kak da izberem podhodyasht induktsionen kotlon

Как да изберем подходящ индукционен котлон

Оборудването в една професионална кухня трябва да бъде на високо ниво, защото така не само храната ще бъде качествена, но и ще се спести време при приготвянето й, както и  по този начин ще се редуцира използването на ел. енергия.

В статията се предоставя полезна информация относно индукционните котлони, техните параметри и възможности за употреба като част от оборудването в професионалната кухня.

Индукция – какво означава това при готвенето?

Индукционното готвене е генериране на топлина чрез използване на действието на магнитите.  Това е технология, при която директно се загряват съдовете за готвене, увеличавайки се ефективността на процеса за приготвяне на храната и намалявайки количеството топлина, отделяно в околната среда.  Реално, при индукционния котлон или плот се загрява зоната под самия съд за готвене, а  около него тя остава студена. Създава се магнитно поле в индукционната зона, което магнетизира металния съд.

Индукционният котлон се състои от  система от електрически компоненти и голяма, тънка намотка от меден проводник, за да се създаде магнитно съпротивление в специални за тази цел индукционни съдове.  Това съпротивление генерира топлина в основата на съдовете за готвене, за разлика от системата за работа на традиционния котлон на ток. Не бива да се забравя, че има нужда от специални съдове при процеса на индукционно готвене. По тази причина те са изработени от материали с известно количество желязо в тях, като чугун, емайлиран чугун и неръждаема стомана.  Съдове от алуминий, мед и стъкло не са подходящи за индукционния котлон. Но ако вътре в основата им има магнитен слой, също ще вършат чудесна работа. Това са готварски съдове, изработени от феромагнитни материали (или поне дъното им).

Съвет – имайте предвид, че покупката на индукционен котлон за професионалната кухня винаги е свързана с покупка и на индукционни тенджери и тигани, които съответстват на размера на уреда.  Правилото за техния избор гласи: да не се използват съдове за готвене, които надвишават размера на котлона, в противен случай целият съд няма да се нагрява. Повърхността на индукционните котлони дава възможност да се ползват с тип котлони – индукционни. Индукционните котлони работят на принципа на електромагнитно поле.

В сферата на професионалните кухни индукционните котлони са предпочитано решение, защото те предоставят доста ползи.

Ето най-важните от тях:

  • Висока степен на безопасност при работа: при топлинна обработка на храните с тези уреди рязко е снижава риска от поява на изгаряне при неволно докосване в процеса на работа.
  • Намаляват риска от възникване на пожар: модерните индукционни котлони са със сензори, които възпрепятстват храната да се запали.
  • Прецизна температура при топлинна обработка: сензорите фиксират формата на съда, адаптирайки температурата според размерите му. А това определено рязко съкращава времето за готвене и храната е по здравословна при процеса на топлинната обработка.
  • Притежават висока степен на мощност: параметрите на един индукционен котлон са различни, но ако сравним неговата мощност с тази на обикновен електрически котлон, просто разликата е очевидна.
  • Имат ниско потребление на ел. енергия: става дума за енергоспестящи уреди, тоест, при употребата на индукционни котлони има икономия на консумираната на ел. енергия, което е в плюс за всяко заведение за хранене, защото снижава общите разходи.
  • При тях се реализира бързо и лесно почистване: това също не бива да се подценява, защото се намалява времето за почистване, както и разходите за различни почистващи препарати.

С една дума, индукционното готвене  е начин да се трансформира професионалната кухня в икономична насока.

Как се избира индукционен котлон за професионално оборудване на кухнята на едно заведение за хранене?

Ето няколко важни въпроса, които трябва да се зададат в този случай.

  • Колко мощен трябва да бъде индукционен обхват на този котлон? Ще свърши ли работа обикновена единица от 1800 вата или ще има нужда от нещо с по-голяма мощност?

Обикновено се предлагат както единични котлони, така и плотове, вариращи от 450 до 5000 вата.  Ако професионалната кухня е с голям капацитет за приготвяне на храна, то мощният мултииндукционен плот е добър избор.

  • За какво заведение за хранене ще служи индукционния котлон?

За стартиращи  ресторанти или малки заведения за хранене не се нужни големи и мощни индукционни плотове. Всичко зависи от капацитета на заведението, както и от вида на предлаганата храна.

  • Колко храна ще се приготвя на него наведнъж?

Ако се планира да се използва само един тиган или тенджера, вероятно е по-добре да се заложи за работа на 1 брой индукционен единичен котлон.  Ако обаче ще се приготвят големи количества храна в обемисти съдове, то е подходящ индукционен плот с по-голяма повърхност, така че да може да се сложат повече от съдовете за готвене наведнъж.  Индукционните плотове предоставят големи възможности за професионалните кухни и съответно цената им обикновено е по-висока в сравнение с другите типове плотове. Но въпреки първоначалния разход, сметката за електроенергия ще бъде значително по-ниска, тъй като тези плотове консумират по-малко от стъкло керамичните.

Фирма „Профекта Китчън“ предлага съвременни модели кухненски индукционни котлони, които са отлична опция за всеки готвач да се справи с кулинарните предизвикателства. Индукционният котлон и плот са универсална и незаменима единица за оборудването в професионална кухня. На тях е възможно да се извършват почти всички видове топлинна обработка на хранителните продукти. На сайта на „Профекта Китчън“ могат да се намерят професионални индукционни уреди с различен набор от функции. Това са модели за маса, опции на стойки, а някои от моделите могат да бъдат допълнени от фурна. Те се продават с гаранционна карта.

Индукционните котлони не бива да се забравя, че са най-удобното, икономично и безопасно оборудване сред богатото разнообразие от уреди за професионалната кухнята. Това е оборудване от ново поколение, което позволява да се опростят и ускорят процесите на готвене. Индукционните котлони наистина консумират значително по-малко електроенергия, многофункционални са,  с малка поддръжка и са удобни за използване.

Каталогът на онлайн магазина https://profektakitchen.com/  предлага модели индукционни готварски котлони от реномираните производители на професионално индукционно оборудване – Beckers, Stalgast,  лидери в производството на оборудване  за професионални кухни. Нашата селекция от индукционни котлони може да намерите тук.

Индукционните котлони наистина са подходящи за приготвяне на широка гама ястия и се различават по: броя на отоплителните зони; нивото на интензивност на нагряване; външен вид; вградените допълнителни функции. Някои от тях са с автоматично повърхностно охлаждане; защита срещу пренапрежения на тока; точна поддръжка на зададения температурен режим; идентификация на размера на съдовете.

Време е да заявите индукционен котлон за вашето заведение за хранене в онлайн магазина на „Профекта Китчън“. Отлично съотношение цена-качество и богат асортимент от професионално оборудване. Позвънете сега.

Ето и няколко вида индукционни котлони в нашия сайт :