kak da si napravim skrezhina slushy i kak da izberem pravilnoto oborudvane

Как да си направим Скрежина (Slushy) и как да изберем правилното оборудване

Ако имате бизнес и искате да го развиете с нещо свежо, студено и запомнящо се, пробвайте със скрежина. Оцветен течен лед с аромат и захар, който е подходящ за всяко време на годината. Можете да го продавате в кафенета, ресторанти, кино театри или направо на улицата. Не е нито сок, нито сладолед. Скрежината определено ще привлече вниманието на клиентите.

Скрежина

Ако искате да си направите скрежина у дома, ще останете разочаровани, защото в това се крие чарът и предизвикателството на ледената напитка. Тя не може да бъде пресъздадена в домашни условия, по простата причина, че методът на изстудяване стои в основата на създаването ѝ. В интернет ще намерите много трикове как да направите нещо подобно на скрежина (като домашната машина за захарен памук) и тези рецепти действително работят, но не и в смисъла на продукт за масова консумация. Затова и се нуждаете от машина подобна на тази тук.

Ако все пак сте решени да си направите скрежина у дома и да се сдобиете с бегла представа какво представлява, ето три лесни начина:

  1. Във фризера – разтворете една чаша захар в четири чаши вода, докато не остане следа от кристалчетата. Вместо водата, можете да използвате газирано, плодов сок, шоколадово мляко и дори кафе. Добавете към сместа сладкарска боя, както и аромат по избор. Можете да добавите сметана или лимонов сок. Изсипете сместа в йенска тенджера и покрийте с целофан. Сложете я във фризера за няколко часа, като разбърквате на всеки половин час. След три часа скрежината е напълно готова.
  2. С блендер – разтворете една чаша захар в две чаши вода. Добавете концентрат, оцветител или плодове. Изсипете всичко в блендер и добавете две чаши лед, а след това включете на висока скорост. След минути ще имате свежа, ледена скрежина. Не слагайте твърде много лед в блендера наведнъж.
  3. Машина за сладолед – разтворете чаша захар в четири чаши вода, добавете сладкарска боя и концентрат с вкус, а след това изсипете течността в машина за сладолед. След около двадесет минути изключете машината и извадете скрежината от контейнера.

Ако остане скрежина, не я връщайте обратно във фризера, а я сложете в хладилника. Там няма да се разтопи. Специалистите съветват винаги да опитвате вкуса и консистенцията на течността за скрежина, преди да започнете да я изстудявате. Алтернатива на тези три варианта е да вземете бутилка с любимата си напитка и да я сложите във фризера за два часа. След това добре разтръскайте и изсипете в подходяща чаша – сега имате „ленива“ скрежина.

Машина за скрежина

Уредите за приготвяне на скрежина не са универсални – използват се по предназначение, което ограничава възможностите Ви да ги приложите в друга сфера. Затова пък имате няколко опции каква точно машина да вземете – нова или стара, на лизинг или под наем, с един или два/три контейнера. Имайте предвид, че определени компании правят персонализирани машини, като основата е една и съща, но лостът за дозатора и рекламния банер могат да бъдат променени. В този ред на мисли, добре е да сте наясно още в началото дали Вашата машина за скрежина ще се използва директно от клиентите или ще стои някъде скрита. Ако е второто, задължително сложете рекламни табели и включете скрежината като опция в менюто си.

Зареждане на машината

Всеки собственик на машина я зарежда по различен начин. Някои предпочитат да излеят течността и тогава да включат бутоните – обикновено са три: един за мощността, един за барабана и трети за изстудяването. Други собственици първо включват машината, а после изсипват течността. Нещо подобно се случва със смесването на сиропа и водата. Не е важно дали едното предхожда другото, а да са равни количества.

Когато купувате концентрат за скрежина, ще забележите че всеки вкус има различни пропорции. В случай, че не искате да сбъркате мерките, можете да използвате за мерило същата туба, в която се е съхранявал концентратът, т.е. ако съотношението е 5:1, напълнете тубата с вода пет пъти. Концентратът може да бъде и прахообразен, което означава, че трябва добре да го разтворите. Помогнете си с голяма бъркалка или миксер. Характерното за машините за скрежина е, че трябва да се пълнят наново, когато течността в тях падне наполовина, така че е добре да се снабдите с голям самостоятелен контейнер, в който имате вече разреден концентрат.

След като заредите контейнерите и стартирате процеса на изстудяване, това ще отнеме средно между 15 и 45 минути. Причината за бавното изстудяване е, че в течността има твърде много захар и голямо количество концентрат. Напрежението на машината също влияе на бързината на изстудяване. Ако количеството на захарта е по-малко, водата ще започне да се събира и превръща в бучки лед и скрежината няма да е така гладка и приятна. На практика, тя е като киша. На вкус е сладка, мека, а кристалчетата лед се топят в устата и карат човек да иска още и още. В сравнение със сладоледа, скрежината се топи по-бавно, което я прави идеално решение за горещото време.

Напитки за възрастни

Ако твърдо сте решили да заложите на този метод на изстудяване на напитки, някои машини за скрежина имат допълнителни опции. Например, ако искате да направите скрежина от коктейл, в който се съдържа алкохол. Той също има високо съдържание на захар, но тук приготвянето му не е просто смесване на вода с концентрат. Една от рецептите за коктейл скрежина включва бутилка охладено розе (750 мл.), 4 чаши накълцани ягоди, ¼ чаша водка, 2 лъжици прясно изцеден лимонов сок и 8 чаши лед, които могат да бъдат заменени с вода. Всичко това се минава през блендер и се изсипва в машината. Друг вариант за приготвяне на алкохолна скрежина е да направите база само със сок, да я пуснете през машината и след като я сипете в чаша, тогава да добавите алкохола.

Замразеното кафе също влиза в листата от скрежина за възрастни. Рано сутрин, когато времето е облачно, а въздухът – задушен, няма нищо по-прекрасно от чаша изстудено кафе, смесено с фина каша от снежни кристали и аромат на лешник, мента, какао или каквото още се сетите. Специфичното при замразеното кафе и сродните му напитки е, че някои рецепти използват мляко. То придава дълбочина и млечност на кафето, но ще трябва да почистваше машината всеки ден. Можете да пробвате да изстудите още лимонада, кока-кола, маргарита, горещ шоколад, капучино и други. Всъщност, компанията Кока-кола вече има линия от скрежина с популярната напитка в разфсовки от 330 мл., но те все още не се предлагат в България.

С машина за скрежина можете да правите и мек сладолед. Не всеки модел ще се справи, а и има специални прахообразни смеси, създадени специално за случая. Освен това, за разлика от стандартната машини за сладолед, тази за скрежина избутва сладоледа много по-бавно, а това значително ще затрудни работния процес.

Почистване и поддръжка

Двете най-важни неща за една машина са тя да е поставена на стабилно място и да се почиства редовно. Машините за скрежина са доста шумни и, за да работят правилно, е необходима равна повърхност, в най-добрият случай – плоча, поставена върху дървени летвички, за да се отнемат по този начин вибрациите от мотора. Почистването може да е всеки ден или всяка седмица. Колкото по-внимателно почиствате дюзите и ваничките с остатъчна течност, толкова по-добър вкус ще има скрежината. Добрата поддръжка също така удължава живота на машината. На пазара се предлагат комплекти за автоматично пълнене на контейнерите, за да спестите време и средства.