kak se organizira byufet harakteristiki

Как се организира бюфет: характеристики

Как се организира бюфет – това е доста специфичен процес, който изисква специални умения.

Терминът бюфет има две значения в сферата на ресторантьорството.

В първия случай, бюфетите са популярен тип ресторанти в САЩ, както и на други места по света, където се предлагат най-разнообразни храни. Те обаче се различават от традиционните ресторанти, поради количеството храна, която трябва да приготвят, което е истинско предизвикателство. В резултат на това има някои разлики при отварянето на бюфет, за разлика от класически тип ресторант.

Какво е по-точно бюфет ресторант?

В него се предлага храна с фиксирана цена, а това позволява на клиентите да пълнят чиниите си и да ядат, колкото им харесва. Бюфетите също могат да бъдат наричани ресторанти “Всичко, което може да се изяде”. Повечето от тях са тематично организирани, например има бюфети, специализирани в предлагането на китайска или индийска храна. Някои от тях са директно свързани с хотели и този тип бюфет и са особено популярни в Лас Вегас или казината в други държави.

Но в случая първо трябва да се мисли за концепцията на един бюфет, както и за темата при храната. Така някои от тях са много по-печеливши от други.

Това реално са най-популярните видове бюфети тип ресторант:

 • Китайски: базират се на изключително разнообразни и различни рецепти от китайската кухня, които се използват и се отличават с добра гъвкавост при определяне на цената.
 • Индийски: те са част от индийската кухня, която дава опции да се консумира почти всичко на блок маса. Така лесно се обяснява тяхната актуалност и широко разпространение. Ползата от отварянето на индийски бюфет е, че някои индийски ястия са много засищащи, така че клиентите консумират по-малки порции, което пък увеличава печалбите.
 • Американски: става дума за популярни вериги ресторанти тип бюфети, предлагащи традиционни американски ястия. Например, пържени картофи, пържено пиле, пържола и печена пуйка. Бюфетите в американски стил са актуални сред бейби бумърите и по-възрастните хора.
 • Пица: тази концепция е отличен избор, защото има безкрайни комбинации, а пицата е много харесвана храна, което привлича клиентите. Освен това дава възможност да се сервират други ястия, като супи, тестени изделия и салати, за да се увеличи печалбата.
 • Суши: организирането на този вид бюфет е голямо предизвикателство, но ако се изпълни добре, то той става печеливш. И е изгоден  особено ако се сервират храни, различни от суши, например, други японски специалитети.

Храната  в ресторантите тип бюфети се сервира на общи дълги маси. Клиентите самостоятелно вземат порции в чинията си без да се ограничават..

Всичко, което се сервира на блок маса, се третира с голямо внимание. Това е специално изкуство, съчетаващо кулинарията и дизайна. Тук се създават огромен брой шедьоври от обикновени продукти. В края на краищата е необходимо да има достатъчно за всички клиенти.

Следва важно уточнение: ресторантите могат да бъдат тип бюфет, но в същото време класическия тип ресторанти също могат за определени поводи да предлагат бюфет. С една дума, тяхната организация трябва да се базира на богат опит. В крайна сметка не във всеки добър ресторант има специалисти по вкусни леки закуски, мини десерти и т.н., които са в  са в основата на бюфет маса. Доста често възниква въпросът дали е възможна професионална организация на бюфет в ресторант с национална кухня. Отговорът, разбира се, е ДА. В случая не става въпрос за спецификата на кухнята, всичко се решава от професионализма на готвачите на ресторанта.

Как да се организира бюфет?

Той че е необходим  при официални събития, като се прибягва до кетъринг услуги, когато е необходимо бързо да се нахранят голям брой гости. Презентации, пресконференции, семинари, форуми и други подобни събития често завършват с бюфет маса. Напоследък този формат стана популярен поради своята гъвкавост. Има сватбени приеми, моминско и ергенско парти, абитуриентски балове, тържества за рожден ден, които са с бюфет. Форматът е предпочитан при следните обстоятелства:

 • Консумацията на храна не трябва да пречи на комуникацията;
 • необходимо е да се приемат голям брой гости на малка площ;
 • провежда се голямо събитие с официален характер в повечето случаи;
 • организаторът разполага с ограничени финансови ресурси;
 • за консумация на сервираните на масите храни се отделят не повече от два часа.

Определено бюфетът е по-евтин вариант от организирането на банкет. Цената на студените храни е много по-ниска от топлите. Организаторът спестява от наемане на помещения – няма нужда от голямо пространство. Благодарение на цялостните кетъринг услуги, такова събитие може да се проведе дори извън самото заведение за хранене: в офис, в галерия, в конферентна зала, на открито, във фоайето на хотел.

Поради по-късото времетраене по време на хранене се икономисват и средства за обслужващ персонал. Обикновено един сервитьор обслужва 10 души. Той поддържа масите, маха празните чинии и зарежда с пълни и ненатрапчиво предлага напитки.

Организацията на бюфет маса може да бъде поръчана с доставка от ресторант или да се използва кетъринг. Кетъринг агенциите са професионално запознати с това как да организират бюфет, да изчислят менюто, да поддържат храната свежа.

Обикновено се използват маси над 90 см. Те се поставят в центъра на или до стената помещението, ако мероприятието е на закрито. Трябва да има достатъчно свободно място, за да могат гостите да се движат свободно. Масите са покрити с покривка. Всички  видове храна независимо дали са сладки или солени се сервират едновременно.

Чиниите за гостите, приборите, чашите и салфетките се поставят на отделна маса.  После всеки си избира от желаните ястия, слагат ги в чинията си и се отдръпва, за да не пречи на другите. Храната се консумира от гостите в изправено положение, но може да има в залата или на открито трябва да има няколко стола за удобство и релакс.

Изборът на ястия за бюфета се основава на определени критерии:

 • удобно порционно сервиране;
 • свеж вид на ястието;
 • красив дизайн;
 • разнообразни възможности за избор.

Прието е да се сервират студени гурме закуски за бюфет масата. Не е прието да има супи или яхнии с месо. За госта трябва да е удобно да вземе няколко малки порции храна, да ги сложи в чинията си и да се храни непринудено, поддържайки разговора. Това обикновено е храна за една или две хапки. Салатите се сервират в купички или чаши. Месните ястия са в мини разфасовки или са на бамбукови шишчета.

Специална категория храна са обемни теефектни ястия: например, пълнена риба, пуйка или пък красива пирамида от малки кюфтенца. Те се нарязват/ разделят на порции от сервитьор или готвач и се слагат лично в чинията на госта. В такива случаи много ефектно на масата изглеждат плодове и зеленчуци, които са оформени с карвинг инструменти. Те са истински кулинарни шедьоври и създават особена атмосфера и празничност.

Шоколадовият фонтан или фондю също може да бъде допълнителна екстра на масата и вид забавление.

Задължително се оформя отделно маса, където се сервират напитките: така нареченият коктейл бар. Там работи барман, който налива както алкохолни  питиета, така и безалкохолни. В същото време се предлага и вода, която е задължителна при организиране на бюфет. Напитките се наливат в чаши, но безалкохолните могат да са в малки бутилки. Сервитьорите могат да разнасят и подноси с питиета, например, чаши с шампанско и вино като любезно ги предлагат на гостите. За горещи напитки обикновено има съвсем отделна маса, на която е разположена кафе машина, термокана, кутии с чай, чай, пакетчета кафе, захар, сметана, парченца лимон.

Декорацията на масата зависи от концепцията и причината на събитието. За да се създаде празнична атмосфера, се приготвят цветни композиции в центъра на масите. По време на корпоративни събития при дизайна на ястия оригинално се разкрива фирмената идентичност чрез знаменца,  брандирани салфетки, покривки и др. Обикновено бюфетът се обслужва от сервитьори. Но ако броят на поканените не е повече от 10 човека, в тесен кръг е възможно самообслужване.

Бюфетът не означава задължително да има шоу програма. Но живата ненатрапчива музика като фон е много подходяща: тя ще създаде настроение и елегантно ще поддържа атмосферата.

Често пъти се организира при конференции и семинари бюфет за кафе пауза. Освен топли напитки и вода се предлагат лакомства, но не и  алкохол. Храната и напитките са планирани да стигнат за кратко време: обикновено 15-45 минути.

За да се стигне до организирането на бюфет трябва възложителят да избере предварително от менюто какво ще бъде подходящо. Уточнява се мястото, времетраенето, сервитьорските услуги, наема на мебели, посуда, декорацията… Всеки детайл е важен при бюфета и не бива да се подценява.

По този начин заявеният бюфет ще изглежда перфектно и ще бъде организиран навреме.

Доверете се на специалистите в бранша от Профекта Кичън!