Blog Main Photos Profekta 976 × 381 px 10

Съвети за поддръжка на професионално кухненско оборудване

“Често срещани проблеми при ресторантското оборудване”

Има няколко причини, които могат да обяснят повредите при наличното професионално кухненско оборудване. Без значение колко добре се поддържа една система, то в даден момент се появява повреда и се налага ремонт. В статията представяме първите пет причини, поради които ресторантьорският бизнес изпитва проблеми при професионалното оборудване.

Въпреки че, със сигурност, можете да се опитате сами да поправите кухненското си оборудване, има някои проблеми, които просто изискват професионалист. Важно е да ползвате обаче фирми, които са специалисти в тази област.

Ето основните причини, поради които професионалното оборудване е с проблем и изисква ремонт.

1. Липса на редовна поддръжка

Със сигурност трябва да се прави винаги профилактика. Превантивната поддръжка не само удължава живота на вашето оборудване, но също така ви спестява пари в дългосрочен план чрез отстраняване на по-малки проблеми, преди те да станат по-големи, следователно по-скъпи.

Наличието на договор за сервизни  услуги е едно от най-умните неща, които можете да направите. Колкото по-безпроблемно работи оборудването ви, толкова по-малко прекъсвания ще има във вашето обслужване към клиентите. А и това е свързано със значително по-малко финансови загуби.

2. Проблем при фритюрника

От цялото оборудване в кухнята ви, може би, най-важно е да поддържате фритюрника си. Неизправният уред е една от най-честите причини за кухненски пожари. Почиствайте и поддържайте фритюрника си в съответствие със спецификациите на производителя. Така ще е в отлично работно състояние, докато техник не дойде за вашата текуща поддръжка, за да се увери, че няма други проблеми.

Трябва също така да проверявате фритюрника веднъж годишно, след като сте го имали в продължение на пет години. Това ще гарантира, че всичко работи както трябва и ще предотврати възможността от пожари или аварии.

3. Липса на почистване

Без значение каква кухня управлявате, ще се натрупа мазнина, ако не успеете да почистите правилно оборудването си, особено във вентилационния си отвор и канала. Трябва да наемете квалифициран техник, който да почиства вашето професионално оборудване поне веднъж на всеки шест месеца.

А и самият кухненски персонал също трябва да поддържа чиста външната страна на аспиратора, за да сведе до минимум натрупвания отвън. Това освен че има потенциален ефект върху работата на оборудването, не изглежда апетитно на външен вид.

4. Невъзможност за подмяна на части

Може да сте в крак с превантивната си поддръжка, но ако не сменяте износените части, тогава полагате само половината усилия. По-добре е да бъдете проактивни при подмяната на части, отколкото да чакате, докато се повреди даден уред. А това може да се случи в най-неподходящия момент – например при подготовка на сватбена вечеря.

5. Неправилна климатизация и вентилация

Ако  оставите дълго време без професионално почистване вашето оборудване, тогава можете да усетите натрупване на мазнини във вашата вентилационно-климатична система. Може да забележите, че това се превръща в проблем от начина, по който въздухът се усеща във вашата кухня и салона за гости.

Ако усетите, че в кухненското помещение става твърде горещо, вероятно имате проблем с вентилацията. В допълнение към прекомерната топлина, причиняваща прегряване и повреда на оборудването, прекалено горещата кухня може също да повлияе на качеството на храната, като по този начин има риск за здравето на клиентите в заведението. Следователно, от решаващо значение е да проверите дали не са налични проблеми с вентилационната и климатичната система, за да поддържате в определени температурни граници въздушния поток.

Вместо обобщение!

Повредата на оборудването в професионалната кухня причинява доста проблеми от различно естество. Не само можете да загубите част от своята печалба, защото кухнята ви не работи с пълна мощност, но и рискувате да разболеете клиентите си, като им сервирате храна, приготвена с неизправно оборудване. Освен това трябва да вложите допълнително финансови средства при подмяна на части, които иначе бихте могли да спестите с превантивна поддръжка. Наличието на сервизна поддръжка е всичко, от което се нуждаете, за да си спестите всички тези главоболия.