kak da podberem podhodyashti vitrini vidove i osobenosti

Как да подберем подходящи витрини, видове и особености

Заведенията да обществено хранене и търговските обекти, предлагащи храни, не могат да съществуват без витрини. Имиджът им се създава от ръцете на професионалисти, които знаят, че правилното съхранение на продукти е особено важно. Причината е, че в 100% от случаите това привлича повече клиенти.

Витрини се използват не само в професионалните кухни на заведенията за хранене, но и в търговските обекти, които са на самообслужване. В тях можете да различите два от основните типове витрини – от отворен и от затворен тип.

При отворените витрини достъпът до продуктите е напълно свободен, дори витрината да е затворена от стъклени връти. При затворените витрини продуктите във витрината от страната на купувача са покрити с прозрачно стъкло и достъпът до тях е възможен само от страна на продавача. 

Витрините и тяхното устройство

Повечето модели имат метална рамка, която служи за носеща конструкция. Външната облицовка обикновено е изработена от пластмаса, композити или прахово боядисани стоманени листове с алуминиеви профилни корнизи. Вътрешната част е от неръждаема стомана или алуминий. Предната част на витрините е от стъкло или формован поликарбонат, като също е подсилена в рамка от лек метал.

Хладилните и топлите витрини са важни за съхранението на продукти и разнообразни готови храни (пица, сладкиши и др.). Според конструктивните и климатичните характеристики се разграничават:

 • Хладилни витрини за съхранение на пресни продукти или такива с дълъг срок на годност
 • Топли витрини за съхранение и показване на готови ястия

От дизайнерска гледна точка витрините биват настолни и на пода. Настолните модели са подходящи за монтаж на маси и бар плота. Те са доста компактни и затова е препоръчително да се използват в кафенета и барове. В големите ресторанти се избират витрини за пода. Те са идеални за големи заведения и супермаркети с просторни помещения.

Витрини - топли

Топли витрини – особености и приложение

Различават се помежду си по марката на производителя, размерите и модела. Допълнителна характеристика е вътрешният им обем, т.е. пространството, в което ще се съхраняват или показват различните продукти и храни.

Такава витрина се произвежда с топлоустойчиво органично стъкло, неръждаема боядисана или хромирана стомана, пластмаса и плексиглас. Тавите са изработени от неръждаема стомана. Витринното стъкло може да е с извити или правоъгълни форми.

Съществуват модели и с няколко нива – те са оборудвани с метални или стъклени рафтове, които могат да бъдат статични, но и да се въртят. Този тип кухненско оборудване трябва да има осветление и механизъм за термостатичен контрол.

Абсолютно всички топли витрини са оборудвани с нагревателни елементи. Те се намират под работната камера. Чрез тръбни електрически нагреватели, както и термостат, се извършва равномерно разпределение и поддържане на работните температури (+30 – + 90C) вътре в камерата.

В последните години производителите предлагат модели с допълнителни функции. Те позволяват, например, вътре в камерата да се монтира монитор, показващ температурата, допълнителни осветителни и вентилационни системи, декоративни вложки с осветление, плъзгащи се врати на отделенията, наклонени рафтове и др.

Има моменти, когато професионалното оборудване може да се повреди. Основните повреди при топлите витрини са следните:

 • Неработещ нагревателния елемент, който може да е изгорял/ повреден (необходимо е да се подмени резервната част с нова);
 • Повреда на термостата (заменя се компонента с нов);
 • Задейства се защита от претоварване (необходимо е да се премахнат двете защити и да се подменят повредените компоненти);
 • Некачествен контакт на нагревателния елемент с електрозахранването (трябва да се инспектира връзката).
 • Липса на осветление вътре – може да се дължи на изгоряла лампа, на повреден захранващ кабел (трябва да бъде сменен).

Витрини - за охлаждане

Хладилни витрини – характеристики 

Правилно подбраното хладилно оборудване може да умножи обема на продажбите на стоки както в малки търговски обекти, така и в големи супермаркети. А заведенията за хранене качествено да съхраняват своите продукти.

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при избора на тази категория хладилно оборудване. Съвременните хладилни витрини могат да бъдат разделени на две основни категории – универсални и специализирани.

 • Универсалните хладилни витрини са подходящи за съхранение и излагане на хранителни продукти, продавани/ предлагани в заведения за обществено хранене и търговски обекти.
 • Специализираните хладилни витрини са предназначени за съхранение само на определени видове стоки.

Основната разлика между двете категории е начинът на зареждане на стоката, нейното показване, температурата. Важен момент е правилното определяне на необходимия режим на охлаждане на стоките. Има витрини с динамичен и статичен принцип на охлаждане:

 • При динамично охлаждане подаването на студен въздух се осъществява с помощта на специален вентилатор, който разпределя студените въздушни потоци във витрината.
 • При статичното охлаждане въздухът се разпределя равномерно в цялата територия на витрината. Различните категории храни предполагат определени температурни условия на съхранение.

За малки търговски обекти и големи супермаркети се изисква хладилно оборудване с различни температурни условия и капацитет. Температурният режим на хладилната витрина може да бъде среднотемпературен или нискотемпературен.

Оборудването със средна температура е предназначено за съхранение на незамразени храни. Тази категория включва, например, колбаси, готови салати, млечни продукти, полуфабрикати. Нискотемпературните модели са за съхранение на замразени продукти – месо, риба, морски дарове.

Хладилните витрини могат да бъдат или вградени, или с външни хладилни агрегати.

Витрини - правилен избор

Избирайки хладилна витрина, трябва да се вземат предвид размерите на кухнята или търговските площи и спецификата на обекта. Важно е правилно да се определи местоположението на хладилното оборудване. В малки пространства витрините се монтират до стената, но при големи са подходящи “островните” модели, които се монтират в центъра на помещението.

Спецификите на хранителните продукти оказват също роля при избора на модел на хладилна витрина. За съхранение на замразени продукти витрините от затворен тип са идеални, а за излагане на пресни продукти или такива, които не изискват предварително замразяване, са за предпочитане отворените

Още малко съвети от нас 

Към закупуването на оборудване за ресторанти и столове, кафенета и барове, както и за други заведения за обществено хранене, трябва да се подхожда сериозно.

Без съмнение оборудването, мебелите и всички уреди в професионалната кухня е нужно да отговарят на определени изисквания:

 • устойчивост на корозия
 • трайност
 • надеждност
 • безопасност при работа

Така ще получите значителни ползи от подобна инвестиция, която ще се изплати по-бързо и в същото време ще издържи много дълго.

По всички въпроси относно избора на подходящи витрини за вашия обект можете да се обръщате към професионалните консултанти в уебсайта profektakitchen.com. Онлайн магазинът на фирма „Профекта Кичън“ ООД гарантира високо качество на предлаганите стоки дори при големи натоварвания. Тук винаги ще намерите оптималното решение за вашия бизнес.