striyt fuud

Стрийт фууд или изкуството да приготвяш храна на улицата

Всяка храна, която можете да купите и хапнете на крак, се смята за стрийт фууд. Можете да я видите на подвижни колички, витрини, будки. Храната варира според региона, дори имената са различни – в София купувате принцеса с кайма, но в Бургас ще намерите само странджанки. Според статистиката, всеки ден повече от два милиарда души консумират стрийт фууд. Вие може да сте сред тях.

Традицията на стрийт фууд датира още от древността – когато хората са били толкова бедни, че не са могли да си позволят пещ у дома, но са изкарвали достатъчно за купичка пилешка супа и хляб. Постепенно стрийт фууд се разпространява из целия свят, ала първите документи за неговата легализация се появяват едва в началото на 16 век. Днес стрийт фууд има не само лятно време по панаири и пазари, а целогодишно и на разнообразни обществени места.

Ако искате да започнете свой бизнес с бързо хранене, направете проучване на пазара. Има ниши, които не изискват нито големи вложения, нито дори висши готварски умения. Например, стрийт барбекю. Винаги има клиенти за хубава скара, било то нашенска или чужда. Нужно Ви е легнало или открито барбекю, най-добре с капак, метални и бамбукови шишове, голям нож за месо, щипци, шпатула, дъска, ванички и четка. Има три основни вида барбекю – на газ, с електричество и на въглища. Клиентите, разбира се, ще предпочетат опушения, сладък аромат на въглищата. Можете да се снабдите допълнително с опушвач и термометър, заедно със сух спирт и разпалки. За вдъхновение може да разгледате нашите барбекюта на дървени въглища, газ, различни модели скари и плочи за печене, фритюрници, грилове за дюнери, както и да намерите голямо разнообразие от готварски принадлежности.

Царевицата и пуканките също не изискват големи умения. За варена царевица са Ви нужни голям казан с подсилени дръжки, газов котлон, щипки, сол и салфетки. Има два начина за приготвяне на варена царевица – със захар и лимонов сок или със сол за 10 мин. Царевицата може да е на кочани, може да е ронена – в чашка. Тогава вариациите за топинг са много – масло, кетчуп, пармезан, майонеза, шарена сол и др. За да привлечете внимание, излезте от рамките и предложете нестандартен топинг – смес от билки, подправки и сосове.

Машините за пуканки биват електрически и газови; професионални с витрина или без. Електрическите са изработени от алуминиева сплав и използват ниска консумация на ток, докато газовите са неръждаеми и имат двойно капсуловано дъно. Пукливата царевица е два вида – „пеперуда“ и „гъба“. Ако искате да изпъкнете сред конкуренцията, пробвайте с пуклив ориз, който е особено популярен в Азия. Грабващо окото е и китайското оръдие за пуканки – то е направено от ковано желязо, върти се върху открит огън и възпроизвежда мощни залпове от пуканки, които бързо привличат клиентела.

За плодовете и плодовите сокове също не са нужни кой знае какви умения. А фенове на здравословната храна винаги има. За плодови сокове са Ви необходими плодова сокоизтисквачка или цитрус преса. Може да е ръчна или с центрофуга; за цели или за нарязани плодове. Най-известни са фреш машините, които се ползваш във фреш баровете. Нужен Ви е и висок хладилник, както и кошници за плодове, за да продавате директно на потребителите. Освен сокове, можете да продавате смути – това е гъста напитка от плодове или зеленчуци, подобна на шейка. Трябва Ви само блендер или смути мейкър. Смути можете да направите буквално от всичко и да съчетаете плодове със зеленчуци.

Друг успешен малък бизнес е кафето. Клиентите сами го намират. Трябва Ви добро местоположение (офис сгради, например) и отлично кафе. Масовият потребител пие арабика, но ако искате клиентите Ви да продължат да се връщат, ще трябва да научите повече за робуста и либерика. А също и за различните видове напитки, количеството кафе спрямо количество пяна и т.н. Нужна Ви е професионална машина за кафе с поне 124 опции за кафе 🙂 – виенско, лате, капучино, американо. Желателно е да имате поне два вида захар, два вида сиропи и млека (особено за хора с лактозна непоносимост). Особено популярни станаха кафетата с картинки в пяната. Ако имате творчески заложби, може да пробвате да впечатлите клиентите си.

Лятно време заложете на бизнеса за сладолед. Можете както да го препродавате, така и да го правите пред очите на хората. Ако просто искате да търгувате с готов сладолед в опаковки, трябва Ви фризер и договор с един или няколко производители. Вложението не е голямо и разходите са минимални. Ако искате да минете една стъпка напред, трябва Ви професионална машина за крем сладолед с ръкохватки. Могат да са средноголеми или високи, обичайно имат две ванички за два вкуса и различни форми на дозатора за мек и твърд сладолед.

Още едно ниво нагоре е насипния твърд сладолед, като най-известен е италианският. Той се приготвя с органични продукти и има незабравим вкус. Нужна Ви е само витрина и поне десетина канти, за да започнете свой бизнес. Отрицателната страна е, че различните съставки в насипния сладолед имат нужда от различна температура на охлаждане. Ако обаче държите да задминете конкуренцията и да направите нещо наистина забележително, нужна Ви е количка за тайландски сладолед приготвен на тепаняки пред погледа на клиентите. Тя има кръгла, леко вдлъбната плоча, върху която се излива течен сладолед. Докато той се втвърдява, трябва да го смесите с шоколад, плодове и други добавки. Ползват се две остри шпатули, с които накрая ще направите сладоледени ролца. Плочата изстудява до -35С и Ви е нужна постоянно течаща вода. При нас може да намерите разнообразие от машини за сладолед, както и оборудване за тепаняки сладолед.

Алтернатива на сладоледа и плодовите сокове е скрежината. Ще я намерите с един, два или три дозатора. Сокът за скрежина се продава под формата на концентрат, който се разрежда със седем литра вода и се охлажда до -10С. Можете да използвате машината, за да правите фрапучино – кафе във формата на скрежина, което се приготвя от лед, сметана и сироп. В същия дух, не е нужно да измисляте някакъв нов вид стрийт фууд, за да блеснете пред конкуренцията. Вземете нещо познато и го направете по-добре. Като при сандвичите.

В основата имате хляб, салата и шунка, да речем. Студените сандвичи се правят с хляб, който се топи на езика, а препечените – с екстра кашкавал на конци. Дяволът е в детайлите. Ако искате да правите гофрети или катми, можете да пробвате с кондензирано мляко на кубчета и топка сладолед, смесен с шоколад, банан или горски плодове. Потопете горния ръб в мед и орехи, ако се наложи. Използвайте въображението си.

В случай, че искате да изследвате нови територии, запознайте се с кухнята на Япония, Китай, Тайланд, Южна Корея и Индия. Мидите и раците се пекат на улицата, панират се банани, предлагат се пържени понички със сладък черен боб, нудълс с варено яйце, кимчи, токбоки, чат масала, момо, суши, печен ориз в бананово листо и още много други.

В каквото и направление да се насочите, за да поставите временен търговски обект, Ви е нужно разрешение от съответната община (но не всяка община позволява). Второ, ако нямате още фирма, регистрирайте една в Агенция по вписвания. Нужна е и регистрация към БАБХ. Трето, ако сте решени сами да приготвяте храна, трябва Ви Система за самоконтрол и НАССР система, съгласувана със Закона за храните. Електричество, течаща вода и хладилник са минималните изисквания за всеки обект. Санитарен възел и склад можете да ползвате заедно с други търговци в близост. Не забравяйте за хигиената, задължителните ръкавици и защитен шлем. Горещите витрини и сладоледа изискват мрежички за коса.

Всяко начало е трудно, а на Вас предстои да срещнете много препятствия по пътя си. Затова започнете бизнеса си с нещо, което искрено обичате да правите и се обградете с помощници, които споделят любовта Ви към стрийт фууд-а. Не само ярките табели грабват вниманието – старанието на търговеца също не убягва на клиента.

В нашия онлайн магазин ще намерите всичко необходимо за Вашия стрийт фууд бизнес. Не се колебайте да разгледате нашата богата гама от продукти и ако имате въпроси да се свържете с нас.