1581513737q u i Zrp9b3PMIy8 unsplash

Тънкости при избора на оборудване за кафенета и барове

Баровете и кафенетата са местата, където ежедневно се събират много хора. Собствениците на тези заведения дават всичко от себе си, за да осигурят на своите клиенти приятна и уютна обстановка, в която те могат да се насладят на сутрешното си кафе или вечерен аперитив. Оборудването на такъв вид обществени заведения е от голямо значение и зависи от неговия формат. Преди да отворите вашия бар или кафене, първо трябва да знаете от какви уреди и техника се нуждаете, защото в крайна сметка, само с правилния им избор, заведението ще работи за удоволствието на клиентите и ще генерира печалба. Ето защо ще ви запознаем с тънкостите, при избора на оборудване за кафенета и барове и ще ви дадем информация за устройствата и тяхното предназначение.

Каква е разликата между домашно и професионално оборудване

Основната философия на всеки бизнес е, че за да се правят пари са необходими сериозни инвестиции. Това означава, че ако искате да печелите добре, трябва да вложите средства в подходящо, професионално оборудване за вашето кафене или бар. Разбира се съществува много голяма разлика, между домашната кафемашина за еспресо и професионалната. Различен е и начинът на съхранение на продуктите и хладилниците, които се използват за това. Разлика има и между професионалната и домашната мивка, съдомиялната машина и други. Друг важен момент, свързан с цялото професионално оборудване, е сервизът. Въпреки издръжливостта, всеки уред, който е подложен на постоянна ежедневна експлоатация, изисква периодична поддръжка, почистване и ремонт.

Избор на оборудване за кафене

Преди да изберете оборудване за кафене, първо е необходимо да определите някои основни детайли, като:

 • Площта на заведението;
 • Броя на местата за посетители;
 • Максималното натоварване на кухненското оборудване;
 • Концепцията на заведението и други.

Така ще можете да пресметнете и до каква степен и в какви срокове, ще можете да възвърнете парите от направената инвестиция. Ако планирате да отворите кафене, препоръчително е да изберете оборудване, като вземете под внимание следните факти:

 1. Ако сте решили да отворите кафене, тогава инвестицията ви за кухненско оборудване ще бъдат сведена до минимум. Единственото, което ще ви бъде необходимо е висококачествена кафе машина (или дори няколко).
 2. При отварянето на кафене, тип заведение за бързо хранене, освен кафемашина, ще ви е необходимо и оборудване за приготвянето на различни ястия и десерти, като палачинки, гофрети, сандвичи, сладолед и други. За целта ще се нуждаете от някои уреди, като гофретници, тигани, фритюрници, скари и други.
 3. За оборудването на кафене-пицария са необходими фурни за пица, както и машина за месене на тесто, уред за пресяване за брашно , тестоделител,  конвекторна фурна, хладилни маси и други.
 4. Откриването на бистро се отличава, с необходимостта от закупуването на разпределителна линия, оборудвана с хладилен плот, уред за затопляне на храна, хладилна витрина и нагревателна маса .

Откриването на кафене предполага, наред с всички основни уреди и закупуването на търговско и офис оборудване, мебели и осветителни тела за салона с посетители, чаши за кафе, прибори и подложки за хранене и други. 

Избор на оборудване за бар

Основната разлика при заведенията от този формат е акцентът върху приготвянето и продажбата на напитки. Кулинарните ястия, като салати, закуски или сандвичи обикновено присъстват в менюто в минимални количества. Това разграничава баровото оборудване от това за кафенетата или ресторантите. Факторите, които влияят при избора му са:

 • Площта на заведение;
 • Планирания брой места за посетители;
 • Състава на менюто;
 • Степента на механизация на труда на персонала.

Баровото оборудване включва следните уреди и техника:

 • Блендери за приготвяне на различни алкохолни и безалкохолни коктейли, сосове, кремове и други;
 • Миксери за млечен шейк;
 • Ледогенератори и трошачки за лед;
 • Сокоизтисквачки и охладители за сокове;
 • Специално оборудване, с което всеки барман трябва да разполага, като шейкъри, джигери, цедки, мадлерс, преса за сок, тирбушон и други.
 • Различни чаши за различните видове алкохолни и безалкохолни коктейли, шейкове, фрешове и други напитки.

Защо е важно да се доверим на сигурен доставчик

Правилният избор на професионално оборудване за кафене или бар, предполага да се доверите на сигурен доставчик, който ще даде своето професионално мнение и ще ви помогне да изберете най-подходящото оборудване за своето заведение. Ние от Profektakitchen сме директен вносител на различни продукти за оборудване на заведения и осигуряваме на своите клиенти качествена техника, на конкурентни цени. Ние сме представител на всички големи европейски компании, в производството на ХОРЕКА оборудване и аксесоари.