kak da podberem podhodyashti rabotni masi za profesionalnata kuhnya

Как да подберем подходящи работни маси за професионалната кухня

Трудно е да си представим модерната кухня на едно заведение за обществено хранене без използването на специално неутрално оборудване. То включва елементи от интериора на професионалната кухня, които спомагат:

  • Да се организира производството по най-удобния начин за кухненските работници;
  • Да се използва оптимално и полезно всеки сантиметър от наличното свободно пространство, особено ако е ограничено.

В тази статия ще говорим за това какъв вид работни маси са  необходими в професионалната кухня. Те имат широк спектър на приложение – от рязане на различни продукти до завършване на подреждането на прибори за приготвяне на ястия за сервиране. Без значение какво високотехнологично оборудване е включено в процеса на готвене, работните маси остават важно и необходимо кухненско оборудване.

Обикновено те са изработени от неръждаема стомана. Кухненските маси от неръждаема стомана с профил 18 често се наричат ​​бюджетни работни маси или икономични, тъй като неръждаемата стомана  е по-тънка и по-евтина от другите видове. Но в зависимост от това, за което е планирана да се използва, моделът маса може да се окаже подходящ! Тези кухненски работни маси са чудесни за приготвяне на сандвичи или салати, сортиране на посуда или просто за използване като общо работно пространство! Те са по-податливи на вдлъбнатини и замърсявания.

Масите за кухнята с профил на стоманата 16 са отлично решение за професионалистите, търсещи както качество, така и достъпност.

Тип 304 е един от най-често срещаните видове неръждаема стомана, използван за кухненски работни маси, поради високата си устойчивост на корозия и ръжда. Със своето ниско съдържание на въглерод и високи нива на хром и никел, този вид неръждаема стомана е с превъзходна издръжливост. Също така е лесно да се хигиенизира, което я прави идеален вариант за натоварени кухни.

Неръждаемата стомана тип 430 е по-нисък клас стомана, която съдържа хром и желязо, което я прави по-малко устойчива на корозия от неръждаема стомана тип 304, но въпреки това е идеална за среди с лека податливост на корозия. Масите от такава стомана служат за основни задачи като приготвяне на плодове и зеленчуци, смесване на съставки и насипване и плейтване на ястия.

След като бъдат закупени масите се сглобяват на място в съответствие с проекта за устройство на кухнята и се монтират стабилно на пода. Различните опции за дизайн ви позволяват оптимален избор на работна маса по отношение на цената и размера. Всяка маса от неръждаема стомана е лесна за поддръжка и издръжлива при експлоатация. Плотът от неръждаема стомана лесно се чисти и дезинфекцира. А неговата рамка, в зависимост от модела, може да бъде изработена от неръждаема стомана или поцинкован метален ъгъл.

Каква е основната роля на работните маси в кухненското помещение на заведението за хранене?

Тяхната основна задача е да помогнат на персонала в кухнята да обработи получените за преработка продукти, да създадат място за съхранение на готовите ястия, както и да бъдат удобни за поставяне на тях на цялото необходимо оборудване. Тези зони са основното работно пространство за онези готвачи, които се занимават с първична обработка и подготовка на съставките за готвене. В тази връзка се разграничават маси за измиване на зеленчуци, за събиране на отпадъци, за приготвяне на салати и пица както и хладилни, и замразяващи маси.

Те могат да са монтирани към стената или да са островни. Често в близост до масите може да има удобни стелажи за съхранение и сушене на инвентара. Също и рафтове за по-лесно организиране на наличното пространство в кухнята.

Преди да се направи окончателен списък на вида и броя работни маси за кухненското оборудване, нужни за закупуване,  собственикът на заведението за хранене трябва да си отговори на няколко въпроса: първо, колко маси и за какво му трябват и второ, колко пари е готов да похарчи за тази цел.

В зависимост от отговорите на тези въпроси, той е нужно да потърси или бюджетни модели с ограничен срок на годност и по-ниска цена или веднага да закупи по-скъпи опции, ако е сигурен, че работата в заведението ще спори и те ще бъдат подложени на голямо натоварване по време на работния процес. Във всеки случай, когато взема решение, той трябва да е наясно, че евтиното оборудване с ниска цена ще служи средно 2-3 години, след което трябва да бъде заменено с ново, тоест, отново ще трябва да похарчи пари за подобни маси. Висококачественото оборудване може да изпълнява функциите си до десет години и през цялото това време ще е не само удобно, но и ще улеснява работата на кухненския персонал.

Един от най-важните критерии, на който трябва да се обърне внимание, когато се избират работни маси, е качеството на материала, от който са направени. Както в началото отбелязахме, неръждаемата стомана  е чудесен материал, който се ползва дълго време в професионалната кухня.

Ето 4 лесни стъпки за закупуване на работна маса от неръждаема стомана

  • Решете къде ще се намира масата в помещението. Измерете колко място има на разположение, за да я поставите. Задължително трябва да измерите дължината (отляво надясно), ширината (от вас до стената) и височината. Стандартната височина на работния плот е 850 мм. Но ако не е достатъчно, можете да търсите маса до 900 мм.
  • Определете функционалността. Масата за храна може да бъде оборудвана с долни рафтове от 1 до 2.
  • Проверете дали е възможно да закачите рафт на стената близо до масата за удобство по време на работния процес.
  • Преди да поръчате, трябва да проверите дали има отзад или отстрани проводници, водопроводни и канализационни тръби. Ако са налични, тогава трябва да осигурите правилното разположение на краката на масата.

Намирането на подходящите работни маси за вашия бизнес е ключово за ефективността на кухнята. Те се предлагат в десетки размери с разнообразни опции, включително долни рафтове. Могат да имат квадратни или заоблени ъгли, за да отговорят практически на всяка нужда.

Фирма „Профекта Кичън“ ООД предлага работни маси в секцията „Неутрално оборудване“ в своя електронен магазин маси за професионалната кухня марка Abterm с разнообразни  спецификации. Те са различни като размели, могат да бъдат с и без долен плот. Например, Работна маса без долен плот, ширина 500мм, Abterm е от хром-никелова стомана, материал 1.4301, плот с дебелина 40мм, каширан с водоустойчив шпертплат с пластмасови регулируеми на височина крака. Този модел на сайта, както и всички останали, имат различни вариации като размери. За да се избере работната маса, която ви трябва, е необходимо да се направи точно замерване спрямо зоната на монтажа на масата, но ако изпитвате затруднения, консултантите в онлайн магазина https://profektakitchen.com могат да помогнат с добри съвети по всяко време.