kak da podberem podhodyashti vitrini vidove i osobenosti

Как да подберем подходящи витрини, видове и особености

Заведенията да обществено хранене и търговските обекти, предлагащи храни, не могат да съществуват без витрини. Имиджът им се създава от ръцете на професионалисти, които знаят, че правилното съхранение на продукти е особено важно. Така наистина се привличат повече клиенти. Хладилните и топлите витрините поддържат готовите ястия или съставки свежи, докато не бъдат сервирани или закупени. Оказва се, че моделите може да имат различен дизайн в зависимост от тяхното предназначение.

Витрини се използват не само в професионалните кухни на заведенията за хранене, но и в търговските обекти на самообслужване. Те позволяват на купувача самостоятелно да избере желаните стоки. В този случай достъпът до продуктите във витрината е напълно отворен или затворен от плъзгащи се и отварящи се с брава врати.

Ако продажбата на продукти се извършва чрез продавач, тогава продуктите във витрината от страната на купувача, са покрити с прозрачно стъкло и достъпът до тях е възможен само от неговата страна. Продуктите във витрините могат да бъдат подредени на  няколко нива. Те са такъв вид оборудване, без който не може да функционират правилно ресторанти от различни формати, столове, кафенета, барове, супермаркети, малки квартални бакалии, заведения за бързо хранене. Невъзможно е да си представим търговски обекти, специализирани в продажбата на сладкарски/ хлебни изделия без такова специфично оборудване.

Какво е устройството на витрините?

Метална рамка служи като носеща конструкция на повечето модели. Външната облицовка е изработена от пластмаса, композити или прахово боядисани стоманени листове с алуминиеви профилни корнизи, а вътрешната част е от неръждаема стомана или алуминий. Предната част на витрините е направена от стъкло или формован поликарбонат, като е  подсилена в рамка от лек метал.

Хладилните и топлите витрини са важни за съхранението на продукти и разнообразни готови храни (пица, сладкиши и др.). Според конструктивните и климатичните характеристики се разграничават:

  • Хладилни витрини, които се използват за съхранение на различни продукти, включително месо. Уредите са подходящи и за съхранение на продукти с дълъг срок на годност.
  • Топли витрини, които служат да съхранение показване на готови ястия.

От дизайнерска гледна точка биват: настолни и на пода. Настолните модели са подходящи за монтаж на маси и бар плота. Те са доста компактни и затова е препоръчително да се използват в кафенета и барове. В големите ресторанти се избират витрини за пода.  Те са идеални за големи заведения и супермаркети с просторни помещения.

Трябва да се има предвид, че в допълнение към универсалните модели, се произвеждат витрини за специфични категории хранителни продукти (например, с въртящи се рафтове).

Топли витрини – ето техните особености и приложение.

Този вид се различават помежду си по марката  производители, размерите и моделите. Независимо от това, всяка от тях се характеризира с обем за побиране на голям брой необходими ястия. Такава витрина се произвежда с топлоустойчиво органично стъкло, неръждаема боядисана или хромирана стомана, пластмаса и плексиглас. Тавите са изработени от неръждаема стомана. Витринното стъкло може да е с извити или правоъгълни форми. Има модели витрини с няколко нива; те са оборудвани с метални или стъклени рафтове. При някои от тях рафтовете се въртят. Този тип кухненско оборудване трябва да има осветление и механизъм за термостатичен контрол. Абсолютно всички топли  витрини са оборудвани с нагревателни елементи. Те се намират под работната камера. Чрез тръбни електрически нагреватели, както и термостат, се извършва равномерно разпределение и поддържане на работните температури (+30 – + 90C) вътре в камерата.

В последните години производителите на кухненско и търговско оборудване предлагат топли витрини с допълнителни функции. Това осигурява по-добро съхранение/ демонстриране на продуктите. И така, вътре в камерата може да се монтира монитор, показващ температурата, допълнителни осветителни и вентилационни системи, декоративни вложки с осветление, плъзгащи се врати на отделенията, наклонени рафтове и др.

Всички тези неща дават опции за дългосрочно съхранение на различни ястия в супермаркети, ресторанти, заведения за бързо хранене. Профилактиката е задължителна, за да може витрините да работят по-дълго време качествено. Има моменти, когато професионалното оборудване може да се повреди, като по този начин се спира производствения процес на заведението за обществено хранене. Основните повреди при топите витрини са следните:

  • Неработещ нагревателния елемент, който може да е изгорял/ повреден (необходимо е да се подмени резервната част с нова);
  • Повреда на термостата (заменя се компонента с нов);
  • Задейства се защита от претоварване (необходимо е да се премахнат двете защити и да се подменят повредените компоненти);
  • Некачествен контакт на нагревателния елемент с електрозахранването (трябва да се инспектира връзката).
  • Липса на осветление вътре – може да се дължи на изгоряла лампа, на повреден захранващ кабел (трябва да бъде сменен).

Хладилни витрини – характеристики и приложение.

Правилно подбраното хладилно оборудване може да умножи обема на продажбите на стоки както в малки търговски обекти, така и в големи супермаркети. А заведенията за хранене качествено да съхранява някои продукти.

Всяка хладилна витрина изпълнява редица функции, свързани не само със съхранението на продуктите, но и с демонстрацията им в някои случаи – например при сладолед и сладоледени торти.

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при избора на тази категория хладилно оборудване. Съвременните хладилни витрини могат да бъдат разделени на две основни категории – универсални и специализирани.

  • Първата категория е подходяща за съхранение и излагане на хранителни продукти, продавани/ предлагани в заведения за обществено хранене и търговски обекти.
  • Втората категория е предназначена за съхранение само на определени видове стоки. Основната разлика между двете категории хладилно оборудване е начинът на зареждане на стоката, нейното показване, температурата.

Важен момент е правилното определяне на необходимия режим на охлаждане на стоките. Има витрини с динамичен и статичен принцип на охлаждане:

– При динамично охлаждане, подаването на студен въздух се осъществява с помощта на специален вентилатор, който разпределя студените въздушни потоци във витрината.

– При статичното охлаждане  въздухът се разпределя равномерно в цялата територия на витрината. Различните категории храни предполагат определени температурни условия на съхранение.

За малки търговски обекти и големи супермаркети се изисква хладилно оборудване с различни температурни условия и капацитет. Температурният режим на хладилната витрина може да бъде среднотемпературен или нискотемпературен. Витрините със средна температура са предназначени за съхранение на незамразени храни. Тази категория  включва, например, колбаси, готови салати, млечни продукти, полуфабрикати. Нискотемпературните хладилни витрини са за съхранение на замразени продукти – месо, риба, морски дарове.

Хладилните витрини могат да бъдат или вградени, или с външни хладилни агрегати.

Избирайки хладилна витрина, трябва да се вземат предвид размерите на кухнята или търговските площи и спецификата на обекта. Важно е правилно да се определи местоположението на хладилното оборудване. В малки пространства витрините се монтират до стената, но при големи са подходящи островните. Такова оборудване се намира в центъра на помещението.

Спецификите на хранителните продукти оказват също роля при избора на модел на хладилна витрина. За съхранение на замразени продукти витрините от затворен тип са идеални, а за излагане на пресни продукти или такива, които не изискват предварително замразяване, са за предпочитане отворените

Качественото хладилно оборудване е изработено от неръждаема стомана, полиуретан и най-качествената пластмаса. Съвременните производители на хладилни витрини предлагат на своите клиенти не само широка гама от хладилно оборудване, но също така предоставят поддръжка след продажбата, дават фабрична гаранция за компонентите. Повредите обикновено са от същия тип като при топлите витрини, но са свързани най-често с факта, че витрината не охлажда и продуктите се развалят.

Можете да се консултирате по всички интересуващи ви въпроси относно избора на витрини на уебсайта https://profektakitchen.com/. Тук винаги ще намерите оптималното решение за вашия бизнес. Достатъчно е само да определите нуждата от конкретен модел витрина.

Към закупуването на оборудване за ресторанти и столове, кафенета и барове, както и за други заведения за обществено хранене, трябва да се подхожда  сериозно. В крайна сметка оборудването и всички видове устройства, както и мебелите, използвани в професионална кухня, е нужно да отговарят на определени изисквания: устойчивост на корозия, трайност, надеждност и безопасност при работа. Онлайн магазинът  на фирма „Профекта Кичън“ ООД гарантира високо качество на предлаганите стоки дори при големи натоварвания.

Така ще получите значителни ползи от подобна инвестиция, която ще се изплати по-бързо и в същото време ще издържи много дълго.