kak da izberem podhodyashta skara za zavedenie za hranene

Как да изберем подходяща скара за заведение за хранене

Ароматът на прясно запечено месо или риба на скара е толкова съблазнителен, че никой не може да му устои… Почти всяко популярно заведение за хранене съдържа няколко елемента в менюто си с надпис „скара“. Дали посетителите харесват тези ястия или не, зависи до голяма степен от характеристиките на оборудването, на което са приготвени.

Скарата за един ресторант е част от професионалното му оборудване, което позволява да се приготвят голям брой ястия едновременно,  тя е надежден и лесен уред за поддръжка. Менюто на скара е актуална тенденция в ресторантьорския бизнес, така че е невъзможно да се надцени ролята на скарата в професионална кухня.

Скарата, по принцип, не е задължителен елемент от оборудването за заведения за хранене, но приготвените на нея ястия имат специален вкус и аромат, така че все повече ресторанти се снабдяват с този уред за готвене. В зависимост от начина на приготвянето на продуктите  на скара, има безконтактни и контактни видове. Първият включва конвекционно третиране, което осигурява автоматична или полуавтоматична термична обработка на храната. Контактната скара се счита за традиционна, тя  е с решетка или тигани със специални прорези.

Доста ресторанти и заведения за бързо хранене са оборудвани със скари, които се използват не само за приготвяне на месо, но и на зеленчуци, на риба, на яйца… Но когато се избира скара за конкретно заведение, то има редица фактори, които трябва да се вземат предвид, включително размер, мощност, функционалност и т.н.  Въпреки че много видове скари могат да постигнат един и същ краен резултат, то внимателния избор на най-добрия вариант за конкретните нужди може да помогне на ресторанта да повиши производителността си, да намали разходите си за комунални услуги и, разбира се, да създаде страхотни изживявания за клиента с изкушаващи предложения от менюто.

И преди да продължим, кой мислите, че е изобретил скарата?

Ако се върнем много години назад, вероятно с откриването на огъня се е появил и прототипът на скарата на въглища. Но в по-познатия вариант се смята, че е дело на Леонардо да Винчи, който е бил не само художник и автор на причудливи устройства, но и се е занимавал активно с кулинария. Той започва като помощник-готвач в една от гостилниците във Флоренция, а след известно време със Сандро Ботичели открива  собствено заведение. Но и американците са с претенция, че са откривателите на този незаменим уред. Смята се, че първата скара за ресторантите и за дома, се появява през 1951 г. в предградията на Чикаго, САЩ. Оказва се, че тя е измислена от обикновен заварчик на име Джордж Стивън, който е бил голям фен на барбекюто.

Но ако говорим за скари за професионални кухни, ето кои фактори трябва да се преценят при избора им:

  • Мощност

За професионалната кухня са нужни мощни уреди, за да се загряват добре повърхностите. Това е важно, за да може месото да се запечата  и да не се изсуши.

За малки заведения за хранене е възможно да се ползва модел среден клас. Експертите в кухнята са наясно, че мощната скара е важна, за да не спада температурата при печене Минимум скарата трябва да е 2000 вата и дори още по-мощна. Професионалистите предпочитат оборудване с автоматично регулиране на горната плоча.

  • Дизайн и материали

Загряващата основа на една скара е от незалепваща повърхност, която трябва да се поддържа ежедневно. Основите на професионалните скари са неръждаема стомана, за да са с дълъг експлоатационен живот. Въпреки това, се предлагат и скари с хромирана горна решетка, която определено е лесна за почистване. Останалите части са от специална твърда и термоустойчива пластмаса.

  • Функционалност

Професионалните скари всъщност са с основна  функционалност като тези от обикновеното домакинство: по-точно казано, при тях трябва да се регулира внимателно  температурата при печене. За целта има термостат. Но те могат да имат и допълнителни функции.

Предлагат се скари с по-голям размер, плотът им е разделен на две зони за готвене – едната за деликатни храни като яйца и зеленчуци, а другата половина – за по-плътни меса и замразени продукти.

  • Работна площ

Определено моделите скари имат различна работна площ. Това също влияе на цената им. Тези, които са с голяма площ, естествено са удобни са заведения тип „Скара-бира“, защото се натоварват максимално.

Скарите за професионална кухня са няколко вида:

  • На ток: с тях се готви лесно и бързо. Има различни модели, като някои пекат от двете страни. Тоест, храната ще стане 2 пъти по-бързо. Съответно това е доста по-удобен вариант, защото месото, рибата или зеленчуците не се обръщат. Някои модели се разтварят и така се ползват двете повърхности за печене, но само от едната страна. Електрическите скари са отворени и затворени, а това означава, че при първия вид топлината се разсейва, което забавя печенето на храната, а затвореният модел – обратно по-бързо термично се приготвят продуктите.
  • На газ: те е разполагат с горелки, които са разположени под решетката. Газовите скари вдигат температурата по-бързо от електрическия модел, тоест, те са високоефективни. Скарата се запалва бързо, за 5-10 минути, така че не е нужно да се поддържа в работно състояние през цялото време, ако не е необходимо. Вграденият термометър позволява точно да се регулира и задава необходимата температура. Газовата скара за ресторанти има нисък разход на енергия, но инсталацията й изисква отделни разрешителни. В допълнение, газовото оборудване налага редовна поддръжка, зареждане с пропанови бутилки и се отделя  неприятна миризма по време на готвене. От друга страна, интензивността на нагряване в скарата от този вид е много по-лесна за регулиране, отколкото при аналозите, които работят с помощта на топлината на въглища или лава камък. Недостатък на газовата скара е рискът от пожар, който може да причини доста вреди на заведението за хранене. Популярни марки газови скари са Weber и Napoleon..
  • На въглища: кой не харесва ресторант тип барбекю? Това означава, че този вид скари са предназначени за открито, те доста димят, но пък качеството на приготвената на тях храна е възхитително, ако е спазена цялата технология правилно. Съществуват два основни вида скари на дървени въглища: с капак и без капак. Тези с капак са по-многофункционални устройства. Благодарение на затворения капак в могат да се използват три метода на готвене: директен, косвен и комбиниран.
  • На лава камък: скарите от този тип са предназначени за професионално оборудване на кухнята. Топлината в тях се създава от нажежения до червено камък лава, който се нагрява с газ и има забележителна способност да абсорбира мазнините. След готвене камъкът може да бъде заменен с нов или измит в съдомиялната машина. Такива скари са подходящи както за готвене на открито, така и за готвене на закрито.

Фирма „Профекта Китчън“ е от водещите в България по отношение на разнообразието от скари за професионалната кухня. На сайта https://profektakitchen.com/, в категорията  „Топлинна обработка“, секции „Скари и плочи за печене“  и „Градински грилове, барбекю и опушватели“ има богат избор на уреди. Особено атрактивна е Скарата на газ с вулканични камъни, на водещи в бранша производители CombiSteel, Stilfer, Stalgast, която е комбинирано устройство с широки възможности за приложение в професионалната кухня.

Вижте и : https://profektakitchen.com/izbor-na-skara-za-pechene-za-zavedenie-restorant/

Собствениците на ресторанти могат да избират няколко модела контактни грилове, например, на марката Stalgast, който е с гофрирани чугунени плочи, регулиране на температурата до 300 ° C. Електрическите скари от същата марка също са добро решение за заведенията за хранене. А Стъкло-керамичната плоча, марка Sirman, е истинско бижу в професионалното оборудване. Комбинацията от конструкция от неръждаема стомана с керамични стъклени повърхности за готвене Ceran® гарантира приготвянето на изключително вкусна и здравословна храна.

Разнообразието от модели е голямо и човек може да се обърка.  Той трудно може да прецени кой уред е най-подходящ за неговото заведение за хранене. Избирайки скара, не трябва да се преследва ниска цена и ограничена функционалност. За правилен избор една професионална консултация с  „Профекта Китчън“ ООД е чудесна безплатна възможност за всеки ресторантьор.

Така ще имате практичен уред с гаранция и дълъг експлоатационен срок.

Нашите скари може да разгледате тук.