за труд.

Роботиката се счита за един от най-ефективните методи за решаване на кадрови проблеми в бъдеще. Тук не става дума за замяна на хора с изкуствен интелект, а по-скоро за оптимизиране на работата на персонала в заведението за хранене.

Според данните на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ около 41% от местните заведения за бързо хранене използват системи за поръчки на таблети и настолни компютри, павилиони за самообслужване и автоматизирани програми за ресторанти. Всъщност, става дума за добър тренд, който е и по-безопасен по време на пандемия, защото свежда до минимум физическия контакт с обслужващия персонал.

3. Тенденции за многоканалност при хранителните услуги

Наблюдава се не само през изминалата, но също през последните няколко години в търговията на дребно. Беше възприета първо от Amazon, а след това и от повечето физически магазини и големи търговски обекти, които преминаха изцяло на онлайн продажби.

Многоканалността в общественото хранене също е комбинация от онлайн и офлайн продажби. Повечето офлайн заведения, които вече са приели това, ефективно използват ресурсите си за увеличаване на продажбите, като канят клиентите не само да посетят заведението, но и да поръчат храна у дома или да направят поръчка и сами да я вземат.

Българска кухня и ястия
Съвременни тенденции: Българската здравословна кухня влезе в онлайн менютата на големите ресторанти.

4. Ежедневен сегмент и здравословна храна

Любопитна тенденция е, че кризата през 2021 г. отвори пазарна ниша за малките и непретенциозни ресторантчета, които се фокусират върху прясно приготвената здравословна храна. Част от обектите дори нямат седящи места, но предлагат именно това, което липсваше на всички в карантината – топло меню и домашни гозби, сготвени на деня.

Основното предимство на този тип заведения е, че обслужват клиентите си бързо, защото не работят с обемите на големите и скъпи ресторанти. Порциите са по джоба на всеки, а обслужването е малко по-добро, отколкото във веригите за бързо хранене.

5. Използване на регионални напитки и ястия

Интересна и свежа е тази тенденция при ястията и напитките. Това е не само модерен феномен, но и творчески подход за намаляване на разходите. Цените на вносните продукти непрекъснато растат, ,а това води до активен редизайн на менюто. Също така обаче става причина за плавен преход от вносни към местни продукти, дори в премиум сегмента.

Бенефициенти в случая са всички – и местните фермери, и финансово притеснените от кризата заведения. Резултатът също е блестящ, защото на пазара вече има не само нови пивовари, но дори крафт ракии, уиски, джин и ликьори. Кой не би опитал от тях, било то и в разгара на пандемия?!

6. Акцент върху национална и регионална кухня

Сега е подходящият момент да отворите малки, семейни и задушевни ресторанти с вкусна храна. Поради конкуренцията и увеличените наеми, модните „дизайнерски“ ресторанти постепенно напускат пазара. Това беше тренд във време, когато инвеститорите все още можеха да плащат за това. Днес хората вече не са готови да поемат такива рискове.

През 2021 г. не само заведенията се обърнаха към местната кухня, за да оптимизират разходите си. Клиентите също се ориентираха към по-познатото и по-достъпно традиционно меню. Според някои анализатори ефектът е чисто психологически и е свързан със стремежа на хората да се обграждат с познати неща, тъй като те им дават сигурност в кризата.

7. Облачните услуги също са на мода

Става дума за съвременни тенденции за съхраняване на данните на компанията не на собствен сървър, а в облака набира все по-голяма скорост. Ресторантите искат пълен достъп до оперативни данни и анализи от всяка точка на света, вместо да бъдат зависими от едно работно място. Ако на Запад автоматизацията е преди всичко за увеличаване на скоростта и качеството на обслужване на клиенти, то нашите ресторантьори имат тези цели, но все още не са основните.

8. QR кодове

Нови тенденции: Плащане с QR код
Поръчките и плащанията с QR код са една от най-новите тенденции в българските заведения.

Любопитен факт е, че все повече ресторанти се отказват от използването на хартиени менюта, защото те разпространяват вируси и бактерии. А в разгара на пандемия това е крайно нежелателно. Менюто с QR код е удобно за използване, защото съдържа цялата необходима информация, от която се нуждае клиентът: меню, условия за доставка, история на ресторанта или данни за карта за лоялност.  

Най-голямото предимство на QR кода е, че не се нуждаете от допълнително оборудване. Достатъчно е да го отпечатате върху няколко стикера и да го разположите на масите в заведението. Клиентите ще го сканират и моментално ще получават достъп до менюто. Биха могли да поръчват дистанционно, без да общуват със сервитьора, а също така да платят и сметката си онлайн или с помощта на смартфон приложение.

Използвайки кода, може също да се създаде бележка в календара с промоция или събитие, което се организира в заведението за хранене.

9. Франчайз ресторанти

Тази тенденция е напълно разбираема през 2021 г. Начинаещите предприемачи се страхуват да рискуват със собствени проекти, затова залагат на вече разработени обекти или на признати марки. Данните от сектора показват, че през 2021 г. у нас са се появили повече франчайз ресторанти, кафенета и заведения за хранене, тъй като стартирането на стабилен бизнес в кризата е далеч по-примамливо с франчайз.

10. Агрегатори на доставчици

От фермера до масата – това е важните тенденции при хранителните услуги. Клиентите искат качествени местни продукти. Те се интересуват къде и как са отгледани, как са транспортирани и как всички те влияят върху околната среда. На фона на тези промени в поведението на потребителите се появиха пазари, които свързват фермерите и ресторантите.

 

Ако все още не сте се възползвали от добрите практики в ресторантьорството през 2021 г., не чакайте! Новата 2022-а вече е тук, а ние от Profekta Kitchen можем да ви помогнем в избора на професионално оборудване и още икономични решения за вашия бизнес.