vidove sladkarski posh i nakraynitsi savetite na opitnite sladkari

Видове сладкарски пош и накрайници : съветите на опитните сладкари

С оглед на голямото търсене, принадлежностите за сладкарство и пекарство изумяват със своя асортимент, но въпреки това ключовата позиция в тази категория стоки, дори и в наши дни, заема сладкарският пош. Това е водоустойчива торбичка с форма на конус, снабдена с всякакви накрайници. Едно от най-важните неща за създаването на вкусни шедьоври в ресторанта, сладкарницата или кафенето наистина е сладкарският пош.

Защо професионалната кухня не може без добър сладкарски пош?

Обяснението е просто – един сладкарски пош, когато е с подходящ накрайник дава възможност да се оформят шарки, букви, фини линии и грациозна декорация по различни хранителни повърхности. Сигурно сте консумирали подобни шедьоври на опитни сладкари. На пръв поглед изглежда, че ползването на такава торбичка е лесно, но се изисква голям майсторлък: като се напълни, при натискане от него излиза крем, глазура, шоколад или тесто.

Ето един пример: с малъл пош, да речем, с дължина 36 см, майсторът има възможност да украси цяла торта и да създаде сложен модел, като я държи с една ръка.

Сладкарските пошове, които се използват в професионалната кухня, са 2 вида:

  • За еднократните употреба

Те са доста предпочитани и възможно най-хигиенични при използване. Не е необходимо да се измиват след предишна употреба. Тоест, имат еднократно приложение. Много е удобно и спестява време при една динамична работа в професионалната кухня: просто се изхвърлят. Обикновено са направени от полиетилен или хартия. Полиетиленът може да бъде едно-, дву-, три- и четирислоен: броят на слоевете влияе върху плътността на торбичката и нейната пригодност за горещи или охладени продукти. Полиетиленовите сладкарски пошове могат да бъдат както гладки, така и с микрорелеф на външната повърхност, което добавя удобство при работата  на  майстора в кухнята. Сладкарските пошове за еднократна употреба се различават помежду си по плътност, измерена в микрони: колкото по-висок е индексът „микрон“ на поша, толкова по-високо е качеството. Изборът на  сладкарски пош по този критерий е много важен момент, който не бива да се пренебрегва.

Например, ако вземете такъв с най-висока плътност от 100 микрона и друг с ниска плътност, от 10-15 микрона, то първият вид са гладки, много здрави, не „шумолят“ на допир, а вторите съответно са много леки, „шумолещи“ и могат да се скъсат лесно. Те са по-евтини спрямо другите, които са с висока плътност. Но пък са чудесни за леки кремообразни продукти като фин млечен крем или шоколадова глазура. Особено удобно е топенето на шоколад в сладкарски пош за еднократна употреба, тоест той има повече от едно приложение в професионалната кухня.

Нещо повече, през прозрачната обвивка на поша се вижда ясно съдържанието вътре – това е много удобно, когато за създаване на една декорация се използват няколко сладкарски поша, които са пълни с различни кремове, глазури и т.н. Освен това самият пълнеж от сметана, например, за тортата или петифурите  може да се съхранява в хладилника точно в него.

  • За многократна употреба

Те са изработени от силикон, винил или текстил и могат да бъдат покрити с водоотблъскващо средство. Нека направим следното уточнение – обърнете внимание, че текстилните торбички без влагоустойчива импрегнация абсорбират миризми, бързо се намокрят и се почистват доста бавно. Непрозрачният материал е по-труден за идентифициране на съдържанието в тях. Плюсът на тези сладкарски пошове е, че те се ползват повече от 1 път и финансово са по-изгодни на пръв поглед. Но пък се хаби много вода и препарат за тяхното идеално измиване.  Най-често майсторите използват сладкарски пошове, които са от плат и силикон.

Памучните за многократна употреба сладкарски пошове са много издръжливи и надеждни, импрегнирани са с полиуретаново покритие, което улеснява работата. Те са подходящи за работа както с плътни, така и с тънки текстури. Издръжлив, практичен, лесен за почистване: това е характеристиката памучния пош.

Забележка. Ако не се полагат обаче добри грижи и не се измива много старателно след всяка употреба, този модел поема неприятни миризми, които трудно се отстраняват. Затова някои сладкари не искат да рискуват и предпочитат в работата си такива за еднократна употреба.

Силиконовите сладкарски пошове са с един голям плюс –  не абсорбират миризми и се почиства много лесно. Те са достатъчно гъвкави и издръжливи. Но имат един минус:  не са много удобни  да се държат дълго в ръце – пошът се „плъзга“ при продължителна работа. Именно този тип продукти са популярни сред професионалните готвачи. Единственото неудобство при използването на този тип торбички е необходимостта, че се сушат доста дълго време. Но пък могат да се използват неограничен брой пъти. Те са подходящи не само за украса на сладкарски изделия, но и за оформяне на различни тестени изделия като тарталети, еклери, бисквитки и др.

По принцип използването на сладкарски пош е доста лесна процедура, но повтаряме: изисква се голям опит и сръчност, за да се получи фантастичен краен резултат.

Как се използват накрайниците?

Нужно е торбичката да се напълни с необходимото съдържание с лъжица или шпатула, после да се натъпче малко. Трябва да се постави накрайника на определеното място. Малките пошове могат да се държат само с една ръка, но е по-добре по-големите да се прихванат с две ръце едновременно: едната, за по-надежден захват, а другата, за да се поддържа отдолу точно до накрайника. Натиска се сладкарския пош и започва да се създава нещо красиво като декоративен елемент! Чрез промяна на степента на натиск и приближаването му по-близо или по-далеч от работната повърхност, може да се промени дебелината и плътността на създадените шарки, букви, орнаменти. Също така в процеса на работата се сменя понякога и накрайника.

И така нека да обърнем сега внимание на него. Важно е да знаете, че когато избирате една или друга версия на сладкарски пош, трябва да обърнете внимание на начина на закрепване на накрайниците. Те могат да бъдат прикрепвани както отвътре, така и отвън: първият вид се счита за по-удобен.

Броят на накрайниците може да варира значително, но обикновено не надвишава 30. Ако е необходимо, могат да бъдат закупени отделно. Поради наличието на огромно разнообразие от накрайници, е възможно да се създадат различни и оригинални декорации. Обикновено съвременните сладкари използват следните видове накрайници:

  • За декорация във формата на венчелистче. С накрайника може да се създадат реалистични венчелистчета, вълнички и т.н.
  • За декорация под формата на лист. Благодарение на този накрайник се оформят различни листа от крем.
  • „Затворена звезда“. Това е накрайник за създаване на декорация с дълбока гофрировка – звезди, черупки, гофрирана граница и др.
  • „Отворена звезда“ дава опцията за фино набраздени декоративни елементи.

Но пък ето нещо любопитно: някои професионални сладкари предпочитат да работят със сладкарски пош без накрайник. В такива случаи е важен видът на среза на върха му. Гладкият срез служи за изработване на надписи и орнаменти, а веревният – за създаване на орнаменти с форма на бордюр. Струва си да се отбележи, че в сладкарската индустрия се изисква голямо количество инвентар: полезни са както сладкарските пошове без накрайници, така и такива с максимален набор от тях.

„Профекта България“ ООД доставя оборудване за професионалните кухни. Нейният асортимент има за цел да подчертае уникалността на уредите и оборудването и да го представи на клиентите по най-практичен начин. С него има възможност за приложение на иновативни технологии при производството на вкусна и здравословна храна. Секцията „Готварски принадлежности“ в онлайн магазина https://profektakitchen.com/ може да задоволи и най-придирчивия ресторантьор. Професионалистите на Профекта Кичън са винаги на разположение, ако е необходима неотложна консултация в сферата на ресторантьорския бизнес.