конвектомат фурна

Покупка и приложение на конвектомати за професионалната кухня

В последните години се забелязва нарастване на търсенето на конвектомати в определени пазарни сегменти. Търсенето им вече може да се опише с една дума – стабилно. Каква е причината за тази тенденция?

Конвектоматът като такъв вече е познат на почти всеки ресторантьор или готвач у нас и по света. Няма нужда да се обяснява защо е необходим и какви предимства предоставя. При проектирането на ново заведение за обществено хранене или при подмяна на остаряло оборудване във вече работещ обект, конвектоматът, със сигурност, трябва да  бъде в списъка за задължителни покупки, въпреки икономическата криза в страната. Изискванията към функционалността на такова високотехнологично устройство обаче нарастват от година на година.

Електрически конвектомат Gourmet 5T GN2/3 - 5 тави GN 2/3
Съвременните конвектомати са с дигитално управление и напълно автоматизирани.

Какви модели конвектомати се налагат на пазара?

Днес повечето производители залагат както на пускането на нови модели, така и работят върху подобряването на вече съществуващите устройства.  Според бюджета си всеки собственик на ресторант може да избере от най-простите инжекционни конвектомати до последния писък на най-новите устройства пазара в тази секция. Както дизайнът на линията, така и “пълнежът” на самите устройства са претърпели промяна. Това се отразява, разбира се, на във функционалността на конвектомата. Например сега готвачът има възможност да запази до 110 четиристепенни програми в устройството за запаметяване.

Линиите от най-високотехнологичните конвектомати изискват специален инструктаж преди работа с тях, за да може на 100 процента да се ползват всичките възможности. Промените в дизайна на продуктите, както и възможността за препрограмиране на устройства чрез USB порт наистина са изумителни. Дизайнът на много марки утвърдени продукт е актуализиран,  което е огромен плюс при закупуването на конвектомат за ресторант или кафене.

Всяка държава има свои собствени стандарти за качество, но повечето продуктови модели на производителите отговарят на тях.

Нов конвектомат или втора употреба?

Конвектоматът е значима финансова инвестиция. Но да не забравяме, че той реално заменя доста уреди в кухнята. Тоест, може да върши различни видове топлинна обработка. В този смисъл, оборудване от този тип „втора ръка“ не бива да се закупува. Дори по-изгодната цена, после може да излезе „солена“ на собственика, поради многото ремонти и честите спирания, които вадят до разваляне на храната или закъснели поръчки.

При ограничен бюджет може винаги да се закупи чисто нов конвектомат, който има по-малко мощност и по-малка работна камера. Това пък има и плюсове за професионалната кухня. Защо? В резултат на това, устройството създава по-ниско пиково натоварване на мрежите на ресторанта или кафенето, по-икономично е по отношение на консумацията на енергия и вода. В същото време високото ниво на функционалност и лекота на използване го прави много добър уред  за работа в кухнята, като основно или допълнително устройство. Наистина всеки професионалист  с такъв компактен формат ще може да работи ефикасно и ще се справи  с всяка задача.

Елетрически конвектомат Snack 4T странично отваряне - 4 тави 40х60
Компактните модели са чудесно решение за любителите на бързото хранене.

Фаст фууд и конвектомати

Забелязва се в последно време засилване на интереса към конвектоматите от заведенията за бързо хранене. Каква е причината за тази тенденция?

Мини конвектоматите са супер актуални за малките заведения за бързо хранене. Поради компактните си размери такива устройства заемат минимална работна площ в кухнята, могат да се поставят на всяка маса или на стойка. С ниска цена и размери, мини конвектоматите имат всички предимства на своите “големи братя”, което ги прави уникални, универсални и изключително достъпни.

Има и  други сегменти от пазара на хранителни услуги, които са перспективни от гледна точка на търсенето на конвектомати. Този тип оборудване наистина върви с бързи темпове напред и това е видимо от последните международни изложения на храни и оборудване, които се провеждат в различни страни по света.

Благодарение на иновациите, описани по-горе, този вид уреди с всяка година стават още по-удобни, практични, икономични и ергономични. Конвектоматите с цифрово управление и сензорен панел не са от фантастичен филм, а вече достойно служат на шеф готвачите в приготвянето на вкусни ястия.

Какви са предимствата на конвектомата в кухнята?

    • ЛЕСНИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ – Конвектоматите са проектирани с оглед на лекотата на използване
    • УНИВЕРСАЛНИ – Какво по-хубаво от уред който може да прави различни неща.
    • СПЕСТЯВАТ ПРОСТРАНСТВО – Поради факта че са универсални и своите компактни размери които някой от моделите имат, определено ще ви спестят място в кухнята.
    • УВЕЛИЧАВАТ ДОХОДА – Най-просто казано, качествената и скъпа храна готвена в конвектомат няма да изгуби от теглото си и ще ви донесе повече приходи в дългосрочен план.

 

Още по темата:

Как да изберем подходящ конвектомат – ползи и критерии за избор

Каква е разликата между конвектомат и фурна?

Конвектомати от Profekta Kitchen